Hogyan kezdjünk hozzá?


Már régóta szeretnék írni a házi kozmetikum készítésről részletesen, de sohasem tudtam, hol fogjak hozzá. Mivel kezdjem, a tartósítással, vagy az emulgeálással? Nos, végre rájöttem, hol érdemes kezdeni: a legelején Smile

A legelső lépés, ami megelőzi a krémkeverést, az a  recept kiválasztása. Sokszor ez a legnehezebb is. Hányszor álltam én is a kamrában, szeretettel nézegetve a kincseimet, és azon törve a fejem, mit is készítsek belőlük? Gondolatban átszaladtam a fürdőszobapolc tartalmán, mire is lenne szükségem? Mi fogyott el? Esetleg kinek kellene ajándékot készítenem? Ki kért tőlem valamilyen kencét? Elmélázok, és már el is telt az idő, nincs időm nekikezdeni. Hányszor járok így! Tehát az első, és legfontosabb szabály: Mindig döntsük el mit készítünk, mielőtt bárminek is nekiállnánk. Ez elég hülyén hangzik, de tényleg könnyű elszúrni.

Tegyük fel, hogy már tudjuk, mit akarunk készíteni, mondjuk egy jó kis zsíros testápolót száraz bőrre. Hogyan tovább? Honnan szerzünk receptet, és honnan fogjuk tudni hogy tényleg működik is az a recept? Hogy pont olyan, amit szeretnénk? A második kérdésre persze nehéz a válasz, tapasztalat kell hozzá és még úgy sem jön össze mindig. De az, hogy működőképes legyen a recept azon is múlik, hogy honnan van. Az interneten most már magyarul is nagyon sok receptet lehet találni, angolul pedig hihetetlenül sokat. Mégis, egy nagy része nem jó, nem olyan lesz, amilyennek írták, vagy egyáltalán nem sikerül. Én nap mint nap keresem az új recepteket, valamennyire már értek hozzá, hogy kiszűrjem a rosszakat (tényleg sok van), és mégis néha járok úgy, hogy nem jön össze. Pont a minap szívatott meg egy arclemosó, pedig nagyon ígéretesnek tűnt. Érdemes megnézni például, hogy van-e a receptben víz, akkor kell hogy legyen emulgeálószer és tartósítószer is.

Tehát keressünk megbízható helyről receptet, például itt az oldalon (hogy hazabeszéljek) a receptek nagyon nagy része kipróbált, többek által elkészített, a hozzászólásokban is sok hasznos dolgot fűznek hozzá. Aztán megbízhatóak még általában a webáruházak receptjei, ezekkel a legnagyobb baj az, hogy csak a saját alapanyagaikat használják, amik máshol nem is kaphatóak. Ilyenkor helyettesítésre lehet szükség, amihez sajnos egy kicsit több tapasztalat kell, kezdőként óvatosan kell csinálni.

Ha tudjuk már, mit fogunk készíteni, akkor elkezdhetjük beszerezni a hozzávalókat kis mennyiségben, mert nem állnak el évekig (van olyan olaj, ami pár hét alatt megromlik). A legtöbbet persze csak webáruházakban találunk meg,  de érdemes néhány boltba is betérnünk. Az első a patika, ahol van egy pár dolog, amit legálisan árusíthatnak (alkohol, keserűsó, aszkorbinsav, E vitamin kapszula) és egy csomó minden ami van ugyan nekik, de csak saját felhasználásra, ezért teljesen jogosan sok patika megtagadja az árusítását. Ilyenkor nem érdemes dühöngeni hiszen ezzel magát védi, viszont ha mégis kapunk valamit annak örülni kell és kész. Ilyenek lehetnek: cink oxid, sztearinsav, méhviasz, kakaóvaj, kimért illóolajok, kaolin, glicerin stb. Aztán érdemes még körülnézni a bioboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban. Hidegen sajtolt olajokat, illóolajokat már sok helyen kapni, méhviaszt, propoliszt a legjobb méhésztől a piacon, citromsav, szódabikarbóna, keményítő az élelmiszer boltokban is van. Szóval egy kicsit leleményesnek kell lenni hozzá, mert a ez hobbi nálunk még nem elég elterjedt.

Gyakran helyettesíthetőek egymással például az olajok, de mindig nézzünk utána az adott olaj tulajdonságainak, hogy bírja-e a melegítést, és milyen bőrre való. A recept hatása is változhat, ha az olajat megváltoztatjuk. A másik, ami kevés kockázattal jár, ha a receptben szereplő vizes anyagokat helyettesítjük: megfelel egymásnak az aloe gél, a desztillált víz, a párlat és az aromavíz. Gyakran kicserélhetjük egymással a vajakat és a zsírokat, de itt már nem általános a szabály, a kakaóvaj keményebb mint a többi, míg a kókuszolaj hirtelen folyóssá válik szobahőmérsékleten, ezért könnyen tönkre teheti a végeredményt. Tehát a hozzávalók helyettesítése hasznos lehet, de csínján kell vele bánni.

Házi kozmetikum készítés közben nagyon fontos, hogy sokat jegyzeteljünk. Még akkor is, ha mindent a recept szerint csináltunk, lehetnek mozzanatok, amik kérdésesek, amikre a recept nem tért ki, és a következő alkalommal hasznunkra lehetnek. Pl. milyen habverőt használtunk, mekkora/melyik kanalat, csapott vagy púpos evőkanállal, hány csepp illóolaj, propolisz ment bele a végén,  mennyi ideig vertük/hűtöttük/melegítettük/fagyasztottuk stb. Érdemes erre a célra egy jegyzetfüzetet rendszeresíteni (laptop, hasonlók nem ajánlottak nyakig olajosan).

Összefoglalva:

1. döntsük el mit szeretnénk készíteni

2. szerezzünk egy megbízható receptet

3. vegyünk meg az alapanyagokat, de ne sokkal többet

4. ha kell helyettesítsünk, de alaposan nézzünk utána

5. jegyzeteljünk krémkeverés közben

Következő rész: Milyen típusú alapanyagokat érdemes beszereznünk?

Krémkészítési alapok

19 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 25. 21:42

    Köszönöm Lukrécia & Renáta! Rose Big Smile

  • szerint:
     
    2013. 03. 25. 21:16

    A rendesen tartósított krémeket én sem tartom hűtőben. Legyen az Rokonsal, Biokons vagy propolisz.

  • Renata szerint:
     
    2013. 03. 25. 20:53

    Szia Kincs!
    Én nem tartom hűtőben a rokonsalos krémeket, még nyáron sem. És nem lett még soha semmi bajuk Big Smile

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 25. 20:46

    Kedves Lukrécia & Lányok!

    Olvastam valahol,hogy a rokonsallal tartósított krémeket nem muszáj vagy nem kell
    hűtőben tartani! Igaz ez?
    Ti tudtok,hallottatok erről valamit, ti hol tartjátok a tartósított krémeket?

    Köszönöm.Kincs.

  • Fanni szerint:
    2012. 03. 21. 15:33

    Mai tapasztalatok:
    Azt csináld meg, aminek nekiálltálSmile Azaz ma bementem a konyhába, hogy csinálok tusfürdőt, erre (direkt!Smile neki álltam egy 4x-es adag fürdőbombánakSmile De az egész 3órás mai kencézésem úgy indult, hogy “gyorsan összedobok egy fogport, ha már vettem kaolint, meg egy kézkrémet, mert az már nagyon kell”… Ehhez képest: fürdőbombák, testmasszírozó tömb, sampon, tusfürdő, borotválkozás utánra krém, bőrradír és persze a kézkrém és fogpor lett a vége. Deot és ajakápolót csak azért nem csináltam, mert elfogyott időközben a kókuszolajam.

    Ebből jön a következő tanulság: találd ki miket akarsz csinálni, és priorizáld őket, hogy nehogy valami menet közben elfogyjon, amikor még egy “muszáj ma megcsinálnom” kence hátra van… Nekem ma így fogyott el a fent említett kókuszolajam és a kakaóvajam is. Glicerin meg nem is volt már, mint kiderült…
    De jegyzetelgettem bőszen, ahogy megírtad Lukrécia, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy miket hoztam ki a módosított receptekkelBig Smile)

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 18. 09:44

    A krémmánia hatóanyag keresője az EWG database alapján működik. Megbízható, de azt tudni kell, hogy nem annyira szigorú a rendszer. Szóval ha valamire 6 pontot ad, az már tutira gáz, de a zöld pötty sem 100%, hogy jó.

  • Renáta szerint:
    2012. 03. 17. 14:39

    Sziasztok!
    Én használtam most Rokonsalt a legutóbbi krémemhez. Nem tudom, a krémmánia nevű oldal mennyire biztos infókat ír, de az SLS mellett mondjuk zöld pötty van, és a kockázatról azt írja, hogy alacsony.

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 17. 10:25

    Amúgy az emulsiók titka szerintem a hőmérsékletben, az emulsanban, és a magas fordulatszámú kézimixerben rejlik. Nekem tökéletesek lettek, amiket 1 hete csináltam, mindegyik. Smile

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 17. 10:24

    Nekem a rokonsal ezért nem szimpi, ewg 6 pont: http://kremmania.hu/osszetevok?ingredient=Benzyl+Alcohol
    Nekem a bőröm a den. szeszt is nagyon rosszul viseli. Még keresgélek, nem érzem, hogy ez lenne az igazi. Smile Egyébként hűtőben tovább elállnak, mindig 30 ml-s tégelyekbe teszem a krémeket, és egyszerre csak egyet veszek elő és használok. Plusz “szét”sterilizálok mindent, a tégelyeket, eszközöket, pultot is, és gumikesztyűt is húzok, így “védekezem” az ellen, hogy baktérium kerüljön a krémbe. Emiatt 3 hónapig a propolisszal és E-vitaminnal tartósított vizes krémem is elállt hűtőben, nem vettem észre rajta bármi változást. De jó lenne valami erőteljesebb tartósító.

  • Fanni szerint:
    2012. 03. 16. 19:19

    Oh, az zselés krém az arcomra kimaradt a listából és a “zselés deó” isBig Smile

  • Fanni szerint:
    2012. 03. 16. 19:05

    Én is csak azt pakolom ki, ami az első kencéhez kell. De aztán oda kell figyelnem, hogy amikor jön a következő, elpakoljam, ami már nem kell hozzá. (Ha a 3.hoz kell, akkor megint kiveszem a dobozból…)
    Merthogy ha egyszer nekiállok, akkor 4-5félét megcsinálok. Most is várja a sorát egy ajakápoló, tusfürdő, sampon, több testápoló (tömb v krém, még passz), kézkrém, stb…
    Fanni

    ui. Tudom, hogy a testápoló és a kézkrém lehet uaz, de volt már így és nem szerettem…

  • szerint:
      weboldal
    2012. 03. 16. 15:40

    Köszi Zsuzska!
    Fanni, ez tényleg nem jutott az eszembe, de majd beleírom. Én mindig csak azt veszem elő, amit használni is fogok Smile Így is túl sok helyet foglal az a sok üveg.

  • Zsuzska szerint:
     
    2012. 03. 14. 10:13

    Én is várom a folytatást! Smile Pl. mi a titka az emulzióknak… Smile Nekem eddig egyik sem sikerült tökéletesre.
    Tindigo, én használok Rokonsalt, a cosmion rendeltem:
    “A Rokonsal tartósítószer glicerinben oldott természetazonos anyagok: benzoesav, benzilalkohol és szorbinsav keveréke. Parabenmentes, BDIH konform, nagyon jó minőségű, megbízható anyag, mely az előírt koncentrációban bőrbarát és hatékonyan őrzi a készítmények mikrobiológiai stabilitását. Megakadályozza a baktériumok, élesztő- és penészgombák szaporodását.”
    Az első emulzióm, amit ezzel csináltam 3 hónapig kifogástalan volt. Szóval szerintem ennyi még belefér.
    A jegyzetelést sosem felejtem el, fontos, hogy tanulhassak a hibáimból (meg persze a sikerélmény megismétlésére is remek ) Smile
    Sok sikert Luk…ööö Zsuzsi! Smile
    Zs.

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 14. 08:09

    Fanninak igaza van, én is jártam már így, hogy több recepthez is kiraktam a hozzávalókat, aztán jól megkavarodtam. Smile Most már ilyet nem csinálok, én is mindent kikészítek, és lefertőtlenítek. A higiéniáról a cosmion olvastam, ez is fontos, most már mindent lefertőtlenítek, pultot, eszközöket, tálakat, mielőtt nekiállok.
    Most deszt. vizet használtam. Teával eddig még nem próbálkoztam, csak virágvizzel. Smile
    Most propolisszal és E-vitaminnal tartosítottam. De akarok valami tartósítószert venni. De a rokonsal nagyon nem szimpi, megnéztem, mi van benne, és az EWG 6 pontot adott rá, ami elég gáz. Alkoholt sem az én, sem a párom bőre nem bírja, az kilőve. Pont azért főzök krémet, hogy ne legyen benne méreg…

  • Fanni szerint:
    2012. 03. 13. 22:46

    Nagyon jó lett! Én is várom a következőt! Smile
    És maximálisan igazad van, hogy azzal kell kezdeni, hogy döntsük el, hogy épp akkor melyik receptet készítsük.
    Annyit tennék még hozzá, hogy egyszerre csak az azok az alapanyagok legyenek a pulton/asztalon, amik az adott receptbe kellenek.Aztán jöhet a következő kence. Ez nálam azért volt fontos, mert ha nekiállok kencézni, akkor egyszerre több mindent készítek és volt már olyan, hogy eléggé belegabalyodtam, hogy most mit keres az asztalon az akármi, amikor nincs is rá szükségem épp, stb. És persze csak a helyet foglaljákSmile

  • szerint:
      weboldal
    2012. 03. 13. 22:34

    Hú, a receptjeidet nagyon várom! Jól belejöttél a keverésbe.
    Milyen vizet tettél a receptekbe? Ha magától is tartós, tovább eláll (desztvíz, virágvíz), de ha mondjuk tea, az magában is gyorsan romlik. Mivel tartósítottad?

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 13. 22:18

    Nekem is a maximalizmusom miatt nincs még mindig kész a honlapom. Frown Nem jó módszer. Amúgy én egy félkész listának is örülnék. Smile Épp vizes krémeket csináltam ajándékba, és nem tudom megmondani, meddig áll el, csak azt, hogy szagolgasd, ha valami fura, akkor dobd ki. Smile A levelet várom, de nem sürgős. Közben feltaláltam magamat. Az elmúlt napokban 4 féle krémet is, főztem csak nem mindegyiknél írtam közben, hogy miket kutyultam teljesen pontosan… De nagyjából megvan. Majd megfőzöm még egyszer, pontosan kimérve, és akkor felteszem a recepteket is. Smile A páromnak csináltam pl. borotválkozás utáni balzsamot, az ő igényeire szabva. Sajnos férfiaknak recept alig van, ha beválik neki, majd felteszem. Smile

  • szerint:
      weboldal
    2012. 03. 13. 22:06

    Persze, jön a folytatás, neked meg a levél is érik, bocsi.
    A tartósítás is benne lesz, de a részletes tartósítószeres lista még nehezebb. Nem tudom leküzdeni a maximalista hajlamaimat, már írom egy ideje de soha nincs kész teljesen.

  • Tindigo szerint:
    2012. 03. 13. 20:03

    Ez nagyon klassz cikk volt! Várom a következőt! Épp ma főztem krémeket. Smile Most már a vizes krémek is mindig jól sikerülnek, csak szeretném kicsit jobban tartósítani őket. Szuper lenne egy összefoglaló is, hogy melyik tartósítószerrel meddig áll el egy krém, ha hűtőbe tesszük, az mennyit segít, és melyik olaj hőérzékeny, és melyik nem. És persze hogy melyik olaj mire való. Smile
    A jegyzetelés is jó ötlet! Nem tudom, miért nem jutott ez az alapvető dolog még eszembe. Grin Ez mindig kimarad nálam, ezért nem sikerül kétszer ugyanazt a krémet megfőznöm, pedig igény lenne rá.
    Nagyon várom a folytatást! Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.