Hidegvizes kivonatok készítése


A hidegvizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok) vagy amelyek forrázás vagy főzés hatására enyhén mérgező hatást mutatnak.

Borogatáshoz, pakoláshoz használt kivonatok előállításához egy deciliter kivonathoz 10-15 g gyógynövény mennyiséget használunk.  A gyógynövényt a kivonat térfogatával megegyező  szobahőmérsékletű desztillált vízzel leöntjük, majd lefödve kb. 5-10 órán át állni hagyjuk (párszor átkeverjük), ezt követően átszűrjük. Célszerű az így kapott kivonatot hűvös, sötét helyen tárolni és pár napon belül felhasználni.

BODZAVIRÁG KIVONAT RECEPT

A bodzavirág hideg vizes kivonatához válasszunk 3-4 nagy bodzavirág-kalapot, majd vágjuk le a virágokat a főszárról. A szártól megfosztott virágokat tömjük egy nagy üvegpohárba és öntsünk rá annyi desztillált vagy jól felforralt de nem túl hideg vizet, ami a virágokat ellepi. 5-6 óra múlva egy finom szövésű vásznon átszűrjük. A kivonat hűtőben tárolandó és pár napon belül felhasználandó.

Krémkészítési eljárások

2 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:36

  FONTOS!

  „Minden méreg, és semmi sincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e, vagy sem.” Paracelsus

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 16. 10:32

  Kifejezetten hideg kivonás alkalmazható az alábbi növények esetében: vadrózsabogyó, orvosi ziliz, fagyöngy, lenmag, farkasalma és egyáltalán minden olyan növény amelyiknek kivonatát a C-vitamon tartalom miatt készétjük. Bocsánat, de nem tudom visszakeresni ki kérdezte ezt.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.