Tinktúra készítése


Tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagok alkoholos kivonatát értjük. Készítésénél a tiszta, vegyszermentes növényi részeket (levél, virág, gyökér) finomra összeaprítjuk és lehetőleg gyógyszertárban kapható tömény (70-90%-os), vagy 1/4 rész desztillált vízzel hígított alkoholban, esetleg jó minőségű, vegyszermentes borban áztatjuk.

Készíthetünk egykomponensű tinktúrát, amihez egyféle gyógynövényt használunk, vagy többféle növényt tartalmazó kivonatot is. Figyeljünk arra, hogy a növényi hatóanyagok egymás hatását erősítsék és ne kioltsák.

Az áztatáshoz széles szájú, steril üveget használjunk mely lefedhető. Fontos, hogy az áztatás hőmérséklete ne haladja meg a 30 fokot. Az áztatás ideje egy-két hét; naponta rázzuk fel/keverjük át az elegyet. Az áztatási időt követően a keveréket gézen átszűrjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk. Használjunk gumikesztyűt, hogy ne szennyezzük be a tinktúrát. Az így nyert szüredéket újra átszűrjük vászonkendőn vagy nagytisztaságú Whatman szűrőpapíron keresztül (kerüljük a fémtölcsért); a végeredmény egy áttetsző, általában színes tiszta folyadék lesz.

A tinktúra a növények hosszú éveken át eltartható gyógyanyagait tartalmazza! Ezért FONTOS hogy sötét falú, légmentesen zárható üvegben, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Forrás: The Pharmacopoeia of the United States

Krémkészítési eljárások

32 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • bekiagi szerint:
     
    2013. 08. 31. 22:08

    Bocsi, már megtaláltam lentebb Laugh

  • bekiagi szerint:
     
    2013. 08. 31. 22:02

    Sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni.
    Szeretnék készíteni vérehulló fecskefűből tinktúrát, de nem tudom mik az arányok.
    (Télre szeretném szemölcs kezelésére.)
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Ági

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 26. 19:45

    Persze Baly123 ,köszönöm! Yes Üdv.:Kincs

  • szerint:
     
    2013. 03. 26. 18:50

    Tinktúra : a növényi részek tartalmazta szerves anyagok oldása etanolban (alkoholban)
    sok olyan anyag van,amely nem oldódik vízben de etanolban remekül.
    Az a legjobb, hogyha az etanol 70-90%-os, mert a bőrt hűsíti, fertőtleníti, hamar elpárolog, de mégsem szárít annyira mint a 100%-os etanol.

    Tinktúra készítésére alkalmas a vodka is a maga 40%-os etanoltartalmával. Nem a legjobb gyógyszerészeti szempontból, de kielégítő.

    A kivonat (tinktúra) hatóanyag tartalma néhány százalék, de ez nem nagyon számít ebben az esetben, mert nem szükséges tömény oldat a házi készítményekhez.

    Remélem tudtam segíteni,
    egy
    Vegyész

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 20. 18:22

    Kedves Freya!

    Érdeklődnék az arányok felől ,hogy pl 1 fajta növ.-hez mennyi alkohol kell,és az így hány %-os lesz? Valamint norm. esetben hány %-nak kell lennie egy jófajta tinktúrának?

    Köszönöm,üdv.:Kincs

  • judit79 szerint:
     
    2013. 01. 02. 19:47

    Sziasztok, milyen arányban kell a növény és az alkohol az áztatáshoz? 1adagnyi növényi részhez 2adag alkohol? JUDIT

  • szerint:
     
    2012. 07. 24. 11:26

    Angliában nem lehet tiszta etanolt venni (csak receptre lehetne gyógyszertárban…), használhatok szerintetek vodkát?
    Köszi előre is.

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 23. 15:36

    Nagyon szívesen Smile

  • szerint:
     
    2012. 07. 23. 14:22

    Köszönöm szépen, így cselekszem Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 23. 13:16

    infuzum

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 23. 13:10

    Kedves Batora! A borostyan eseteben magam is a vizes kivonast ajanlom, a http://lukreciakencei.hu/kremkeszites/kremkeszitesi_eljarasok/hidegvizes-kivonatok-keszitese alapjan.

    Viszont, mivel a flavonoidokat es a keseruanyagot forrazassal vonhatjuk ki hatekonyan, keszitsd felesben: 50% forrazat (infuzium) es 50% hidegvizes kivonat, melyet utolag keverj ossze. A forrazat keszitesehez a lobogo vizet ontsd a gyogynovenyre, majd lefedve 3-5- max. 10 percig aztasd. Hagyd lehulni, es csak ezutan keverd a hidegvizes kivonathoz.

    Borogatashoz, pakolashoz hasznalt kivonatok eloallítasahoz egy deciliter kivonathoz kb. 10-15 g gyogynoenyt hasznalnak.
    Az eltarthatosag miatt, csak kis mennyiseg kesziteset javaslom, amelyet rovid idon belul felhasznalsz – hiszen ez egy orokzold, igy barmikor potolhato. Maga az elkeszites sem tul maceras – a levelek felvagasat leszamitva.

  • szerint:
     
    2012. 07. 23. 10:11

    Kedves Freya!
    Borostyán levelet szeretnék reumás bedörzsölőnek és/vagy bőrfeszesítésre használni. A naturkencén ezt olvastam:
    “A borostyán hatóanyagainak többsége vízben oldódó, ezért a vizes-glicerines áztatás hatékonyabb, mint az olajos.” Szerinted ezt milyen arányban, hogyan csináljam? Vagy csináljak inkább tinktúrát? Kicsit tanácstalan vagyok, tinktúrát nem is szoktam használni kencékbe. Hány százalékban lehet/kell/érdemes?
    Köszi Smile

  • szerint:
     
    2012. 06. 23. 12:55

    Köszönöm a gyors választ Kiss akkor olaj lesz belőle
    Szép napot mindenkinek!

  • Freya szerint:
     
    2012. 06. 23. 12:44

    Szia Csokigolyó! Semmi gond, az a lényeg, hogy már érik a kivonat. Ha a levendulás kivonatodat krémek/szappanok készítéséhez használnád, akkor ne tinktúrát hanem olajos kivonatot készítsél. Kiss

  • szerint:
     
    2012. 06. 23. 12:36

    Kedves Freya! eléggé restellem, de csak most vettem észre a hozzászólásod. Grin szóval másnapra már kicsit elbizonytalanodtam a tinktúrát illetően s arra a következtetésre jutottam, hogy kenőcsbe/krémbe jobban illene a hidegolajos kivonat (lehet, hogy nem jól gondoltam), ezért a már említett növényeket extra szűz olívaolajba áztattam, amit kb. még egy hétig érlelek. Az illata mesés, legfőképpen a kamillát lehet érezni s már alig várom, h kipróbálhassam Clap
    Egyébként már pár napja virágba borult a levendula bokrom s mielőtt még elnyílna szeretném felhasználni kivonat formájában. Szerinted/szerintetek tinktúrát vagy hidegolajos kivonatot készítsek….az igazsagág az, hogy nem tudom melyik a jobb Silly Előre is köszi !

  • szerint:
     
    2012. 06. 19. 13:36

    az áztatást is sötét üvegben kell végezni? Question

  • Freya szerint:
     
    2012. 06. 11. 13:33

    Szia Csokigolyó! Érdeklődnék, hogy alakul a tinktúra? Smile Smile
    Question

  • Keku szerint:
     
    2012. 05. 28. 21:06

    Kedves Csokigolyo:
    Citromfüvet, gyermekláncfüvet, és a kamilát szerintem össze lehet keverni.
    A citromfü:nyugtató, frisitő, idegerősítő, görcsoldó, jó fejfájásra, fájdalmas menstru-
    áció esetén, jó felfujodásra, , étvágyjavító, lázcsökkentő, epe serkentő, kivonata
    vírusölő, külsőleg jó herpeszre, övsömörre, seb gyógyító.
    Gyermekláncfű: étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epeműködést fokozó, máj-
    működést javító, cukorbajra jó, reuma gyógyító, szervezet tisztító, külsöleg a virága
    kozmetiai krémekbe jó bőrápoló, selymesíti a bőrt.
    Kamilla: gyulladáscsökkentő, jó hüűésre, izzasztó, fertőtlenítő bél és hólyaghurutnál,
    babáknak bélgörcsök ellen, emésztés serkentő, gyomorerősítő, külsöleg: bőrgyul-
    ladások, nedvező ekcémákra alkalmas. Foginy és torokgyulladásra mind öblintő és
    szemborogatásra javalt. Ebből a gyógynövény keverékből érdemes készíteni egy
    tinktúrát.

  • szerint:
     
    2012. 05. 28. 20:42

    Köszönöm a gyors választ Freya! akkor holnap össze is állítom Smile További kellemes estét mindenkinek!

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 28. 20:20

    Szia Csokigolyó. Szerintem igen, mert ahogy Te is írtad a kamilla és citromfű azonos hatást vált ki, nyugtatólag hat. A gyermekláncfűnél a laktukapikrin laktucinra bomlik, mely szintén jó nyugtató hatással bír.

  • szerint:
     
    2012. 05. 28. 20:09

    Kedves Freya! az iránt érdeklődnék, hogy a citromfű, gyermeklancfű és a kamilla illenek-e egymáshoz? tudom, hogy a citromfű nyugtató, a gyermekláncfű vértisztító és gyulladáscsökkentő míg a kamilla egyben nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Szerintem “összeférnek” egymással de biztos, ami biztos örülnék, ha valaki, aki ért hozzá, megerősítene ebben Smile
    Előre is köszönöm!

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:37

    szívesen

  • gaboca szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:36

    Köszönöm szépen.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:34

    Gabóca: fél rész növény, egy rész alkohol, durván.8 napig a fenti módszer alapján áztassuk. Szűrjük át utánna. Mindig csak kisadaggal kezdjünk, és figyeljük hogyan reagál a szervezet. A vérrehulló fecskefű igen megosztja az orvostársadalmat: van aki nem ajánlja belső alkalmazását, mivel a közel 30 alkaloidja között van olyan, amelyik enyhén mérgező: LÁSD szangvinarin és keleritrin !!!!

    Ilyenkor mindig az a fontos, hogy ne essünk túlzásokba: „Minden méreg, és semmi sincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e, vagy sem.”

  • gaboca szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:26

    Köszönöm Freya! Van a kertben rengeteg, ismerm, de még sose csináltam belőle semmit. Szóval a szárát, levelét, virágját beletehetem? Kb. 1 dl alkoholom van. nem tudom ennyibe mennyi kell. Vagy ez nagyon kevés?

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:24

    Ok!Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:23

    Kincs: hát ezt csak fűszerkönyvből. Ha van már egy keverék ötleted, akkor ha elküldöd ránézek.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:22

    Bocs Gaboca, csak most olvastam: a hajtásrészt szokták alkalmazni. Tudsz arányokat, hogy hogya vagy írjam? VISZONT CSAK ÓVATOSAN, könnyen összekeverhető más növénnyel: ezért a szárát törjük meg, ha bizonytalanok vagyunk.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 26. 15:06

    Sziasztok Lányok!

    És azt honnan tudom,hogy mely növények hatóanyagai erősítik vagy ép ellenkezőleg kioltsák egymást?

    Köszönöm!Üdv:kincsSmile

  • gaboca szerint:
     
    2012. 05. 23. 12:59

    Szia Freya! Vérehullófecskefű tinktúrát a növény melyik részéből lehet készíteni?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.