Ne rágd a körmöd!

A körömrágás okai

A körömrágás (onychophagia) egy pótcselekvés, belső problémákból eredő reakció, egyfajta ideges tevékenység a szorongások, a stressz vagy a felgyülemlett feszültség, agresszivitás levezetésére.

Ez a rossz szokás nem csak csúnya, de kellemetlen következményekkel is járhat: gyengévé teszi a körmöket, a kezeken és a körmök alatt megtelepedett baktériumokat a szájba szállítja, így növelve a fertőzések kockázatát és az ajkakat is kisebesítheti. Ezen kívül határozottan árt az önbecsülésnek, hiszen a megcsonkolt, ápolatlan kéz nem igazán szalonképes.

 

Mit tegyek?

Az én történetem akkor kezdődött mikor külföldre költöztem. Magammal hoztam minden otthoni kellemetlen kapcsolat nyomait, a barátságok hiányát és az új környezetből és a teljes életmód-váltásból eredően új félelmekkel és szorongásokkal is „gazdagabb” lettem.koromragas

 

1) Az első és legfontosabb, hogy behatároljuk és ELFOGADJUK a problémáinkat. Nem megbékélni kell velük, de el kell fogadnunk a létezésüket. A szorongásainkat, aggodalmainkat, feszültségünket senki sem fogja levenni rólunk mint egy sálat, nekünk magunknak kell letennünk, vagy ha nem megy, megtanulni ezekkel együtt élni.

 

2) Döntenünk kell hogy nem akarjuk rágni a körmünket, s ezt az elhatározást nem csak egyszer kell meghoznunk, hanem minden napnak minden percében meg kell erősítenünk. Hidd el, te is képes vagy rá!

Találj legalább két okot amelyek arra serkentenek hogy leszokj, pl. hogy ne kelljen minden alkalommal a hátad mögé rejtened a kezed amikor valaki ismeretlennel beszélsz, vagy hogy ne kelljen elszenvedni újra és újra azt az iszonyatos fájdalmat ami miatt nem is alszol.

De ami még fontosabb, hogy ne csak magadért akard abbahagyni, hanem valaki sokkal fontosabbért (nekem ez a valaki a frissensült férjem volt). Végezd az erőfeszítésedet az azzal a személlyel való kapcsolatodért: működik!

 

3) Cseréld le az eddigi szemléletmódodat, szokásaidat. Ha eddig azt gondoltad hogy nincs időd a magad ápolására, akkor most épp ideje hogy neki kezdj.

A körömrágás szinte mindig a kiszáradt és berepedezett körömágybőr pici bőrkéinek és a rugalmasságukat vesztett körmök behasadásainak az eltávolításából indul, egyéb híján a fogunkkal. Abban a pillanatban viszont, amikor elkezdjük ápolni a kezünket a fontos apró részletekkel, ezek a kirepedezések és bőrkék nagyon hamar eltűnnek, a körömágy bőrkementes, a köröm pedig sima és rugalmas lesz. S így azonnal meg fog szűnni az első ok amiért rágnod kellene.

Hidd el, hogy az az idő amit a kezed ápolásával töltesz nem kárba veszett, hiszen ez az idő segíteni fog ellazulni, kikapcsolódni, és meglátod hogyan leszel egyre szimpatikusabb és kívánatosabb azoknak a személyeknek akikkel egy háztartásban élsz.

 

Kicsi, de nagyon hatásos segítségek:

-Valamilyen pici figyelem elterelő tárgy, pl. egy puha kabala, amit a kezünkben gyömöszkélhetünk amikor az iskolában, egy előadáson, vagy rendezvényen vagyunk, s a kezünk egyébként folyamatosan a szánk irányába tévedne.

-Egy körömágy ápoló és körömerősítő olaj vagy balzsam. Kifejezetten hatásos az oliva-mandula-ricinus olajmix, én egy kis argán olajjal is kiegészítettem.

-A citrom illóolaj!!! – A legjobb körömerősítő. Amikor pl. citromot facsarunk, érdemes a kifacsart citrom héjának a belső fehér burkolatába beleforgatni a körmeinket. Fantasztikus körömerősítő hatású.

-Az E-vitamin – A körömápoló készítményeinkből nem szabad sajnálnunk, mert nagyon regeneráló hatású.

-Egy szuper gyengéd, acetonmentes körömlakklemosó. Ha megtaláltad életed első körömlakklemosóját aminek egy órába telik hogy lemossa a körömlakkot, örvendj! Ezek a körömlakklemosók nem biztos hogy azért mosnak nehezen mert rosszak, hanem mert garantáltan nem rongálják a körmöt. Fektessünk inkább több időt a körömlakk lemosására, így a körmeink sokkal erősebbek lesznek.

-Egy szuper-finom papír körömreszelő. A legjobb az a reszelő, amelynek a finomabbik oldala annyira finom, hogy ha az ujjunkkal végigsimítjuk, nem érezzük a szemcséket. Ezek azok a reszelők, amelyek nagyon gyengéden és finoman reszelnek, s így a köröm szélét teljesen egyenletessé teszik.

-Gumikesztyű. Manapság már nagyon könnyen beszerezhetőek az orvosiakhoz hasonló vékonyabb, vagy a pamuttal bélelt gumikesztyűk. Nagyon fontos a használatuk amikor mosogatunk vagy takarítunk, mert megvédik a kezeket az irritáló és szárító mosószerektől, s így megelőzhető a körmök-körömágy kiszáradása, nem beszélve arról hogy a körmök nagyon megerősödnek ha nincsenek folyamatos kontaktusban a vegyszerekkel.

 

 

Íme a program, amellyel nekem sikerült

Nem biztos hogy elsőre sikerülni fog. Mivel a félelmek, szorongások, aggodalmak időről időre visszatérnek hogy elhatalmasodjanak rajtunk, nekem is többszök kellett újra és újra nekifeszülnöm. De az biztos, hogy minden alkalommal sokkal tovább leszel mentes a rossz szokástól, és egyre hosszabb ideig tudod majd élvezni a hosszabb körmök szépségét.

 

1. Nap: Az elhatározás

Kenj fel egy réteg körömerősítő lakkot. Amikor alaposan megszáradt, kenj rá egy nagyon keserű lakkot, amelyet drogériákban vagy patikában tudsz beszerezni. ĺgy minden alkalommal mikor a kezedet a szádhoz emeled, emlékeztetni fogsz az elhatározásodra.

Ha annyira-de-annyira erős a kísértés, éld ki magad az bal kisujjadon, de ne menj tovább!

 

2. Nap: A körömágy puhítása

Kenj fel egy újabb réteg keserű lakkot, hogy megújítsa és megerősítse a keserű ízt.

Elkerülendő hogy a fogaddal szedd le a bőröcskéket, jobb hidratálni a körömágyat és a körmöket: alkalmazd az előzőekben említett körömolajat vagy –balzsamot, aztán használj egy hidratáló kézkrémet, s ne hagyd ki a körmeidet se!

 

3-5. Nap: Körömreszelés

Tartsd mindig a kezed ügyében a körömreszelőt, így bármikor eltüntetheted a körmök esetleges egyenetlenségeit, s nem kell a fogaidat használnod.

Folytasd a a keserű lakk felkenését és a körömágy hidratálását.

 

6. Nap: Az első eredmények

Ha minden igaz, ma látnod kell a körmöd szélén egy vékony fehér sávot.

Csinálj egy teljes manikűrt: lemosva a körömlakkot, majd lereszelve az egyenetlenségeket. Moss kezet, keféld át alaposan a körmeidet egy puha kefével, legjobb ha csinálsz egy jó köröm- és kézradírt, de a szódabikarbónás fürdő is nagyon jól puhítja a kezeket. A körömágyadat azonban NE VÁGD LE, hanem tologasd hátra egy tompa (lehetőleg gumi) végű pálcikával.

Végül hidratáld a bőrt és a körmöket, és kenj fel egy új réteg körömerősítő, és egy keserű lakk réteget.

koromragas2

7-12. Nap: Tarts ki!

Applikáld naponta a keserű lakkot, és tartsd a körömágyadat puhán és hidratáltan.

 

13. Nap: Kényeztesd magad

Csinálj egy teljes manikűrt, mint a 6. napon

 

14-20. Nap: Ne lazíts!

A nehezebb részén már túl vagy, és a teljes siker már nincs messze!

 

21. Nap: Gratulálhatsz magadnak!

Már HÁROM HETE hogy nem rágod a körmöd, hitted volna? Látni fogod, hogy a kis fehér sáv a körmöd végén kezdi túlnőni a néhány millimétert. Itt az ideje egy újabb teljes manikűrnek, de ezúttal a körömerősítő lakkra kenhetsz egy szép világos színű lakkot. Ne feledd el viszont a keserű lakkal befejezni.

 

22-27. Nap: Az utolsó erőfeszítés

Még egy-két hét és megcsináltad! Nagyon meg leszel elégedve a szép, hosszú és ápolt körmeiddel. Meglátod, hogy már nincs is szükség a kisujjadat rágni, úgyhogy kezdheted azt is ugyanúgy kezelni mint a többit.

 

28-34. Nap: Egy kis kényeztetés

Csinálj egy teljes manikűrt. A célt már el is érted, már csak meg kell tartanod a kézápolás jó szokását. Folytasd a keserű lakk használatát és a körömágy hidratálását.

 

35. Nap: Győztél!

Gratulálok, célba értél: megszabadultál egy nagyon kellemetlen kis “mániától”, megmutattad hogy amit elhatározol, azt erős lélekkel el is tudod érni.

Mától kezdve csak szükség esetén kell alkalmaznod a keserű lakkot. Viszont soha ne feledkezz meg a hetenkénti teljes manikűrről hogy mindig ilyen szépek maradjanak a körmeid.

 

Forrás: http://www.leiweb.it/ – Mavala Manikűr Iskola, Anglia

 

Szívből ajánlom, hogy ezt a programot kinyomtatva tedd ki a fürdőszobádban is. Nem vicc! Akkor is ha a férjem furcsa szemekkel nézett, nagyon nagy segítség volt, mert így a tükör mellé kiragasztott papír minden alkalommal emlékeztetett az elhatározásomra, és nap mint nap feljegyezhettem rajta az elmúlt napokat és az elért sikereket.

 

Fordította és átdolgozta: Biofeleség

Egészség, Hírek

8 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Baba szerint:
   
  2013. 08. 26. 10:35
 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 24. 19:48

  Kedves Lotheg, ügyes vagy! Sun
  Ez az, nem vagy egyedül, veled csinálom Handshake, és mindig jobban fog menni Yes, értékeld az eredményeket és ne hagyd hogy egyetlen gyönge pillanat elvegye a kedved! Rose

 • Lotheg szerint:
   
  2013. 08. 24. 12:15

  Kedves Biofeleség,
  Köszönöm rengeteg jó tanácsot Big Smile MEg is fogadom belőle azt amit még nem építettem bele a körömápolásomba.
  Igen, már az is sokat segít, hogy más is ugyanezzel küzd(ött) és sikerült leszoknia róla Big Smile … Igen legutóbb nekem is kb. fél évre sikerült leszokni róla, ami azért elég jó. Valamint azért már nem rágom olyan rdurván a körmömet, mint régen, hogy fájt, meg még a rétegeket … :I meg a bőrt is. Szóval javulás mindenképp van. A rágó csak nagyon régen volt, még sok évvel ezelőtt, legelőször nem is tudatosan, csak észrevetem, hogy akkor nem rágom a körmöm aztán, egyre rosszabb lett minden (mert így is rágtam mellette a körmöm) így inkább leszoktam a rágóról Big Smile és évek óta nem is volt a számban ilyesmi. Az elhatározás pedig egyre erősebb, hogy a köröm rágást is abba kell hagyni. A párom pedig sokat segít benne valóban, a tudat, hogy valakiért éredemes is csinálni Big Smile .
  Én szappanos vagy szódabikarbónás vízben puha körömkefe segítségével mosom meg a kezem és a körmöm, ezután egy olajos kéz- és körömradír jön (elhalt hámsejtek eltüntetése és ápolás), aztán általában citromot is beledörzsölök a körmömbe meg körülötte lévő bőrbe, eddig hatásosnak tűnt ez az ápolás… Egy ideje tudom, hogy egy jó olaj és a helyes ápolás sokat tud segíteni a helyzeten, így már nem válik szét a körmöm és a körömágybőr se repedezik be. Az elején minden nap csináltam ezt aztán folyamatosan csökkentettem a heti mennyiséget, mostanság hetente 2x csinálom ezt meg.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 23. 10:00

  Kedves Lotheg,
  Örülök hogy tetszik a cikk, remélem hogy hasznos is lesz.
  Én magam is már sokszor visszaestem, 5-6-szor is újrakezdtem. De pontosan ezért írtam, mert mindannyiszor hosszabb ideig vagyok mentes ettől a hülyeségtől.
  A keserű lakk csak egy segítőszköz, de tulajdonképpen nincs semmi értelme ha te magad nem határozod el egyre erőseben hogy le akarsz szokni.
  Ha 19 éves vagy, akkor biztosra tudom mondani neked hogy ahogy ez a jó házasság titka is: naponta kimondani az igent a másikra, naponta kimondani hogy „ma nem én vagyok a fontos hanem őt akarom boldoggá tenni”, ugyanígy minden nap ki kell mondanod hogy „igen, ma is le akarok szokni, igen, ma sem akarom rágni”.
  És a rágógumi helyett kezd el naponta ápolni a kezed: naponta háromszor bekenni kézkrémmel, a körmöket is, és minden este a körömbe meg a körömágyba masszírozni egy csepp olajat. Sokkal hatásosabb mint a rágógumi Wink

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 23. 09:48

  Kedves Baba,
  Teljesen igazad van, a „körömágy” alatt a körömágy-bőrre gondoltam. Ebből is látszik milyen nehéz az olasz meg a magyar gondolkodás közt lavírozni. Köszönöm hogy figyelmeztettél, amint tudjuk javítjuk.
  A videót nyugodtan belinkelheted, persze.
  Viszont túl sokat nem ér a dolog (fokhagyma, erőspaprika, stb) ha valaki visszaeső körömrágó, mert azoknak a rossz ízek vagy szagok általában mit sem érnek, csak a környezetnek okoznak kellemetlenséget…

 • Lotheg szerint:
   
  2013. 08. 22. 17:16

  Yes nagyon jól összeszedett írás lett… Sajnos én is rágom a körmöm, időszakosan sikerül leszokni róla csak mindig Big Frown Amikor kevesebb a stressz meg ilyenek, egész eddig nyáron is sikerült megállnom, ahogy vége lett a sulinak, meg festegettem is, hogy legyen sikerélmény, hogy nahát ezért éri meg, és igen nagyon jó. De megint jött valami nagy gubanc és kész -.-” újra rágom Frown Volt, hogy rágó segítségével szoktam le róla, de ez sem tuti, mert nem a körmöt rágod hanem a rágót, így ha nincs rágó akkor valami mást kell és hát mit persze hogy a körmöt – vagy a szájat … Én úgy hallottam, hogy ezek a rossz ízű körömlakkok használata nem a legjobb, mert magának kell oda eljutni az embernek, hogy nem rágom és nem a rossz íz és érzés miatt… :I de ki tudja lehet működős, nem tudom, de 19 évesen ideje lenne megszabadulni ettől a rossz szokástól valóban…

 • Kincs szerint:
   
  2013. 08. 22. 15:45

  Smile

 • Baba szerint:
   
  2013. 08. 22. 14:14

  Én is rágtam a körmöm. Most is van amikor vissza-visszaesek.
  A 6. napnál írod, hogy a körömágyat ne vágjuk. Nem a kutikulára érted? Az ágy nem a köröm alatti rész?
  Még egy tipp: Nem tudom, ha egy videót belinkelhetek, de a lényegét leírom: egy gerezd fokhagymát felszeletelni és egy átlátszó körömlakkba tenni. Yes

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.