Az emulgeálás – avagy hogyan készítsünk vizes krémeket

I. Miért kell emulgeálnunk?

A lukreciakencei.hu-n a kezdőknek az egyszerűbb, olajokból és zsírokból álló krémeket ajánljuk. A víz bevezetése ugyanis egy icipicit komplikálja a dolgokat. A víz saját jószántából nem keveredik az olajjal. Ahhoz, hogy mégis egyben maradjanak, emulgeálószerre van szükség, olyan anyagra, ami a vízzel és az olajjal is hajlandó keveredni, és nem hagyja őket szétválni. Ilyen emulziók például a margarinok, ahol a zsírtartalom az olaj mennyisségét jelzi, a többi része pedig csak víz.

II. A három dolog, ami az emulgeáláshoz kell

1. Emulgeálószer

Magyarországon többféle anyagot lehet vásárolni, általában speciális, ezzel foglalkozó webáruházakban. Pl. Emulsan, Lamecreme, Lysolecithin, Fluidlecitin, Emulgeáló viasz, Olivem, Sucragel, BTMS, Plantemuls, lanolin.

A pontos használatát, hogy milyen százalékban, max. mennyi vízzel lehet használni érdemes a webáruházak honlapján keresni.

Ezeken kívül készíthetünk saját magunk is lecitines emulgeálót, melynek leírását itt találhatjuk: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arckremek/folyekony-lecitin-emulgeator-hazilag

Illetve használhatunk még méhviaszt egy pici bóraxszal, de erről később szeretnék írni.

2. Melegítés

A hozzávalókat fel kell melegítenünk olyan hőmérsékletre, ahol szívesen forrovizesmelegiteskeverednek össze. Ezt általában forró vízzel telt edényben csináljuk, mert így könnyebb szabályozni a hőmérsékletet (véletlenül sem melegedhet 100 °C fölé). Vagy egy olyan üvegedényt találunk, ami pont ráillik egy lábos tetejére, vagy több befőttes üveget állítunk egy nagy, vízzel telt lábosba. Ilyenkor egy fémrácsot tegyünk a lábos aljára, hogy az üvegek ne érintkezzenek vele. Akár abefőttes üvegek teteje is megteszi rács helyett.

3. Keverés

Kevernünk, jobban mondva vernünk kell habverővel, turmixszal vagy tejhabosítóval az alapanyagokat.

III. Az emulziók (vizes-olajos keverékek) fajtái

1. Víz az olajban keverékek (V/O): ilyenkor az olaj van nagyobb mennyiségben, ezek zsírosabb, általában éjszakai krémek. Ide tartoznak még a napozószerek és popsikenőcsök is, amik védőréteget képeznek a bőrön.

2. Olaj a vízben keverékek (O/V): a krém nagyobb része víz, így gyorsabban felszívódik, nem hagy zsíros érzetet maga után. A nappali krémektől sokszor ezt várjuk el. Ezek a krémek általában könnyen lemoshatóak, de száríthatják is a száraz, öregedő bőrt.

Nem mindegyik emulgeálószer alkalmas O/V keverékhez, vagyis csak kevés vizet tudnak felvenni.

IV. Az alapanyagok csoportosítása

1. Olaj fázis: ezeket az anyagokat egy hőálló üvegtálban melegítsük fel gőz fölött 70 °C-ra. Ide tartozik az olajok, zsírok többsége, az emulgeálószerek, sűrítők és egyéb olajban oldódó anyagok. Kivétel azok az anyagok, amik hőérzékenyek.

2. Víz fázis: ezeket az anyagok egy másik hőálló edényben szintén felmelegítjük 70 °C-ra. Ide tartoznak a víz alapú anyagok: desztillált víz, virágvizek, aloe vera gél, egyéb vízben oldódó anyagok.

3. Hűlési fázis: ezeket az anyagokat a már összekevert emulzióhoz tesszük, mikor lehűlt 45-50 °C alá. Ide tartoznak a hőérzékeny anyagok: panthenol, illóolajok, tartósítószerek, vitaminok stb.

V. Az emulgeáláshoz szükséges eszközökhushomero

– mérleg: itt már szükséges egy ékszermérleg, ami tud grammban is jól mérni

– két hőálló üvegtál vagy pyrex kancsó vagy befőttes üveg

– lábos a forraláshoz (vagy két kicsi, vagy egy nagy, az aljára helyezett ráccsal)

– kanalak (lehetőleg csak a krémkeveréshez használjuk őket, lehet fa spatula is)

– tejhabosító, habverő vagy rúdmixer

– húshőmérő

VI. Az első testápoló recept

1. Olaj fázis

– 20 g olaj (hidegen sajtolt olíva vagy napraforgó a legolcsóbb megoldás)

– 5 g emulgeálószer (Emulsan, Lamecreme, emulgeáló viasz, Olivem, BTMS, Plantemuls)

2. Víz fázis

– 75 g desztillált víz (kihűtött forralt víz is megteszi, még jobb a forralt ioncserélt víz)

3. Hűlési fázis

– két csepp E vitamin

– tartósítószer (pl. 20 csepp Rokonsal + 4 csepp tejsav)

– 20-30 csepp illóolaj

VII. Az elkészítés menete

  1. Mérjük le az I. fázis alapanyagait (az olajat és az emulgeálószert), tegyük egy hőálló tálba és helyezzük egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  2. Mérjük le a II. fázis alapanyagait és tegyük egy hőálló tálba, majd egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  3. Melegítsük fel mindkét fázis anyagait 70 °C-ra. Ehhez már szükséges a hőmérő. A víz épphogy forrjon, inkább csak gyöngyözzön, az anyagok hőmérsékletét pedig mérnünk kell. Az olajos anyagok lassabban melegednek, mint a vizesek. Fontos, hogy azonos hőmérsékleten legyenek keverés előtt, és legfeljebb csak pár fokkal térjenek el a 70-től.
  4. Vegyük ki őket a forró vízből, és folytonos keverés (habverőzés) mellett lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá a vizes részt az olajoshoz. Ez az emulgeálás: az olajból krémes, fehéres keverék lesz. Utána még keverjük pár percig.
  5. Néhány percig hagyjuk kihűlni, addig készítsük elő  a harmadik fázis anyagait.
  6. Keverjük/verjük egy kicsit újra az emulziót.
  7. Mérjük meg a hőmérsékletét:ha 45 és 50 °C között van, hozzáadhatjuk a III. fázis anyagait, cseppenként, folytonos keverés mellett.
  8. Fertőtlenítsünk egy testápolós flakont: vagy forró vízben főzzük 10 percig, vagy alkoholt (vodkát) rázzunk benne egy darabig, majd szárítsuk meg.
  9. Kihűlés után öntsük a testápolónkat a flakonba, zárjuk le, és címkézzük fel: mindenképpen írjuk rá, hogy milyen kozmetikum, és a készítés dátumát. Ha van hely érdemes az összetételét is, vagy a receptkönyvünkben adott nevet írjuk rá.
  10. Írjuk le a receptet, hogy később is el tudjuk készíteni, és hogy emlékezzünk rá, ha valamit változtattunk.

Sok sikert!

Hírek, Krémkészítési alapok

75 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
  • vkriszti75 szerint:
     
    2016. 01. 06. 10:51

    Sziasztok!
    Olvastam a hozzászólásokat,hogy sokatoknak okoz problémát a zsíros eszközök elmosása,nekem is sokáig probléma volt ez,nemrég egy ismerősöm által is használt “csodaszert”próbáltam ki ami hideg vízzel is elbánik bármiféle zsiradékkal.Nem tudom,hogy írhatok-e márkanevet,ha nem előre is bocsánat és kérem az admint,hogy törölje a hozzászólásomat Smile
    A GNLD LDC nevű terméket próbáljátok ki,koncentrátum így higítani kell.
    Szép napot mindenkinek!

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 05. 19. 22:00

    Attila,
    én használok Cosgard-ot, és teljesen jó, nem volt eddig problémám vele. Nincs olyan szaga, mint a Rokonsalnak, de a ph-t azért igyekszem savasra venni így is, mert jobb a bőrnek.
    A propolisz nekem is a szívem csücske, de jó nagy mennyiségeket teszek egy tégelybe egy kávéskanállal. Mivel gyógyhatása van, nem sajnálom belőle.
    L

  • pandamama szerint:
     
    2015. 05. 17. 09:54

    Szeretném megkérdezni főleg biofeleségtől,Lukréciától, de mások véleményét is szívesen fogadom.
    Valaki használt már Arlacel 2121
    Tapasztalatot,és felhasználhatóságát szeretném kérni.
    Pandamama Shock

  • Attila szerint:
     
    2015. 05. 17. 08:09

    Sziasztok! Smile Örülök hogy megihletett a modifikációm, persze mindél több tapasztalatot rakunk bele közösen annál jobb lessz a végeredmény! A rokonsalt én is kihagytam a receptből, mert apunak irritálta a bőrét. Helyetesítettem 40 csepp propolisz tinktúrával. De most hogy ide is elért a meleg ez kevésnek bizonyult. Megpróbálom a Cosgardot. Mit szóltok? Valakinek van-e tapasztalata vele?

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 05. 16. 13:28

    javítottam Smile

  • pandamama szerint:
     
    2015. 05. 14. 20:35

    Jajjjjaj! Mindenkinek!!!!

    A lamecrememe súlyát elírtam. Ez is 0.4gr
    Bocsánat
    Pandamama. Evil Grin

  • pandamama szerint:
     
    2015. 05. 14. 20:26

    Attilának üzenném ,és többieknek . Erre az Attila által beírt bejegyzésre.
    Attila szerint: (keressétek ki)

    2015. 01. 13. 20:17 Ekkor ítra

    Kedves Attila! Régen szerettem volna egy igazi testápolót amit flakonba tudok tölteni, vagy széles szájú tégelybe. Rábukkantam erre a receptre ,ha jól tudom Lukrécia állította össze. Hozzászólásokat olvasva,úgy gondoltam a Tiedet kipróbálom amin változtattál egy kicsit, és én is változtattam a Tieden, de hát így tanul az ember nem igaz?

    Azért leírom ide,hogy én mit raktam bele. Majd nem azokat amit Te.
    ..
    1.FÁZIS
    Oliva olaj : 300gr
    0.4r Lamecreme
    0.4gr méh viasz

    2. FÁZIS
    70.gr deszt viz

    3.fázis

    két kapszula gyógyszertári tehát 2*400mg E vitamin,valamint (lehet ezért az adagért ,meg leszek kövezve)
    öt csepp geránium.

    70c. fokra melegítettem az olajat, a méhviaszt, lamecremet,és a vizet. A ketőt rögtön összeöntöttem, nem cseppenként,és ne is két ízben. Félkarú habverővel kb 10.percig kevertem.

    Öt percre félre rakva, utána kevertem bele a gerániumot.

    Ezt négy napja készítettem. Felét a fürdőszobába tartom,a másik fele a hűtőben. Kíváncsi voltam,hogy nem esik e szét.,ha nincs hűtve. de az állaga ugyan olyan mint amit hűtve tárolok. Big Smile
    Még egy nagyon fontos ,PH-ját úgy telibe találtam kerek 5.egész.

    Kikerültem a rokonsalt ,és a tejsavat.

    Várom a hozzászólásokat.
    Üdvözlettel Pandamama Kiss

  • kisketi szerint:
     
    2015. 04. 05. 12:21

    Sziasztok! Köszönöm a gyors válaszotokat, sikerült a krémet is elkészítenem, sőt képzeljétek még az elmosás sem okozott gondot (hála Nektek). Köszi a segítséget.
    Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 04. 04. 10:23

    Kedves Kisketi, melegísd fel az eszközöket gőzfürdő felett, és amikor felolvadt rajtuk a viasz töröld le róluk konyhai papírtörlővel. A forró vizes öblítést csak ezután ajánlom, miután csak töredéke marad a viasznak, mert különben eltömíti a lefolyót Wink

  • Attila szerint:
     
    2015. 04. 03. 23:11

    Szia! Lobogó vízzel kell átöblíteni a viaszos eszközt, hogy olvadjon fel a viasz, ugyanis ez 60 C körül olvad majd forró mosogatószeres vízben elmosni.

  • kisketi szerint:
     
    2015. 04. 02. 14:40

    Sziasztok!
    Nagyon kezdő vagyok és elsőre el is rontottam. Csalánkrémet akartam csinálni, de nem néztem meg rendesen és 100g méhviasszal melegítettem fel az olajos csalánt. Most már gondolom kellene csinálnom még vagy 4 adag csalános olajat és újra felmelegíteni. Azonban van egy egyéni problémám, mivel lehet a méhviaszos eszközöket elmosni, hogy újra lehessen használni? Tudom buta kérdés, de sajnos magamtól nem sikerült rájönnöm. Cry Köszönöm előre is Cute

  • fedra szerint:
     
    2015. 03. 31. 06:49

    Szia Attila!
    köszönöm az ötletet Shock)) Tökéletesen működik, így jó lett. Szép napot ! Smile

  • Attila szerint:
     
    2015. 03. 30. 09:43

    Szia fedra !

    Esetleg próbáld meg, hogy az olajfázishoz olvassz hozzá 3-5 g méhviaszt. Én miután hozzáadtam a vizes részt az olajoshoz, egész addig mixerelem amíg teljesen ki nem hűl. Ez kb 15 perc. Sok sikert! Smile

  • fedra szerint:
     
    2015. 03. 29. 19:33

    Szia.segitseget szeretnek kerni.miota lysolecitinnel es cetil alkohollal keszitem a kremet de zsir es vizfazisban a fenti aranyokat kovetem nagyon hig lottyot kapok, nem surusodik be.esetleg van otleted mit rontok el?koszonom a valaszt!

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 03. 03. 23:45

    Kedves Dorina,
    igazán örülök! Rose
    L

  • kisbubi94 szerint:
     
    2015. 03. 01. 23:20

    Sziasztok!
    Megcsináltam ezt a receptet és nagyon jó lett!Smile Először csináltam emulgeálással krémet és nem tudtam mire számítsak, amikor összekevertem mindent eléggé híg, tejszerű állaga volt a krémnek, aztán betettem a hűtőbe és szépen besűrűsödött, pont amilyennek lennie kell (vagyis ahogy elképzeltemBig Smile. Nagyon szépen köszönöm a receptet!

    Dorina

  • Kincs szerint:
     
    2015. 01. 14. 09:52

    Yes

  • Attila szerint:
     
    2015. 01. 13. 20:17

    Sziasztok!

    A krémem mára szinte teljesen szétesett amit a tegnap kevertem Frown . Aztán modifikáltam kicsit a recepten és tökéletes lett a mai erdmény!!! Grin Olivából 30 g tettem, 4 g emulgeálló, 4 g méhviasz. 70 g víz. A többi cucc ugyanaz. Összekeverés után pudingosodásig mixereltem s utána még kb 3 percet. Hál` Istennek tuti lett! Mégegyszer köszönöm a segítséget!

  • Attila szerint:
     
    2015. 01. 12. 21:40

    Köszönöm szépen a választ! Megfogadtam a tanácsod, és két adagban bele is tettem a vizet. Nagyon jól elkavarodott, bár amikor megnéztem hogy hány fokos akkor picit szétvált, de addig mixereltem hogy végül csak összeállt. Most pihen a hűtőben, és azt vettem észre, mintha egy kicsi víz feljött volna a tetejére. Ez normális? Mert ha nem, akkor a házi kutyulmányú emulgeállóm kezd gyanús lenni, hogy talán egy kicsit gagyira sikeredett. Smile Mindenesetre áttörésként kezelem azt, hogy egyátalán elkeveredett az olaj a vízzel!

  • Kincs szerint:
     
    2015. 01. 12. 18:25

    Szia Attila!

    Tudom,hogy a fenti leírás magyarázatban azt olvastad,hogy “…. lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá a vizes részt az olajoshoz.” Így is tettél szinte cseppenként adagoltad hozzá! Na ez az! Ez nem jó.
    Mert a krém vagyis az olajok a keveréstől nagyon kihűlnek és a víz meg még nem így ezért nem keveredik,kicsapódik. (Nagy a hőmérséklet különbség
    Én azt mondanám,hogy lassan két részletben add hozzá. (1 rész lassan öntöd keverés közben majd pár másodperc múlva a többi felmaradó)
    Vagy lassan folyamatosan…

    De ha minden jól ki van számolva megfelelő mennyiségű emulgeálóval (én szeretem az emulsant) és jó a hőmérséklet akkor ha egyszerre is zuhintod bele a folyadékot,az akkor is elkeveredik és együtt marad!

    Üdv.:Kincs

    Ui: ja,és még ott a méhviasz! Az is bekavar ebbe! Nem jó vele cseppezgetni mert ahogy hűl úgy okoz gondot!

  • Attila szerint:
     
    2015. 01. 12. 17:24

    Sziasztok!

    Szeretnem kikerni a velemenyetek: elakadtam a viz es olajfazis osszekeveresen. Frown
    20 g olivaolaj + 3 g emulgealo (hazilag lecitin+napraforgoolaj) +3 g mehviasz. 75 g desztilat viz. 70 C-on kezdem belecsppegtetni a vizet az olajba, jol is keveredik kb a viz feleig. A masodik fele nem vegyul, hanem megmarad a tetejen (alul egy kemnyebb krem lessz amugy). Ketszer is probaltam, ugyanez az erdmeny. Utana az olajfazisbol kihagytam a mehviaszt es 6 g emulgealot tettem. Igy elkeveredett, de eleg hig lett Smile. Majd olvasztottam benne 3 g mehviaszt, de akkor bogos maradt Smile . Legyszi segitsetek! Mit ronthatok el?!

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 01. 08. 20:20

    Szia Kata,

    a borax egy érdekes, megosztó anyag. Sokan ellenségnek kiáltják ki, mert nagyobb mennyiségben (néhány kanál) és lenyelve mérgező.
    Az igazság az, hogy a kórházakban a csecsemők szájpenészét a borax glicerines oldatával kenegetik, úgyhogy annyira nem lehet veszélyes.
    Én szeretem, használom, nem nyalogatom. Ha egy késhegynyi borax kerül 50 ml krémbe, abból bőrön keresztül vajmi kevés szívódik fel. Sőt, mivel elszappanosodik, valójában már nincs is benne, olyan mint a lúg a szappanban.
    Szóval hajrá, nyugodtan használd, ha a pici szájára jó, akkor biztos nem árt a popsijának sem Smile
    L

  • CsodasKata szerint:
     
    2015. 01. 08. 17:32

    Ezt találtam a Bóraxról:
    Kozmetikai felhasználása és hatásai: A bórax a bőrt puhán tartja, nem izgatja, nem szárítja. Gyengén zsírtalanító, antiszeptikus, összehúzó és tonizáló hatású, ezért mosdószerek kedvelt alkotórésze. Egyes krémek jellegzetes emulgátora, de megtaláljuk a különböző tisztító kozmetikumok, dauervizek, szőrtelenítők és fehérítő készítmények előírataiban is. Glicerines oldata enyhén hámlasztó, szeplő ellen is használják.

    Forrás: Ökoszolgálat

  • CsodasKata szerint:
     
    2015. 01. 08. 13:19

    Kedves Lukrécia, köszönöm, azért sikerült megvilágítanod a lényeget Smile
    Valójában azért kérdeztem, mert szeretnék minél inkább vegyszermentes krémet előállítani, és azon aggódom hogy a bórax egy ici-picit is ártalmas e, vagy teljesen ártalmatlan, pl babakrémbe mehet e? Köszi még egyszer, Kata

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 01. 07. 23:02

    CsodásKata:
    Hű, ezt most nehéz lesz értelmesen elmagyaráznom, nézd el nekem légyszi, nem vagyok gyógyszerész sem vegyész. Ahogy megértettem, a borax, mint gyenge lúg elszappanosítja az olaj egy részét, ezzel segítve az emulgeálást (talán hallottad már, hogy a szappan is emulegálószer, így működik a borotvahabom, meg régen a cold krémek).
    Saját tapasztalatom vele: borax nélkül egy idő után szétesík a krém, szétválik a folyadék. Ha nincs boraxod, tehetsz bele lecitint is, az is összetartja, és nem keményíti a krémet (a méhviasz mellé persze). Lecitint lehet házilag is készíteni granulátumból, ezért is hasznos.

    L

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 01. 07. 22:58

    Clemi3: nagyon örülök! Van még egy szuper oldal a krémkeverésről németül, te gondolom érted ezért érdemes megnézni: olionatura.de

    L

  • Clemi3 szerint:
     
    2015. 01. 07. 20:24

    Ez nagyon jó oldal! Köszönöm -Köszönöm Lukrécia! Kiss

  • Clemi3 szerint:
     
    2015. 01. 07. 20:19

    Hú mèg csak most láttam, hogy írtál Lukrécia ☺
    Köszönöm szépen, megnèzem a honlapot.☺

  • CsodasKata szerint:
     
    2015. 01. 07. 17:34

    Sziasztok, azt szeretném tudni, hogy a bórax miért kell a méhviaszos emulgeáláshoz?
    Gond ha kihagyom? Köszi a választ, Kata

  • Zsuzscsi szerint:
     
    2014. 11. 22. 17:49

    Lukrécia, olyan,mintha teljesen szét és összeesett volna. Penészes nem lett és az illata sem változott. Amikor kész lett, egy 200 ml-es tégelyt megtöltött. Mostanra (kevés használat után) csak lötyög valami az alján. Megpróbálom “bolti” olivaolajjal vagy mandula olajjal esetleg. Köszönöm, ha még utána kérdezel. Hátha még másoknak is hasznos lesz az info. Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.