A kezdetekhez szükséges felszerelés


Minél jobban belemerülünk a házi kozmetikumok készítésébe, annál több eszközt, edényt fogunk megvenni. Pedig a kezdéshez nem kell semmi olyan, ami ne lenne megtalálható amúgy is a konyhánkban. Lássuk, mik is ezek:

– Mérleg: ez fontos, sok receptet nem lehet e nélkül elkészíteni. Alapnak jó egy konyhai mérleg ami 1g-tól már mér. Bár ilyen kis mennyiségeknél nem mindig pontos, ezt meg lehet oldani azzal, hogy kicsit többet (6-9 grammot) mérünk, és azt osztjuk el. Ennyi bizonytalanságot még megenged ez a tudomány. Az persze nem árt, ha könnyen tisztítható, nincsenek rajta kiugró-beugró részek.
Ha jobban belemelegedünk a krémkészítésbe, vagy szappant is akarunk főzni, szükségünk lesz egy 0.1 g-tól mérő műszerre is. Ezek általában drágábbak, de a kínaiak is gyártják, úgyhogy körül kell nézni.

– Hőálló edények: a melegítéshez használhatunk hőálló üveget, esetleg hőálló műanyagot (arról bizonyosodjunk meg, hogy tényleg nem oldódik ki belőle semmi), a fémből készített edényeknél csak a rozsdamenteseket használjuk. Különítsünk el edényeket külön erre a célra, és főzésnél inkább ne használjuk. Kell egy lábos, amiben vizet forralunk (erre főzős lábos is jó), és egy erre ráillő másik edény, hogy ne érjen le az alja. Ha mégis leérne, tegyünk alá valamilyen fém rácsot, vagy pl. befőttes üveg tetejét lefordítva.
Jó ha van egy olyan hőálló edényünk, aminek van fogója és csőre a vizes részek melegítéséhez, mert könnyebb lassan belecsorgatni a zsíros részbe.

– Keverők: Több dolgot is használhatunk a krémek kikeveréséhez, de érdemes gépi erőt alkalmazni. Nekem a habverő jött be legjobban, olyan, amin sok fokozat van ezért egész lassan is lehet keverni vele. Van, aki a botmixerre esküszik, de ezt nehéz kitakarítani, egyedül a borotvahabnál szeretem, mert nem csinál akkora habot. Itt van még a tejhabosító kis adag krémekhez, de jó magas falú edényben kell használni mert gyorsan forog és felcsapja az anyagot. Persze a kézi habverő is működhet, végülis nagyanyáink tejszínhabot is tudtak vele verni…

– Kanalak: Fa, fém, műanyag, úgyanúgy, mint az edényeknél, hőálló legyen. Jó, ha van egy pár kanalunk kifejezetten erre a célra, és nem keverjük az evőeszközökkel. Meg aztán krémkeverésnél rengeteg kanál fogy, elmosogatni őket macerásabb, ezért az ember könnyen azt veheti észre, hogy egy szép kis rakás krémes edény áll a konyha egyik sarkában, a család pedig nem tud mivel enni.

– Mérőedény: Ilyen majdnem mindenkinek van a konyhájában, műanyag vagy üveg, és leginkább ml-t mér, de sokszor van rajta súly és csésze beosztás is. Az olajok méréséhez elengedhetetlen, de sok csésze mennyiséget is megadok a receptekben (az amerikai krémkeverő elődök miatt). Ha még nem mondtam volna, egy csésze kb. 240 ml. Vannak hőálló üveg edények mértékegység beosztással, ilyenkor két legyet üthetünk egy csapásra.

– Húshőmérő: Ez inkább a szappankészítéshez szükséges, bár jól jöhet krémeknél is, ugyanis a sikeres emulgeálás egyik titka, hogy azonos hőmérsékletű legyen a zsíros és a vizes rész.

– Tárolóedények: a kész kencék tárolására is kell gondolni. Itt már szélesebb a választék, a hőállóság nem létszükséglet, de azért ne használjunk olyan anyagokat, amiből kioldódhat valami (pl. réz, alumínium, pet). Itt a legfontosabb, hogy nagyon tisztára legyen mosva az edény, utána pedig sterilizálva.

Következő rész: Előkészülés a kencézéshez

Krémkészítési alapok

9 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • hamyka szerint:
   
  2012. 08. 02. 11:03

  naaa ilyenre gondoltam Grin

  ilyen mérleget hol kapni??

  van mérlegem de az nem valami pontos….

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:45

  így van

 • gaboca szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:42

  Freya ez az evőpálcika jó ötlet. Egészen pici adagnál meg a fogpiszkáló.

 • gaboca szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:39

  Én műanyag fakanalt használok, és azt is csak a szappanozáshoz.

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:39

  Én amúgy szeretem a fával való keverést, mert természetes: eldobható japán/kínai evőpálcikát használok kis mennyiségnél.Nagy mennyiség esetén ettől persze kiállna a karom

 • Kincs szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:37

  Igen Freya ezért gondoltam Én is,hogy nem valami jó!

 • Freya szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:28

  Fakanalat ne nagyon, vagy ha igen, akkor az mindig csak erre a célra legyen használva és főzd ki nagyon jól előtte és utánna is. A fa porózus szerkezetű, sosem lehet 100%-an ki/elmosni.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 05. 26. 15:22

  Megint a fa!? Ha mindet fertőtlenítek akkor a fakanalat is!
  Biztos,hogy az jó lesz a krém kevergetéséhez?

  Köszönöm.:KincsSmile

 • Renata szerint:
   
  2012. 03. 31. 18:13

  Pont ilyen mérleget vettem Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.