Előkészülés a kencézéshez


Tárolás

Nem az a fajta háziasszony vagyok, akinél mindig rend van, a lakás pedig patyolat. Bár szeretem a rendet, megőrülnék, ha folyton mindent a helyére kellene raknom (férjem fájdalmas sóhaja…). De a dolgoknak megvan a maguk helye, és ez különösen igaz a krémkészítési felszerelésemre és alapanyagaimra. Arról már írtam a felszerelésnél, hogy lehetőleg ne használjuk ugyanazt az edényt főzésre és kencekeverésre. Ehhez viszont el is kell különíteni őket.

Az alapanyagokkal ugyanez a helyzet, jó, ha az étkezési szódabikarbóna nem keveredik össze a háztartásival. Meg aztán jobb is az anyagokat egyben látni, könnyebben megtalálunk bármit és gyorsabban kiszúrjuk ha hiányzik vagy fogyóban van valami. A leghasznosabb (és erre kezdek már átszokni), ha nem csak külön polcokon tartjuk a dolgainkat, hanem külön kosarakban is, például az olajakat egyben, a zsírokat egy másikban, az emulgeálószereket, gélképzőket egy harmadikban… Az illóolajaimat például egy a sógornőmtől kapott és kidekorált kis fadobozban tartom, és nagyon praktikus egyszerre előkapni mindet. Most már csak egy címke hiányzik a tetejükről, hogy nem kelljen egyenként megmozgatni mindet. A képen látható dobozokon kívül is vannak még anyagok, csak nem ilyen szép rendben, ezért nem fényképeztem le őket.

Munkahely előkészítése

Na, a következő lépés tényleg lényeges, ha jó minőségű krémeket akarunk előállítani. Ugyanis ha valami kosz, morzsa, egyéb szennyeződés kerül a krémbe, hamar megromlik. Ha nincs minden a kezünk ügyében amikor dolgozunk, akkor értékes pillanatokat szalaszthatunk el (mint például hogy egy hőmérsékleten van az olajos és a vizes rész az emulgeáláshoz). Ezért nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta, rendezett környezetben dolgozzunk. A főzés és a krémkészítés két külön hasznosítása a konyhának, nem lehet őket egyszerre csinálni. Pakoljunk el tehát mindent, legyen teljesen üres a munkalap és a tűzhely is. Mindkettőt alaposan mossuk le, akár fertőtleníthetjük is valami jó kis alkoholos házi felülettisztítóval.
Tegyünk a kezünk ügyébe minden eszközt és alapanyagot, amire szükségünk lesz, mert kevergetés közben macerás szaladgálni. Nyissuk ki a füzetünket is, tollat tegyünk mellé, hiszen az esetleges változtatásokat, tanulságokat legjobb azonnal leírni. Nem árt, ha van papírtörölköző az esetleges kiömlésekhez, tiszta konyharuha a meleg edény megfogásához.

Saját magunk előkészítése

A ruhánk legyen tiszta, de olyan amit nem sajnálunk. Egy kötény is hasznos lehet vagy akár egy fehér köpeny. A kezünket mossuk jól meg, de még jobb, ha gumikesztyűt viselünk, nem a vastagot, amit szappankészítéskor, hanem olyan vékonyat, mint az orvosok, abban jobban lehet dolgozni.

A végtermék

Gondoskodjunk megfelelő helyről a majdnem kész, kihűlés alatt álló kencéknek is. A keverős pult tele alapanyagokkal, üres edényekkel, de kell egy hely ahol kiporciózhatjuk a kész krémet a megfelelő (tiszta!) üvegekbe, és hagyhatjuk kihűlni. Ha folytatni akarjuk a keverést más recepttel, nagyon fontos hogy az előzőleg kevert kence ne legyen útban. Csak ha teljesen kihűlt, akkor tegyük rá a tetejét. Kihűlésig takarjuk le egy tiszta konyharuhával.

Krémkészítési alapok

3 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Fanni szerint:
   
  2012. 07. 13. 15:45

  “Most már csak egy címke hiányzik a tetejükről, hogy nem kelljen egyenként megmozgatni mindet. “— számozd be mindet, a kupak tetején (alkoholos filccel vagy matricára írva) és tegyél melléjük egy listát a számok+hozzájuk tartozó illóolajokról. így elég csak a listát megnézni és a megfelelő számút kivenni.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 07. 12. 00:16

  Yes

 • Új cikkek | Lukrécia kencéi szerint:
  weboldal
  2012. 07. 11. 22:18

  […] írtam egy újabb részt a krémkészítés alapjaihoz, ami a keverés előkészületeiről szól: http://lukreciakencei.hu/kremkeszites/kremkeszitesi_alapok/elokeszules-a-kencezeshez […]

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.