Hajbajok ellen

Száraz haj, zsíros fejbőr, vékonyszálú, gyenge haj, növekedési problémák, hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, ekcéma, faggyús bőrgyulladás (seborrea, dermatitis seborroica), sömör (psoriasis), stb… Mindezeknek a problémáknak a hátterében lehetnek hormonzavarok, allergiák épp úgy mint a stressz vagy pszichikai gondok, de nagyon sokszor mindezeket megelőzik vagy súlyosbítják a téves hajápolási szokások.

Előre bocsátom, hogy nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, sem természetgyógyász, sem fodrász, csak egy egyszerű háziasszony; illetve hogy nem tudhatom melyikőtök milyen egészségi problémákkal, krónikus betegséggel él együtt.

Azok a tanácsok viszont amelyeket itt leírok ugyanúgy érvényesek minden fejbőr- és hajtípusra, és egyformán jelentenek megoldást minden problémára, egyszerűen mert mindannyiunknak, mindig így kellene ápolnunk a hajunkat.

Mit kerüljünk?

1) A toxikus és/vagy irritáló tenzioaktív anyagokat, amelyek a bolti és gyógyszertári samponokban nagy mennyiségben kerülnek alkalmazásra. A leggyakrabban alkalmazottak a szulfátok:

SLS–Sodium Lauryl Sulfate

SLES–Sodium Laureth Sulfate

Ammonium Lauryl Sulfate

Ammonium Laureth Sulfate

Magnezium Lauryl Sulfate

Magnezium Laureth Sulfate

Sodium trideceth sulfate

Tea sulfate

Ezek a tenzidek (kosz- és zsíroldó anyagok) sokszor nem csak önmagukban, hanem egymással kombinálva is felhasználásra kerülnek a samponokban. Olyan erősen oldó anyagok, hogy már az első használatkor leoldják a fejbőrt és a hajat védő lipidréteget, folyamatos használatukkal pedig teljesen felborítják a fejbőr lipidegyensúlyát. Mivel ezek a tenzidek ennyire zsíroldó erejűek, a zsírmirigyeknek folyamatosan erőteljesebb lipidkiválasztást kell produkálniuk ahhoz, hogy fenntartsák a fejbőr egészségét, s hogy megvédjék a fejbőrt és a hajszálakat a külső hatásoktól. Csakhogy az ezekkel az irritáló anyagokkal kezelt fejbőr nem mindig képes lépést tartani a szárító hatásokkal, így vagy több vagy kevesebb lipidet termel mint amennyi szükséges. Nagyon gyakran ebből fakad a túl száraz vagy a túl zsíros fejbőr és haj problémája.

2) A petróleumszármazékokkal (szilikonok és szervetlen, ásványi olajok) teli balzsamokat és hajfixáló készítményeket.

Szilikonok (minden olyan összetevő, amelyiknek a neve “-cone”-al vagy “xane”-al végződik), például:

Siliconehajbaj

Polysilicone

Dimethicone

Amodimethicone

Cyclopentasiloxane

Cyclohexasiloxane

Ásványi olajok, a leggyakoribbak:

Paraffin

Paraffinum liquidum

Petrolatum

Propylene glycol

Butylene glycol

Ethylene glycol

Myristyl glycol, stb.

A szilikonok és az ásványi olajok azonnali simító hatást gyakorolnak a fejbőrre és a hajra, ezért van hogy ezeknek a termékeknek már egyszeri alkalmazása után a haj azonnal sima, könnyen fésülhető és szuper puha lesz, de…!

Ezek az anyagok azért képesek erre az azonnali hatásra, mert a fejbőrt és a hajszálakat egy áttetsző, vékony filmréteggel vonják be. Ez az azonnali, ennyire pozitív hatás viszont teljesen fals, hiszen a haj nem lesz tőlük annyira egészséges, mint amennyire annak néz ki, hanem ez a filmréteg egyszerűen befed minden egyenetlenséget, hibát. Természetesen a töredezett hajvégeket sem forrasztja össze, csak eltakarja.

Ezek az anyagok ugyanakkor eltömik a bőr pórusait, a hajhagymákat, s így teljesen meggátolják a fejbőr és a hajszálak légzését, tehát az oxigén szövetekbe jutását épp úgy mint a méreganyagok távozását. Ez a másik oka az egyre gyakrabban kialakuló bőrgyulladásoknak.

3) A magas hőmérsékletet, a közvetlen hőt. Amennyire lehet kerüljük a hajszárító használatát, s ha nem lehet, akkor:

-tekerjünk a fejünkre egy jó nedvszívó képességű törölközőt, és hagyjuk a fejünkön hosszan, hogy alaposan magába szívja a vizet, a lehető legrövidebbre csökkentve így a hajszárító használatának idejét.

-használjuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozaton.

-tartsuk a hajszárítót olyan távol a hajunktól amennyire csak lehet, minimum 15-20 cm távolságban a hajtól.

-nem rég megjelentek a piacon az ionos hajszárítók is, amelyek a vizet nem kiszárítják a hajból, hanem ionizálva azt, segítenek a hajba való felszívódásában, így hidratálva a fejbőrt és a hajszálakat.

Főleg a különféle akut állapotú bőrgyulladások esetében nagyon fontos a hajszárító használatának mellőzése, mert a meleg levegő fellobbantja, fokozza a gyulladást.

És mit tegyünk?

Íme a helyes hajápolás menete. Ha betartjuk ezt a sorrendet, és az arcápolásunkhoz hasonló figyelmet szentelünk a hajunknak is, akkor hamarosan nagyon sok problémánk meg fog szűnni.

1) Sampon előtti pakolás: Minden fejbőr- és hajtípusnak szüksége van a táplálásra, pontosan úgy mint az arcunknak. Tévhit hogy a zsíros hajra nem szabad olajat kenni, ennek pont az ellenkezője igaz: minél inkább megszokjuk a heti olajos pakolást, a fejbőrünk annál jobban normalizálódik, s idővel megszokja hogy nem kell annyi zsírt termelnie. A száraz hajnak pedig mindenképp szüksége van plusz tápanyagra.hajbaj4

Heti egyszer a bevizezett és tamponált hajra kenjük az olajat, masszírozzuk át a hajunkat és a fejbőrt hogy az olajat mindenhol egyenletesen eloszlassuk, fedjük be a fejünket egy műanyag zuhanysapkával vagy folpakkal, és hagyjuk hatni minimum fél óráig. A pihenő után mossunk hajat a megszokott samponunkkal. Az ilyen heti pakolás után valószínűleg balzsamra sem lesz szükségünk.

2) A sampon választása: A samponunkat mindig válasszuk a fejbőrünk típusának megfelelően. Ha nincs a fejbőrünkkel semmilyen problémánk, vegyük a normál hajra valót, ha a fejbőrünk száraz, használjunk egy nagyon gyengéd és nagyon tápláló krémsampont. Abban az esetben viszont ha zsíros a fejbőrünk, keressünk egy zsíros hajra való, de nagyon gyengéd, de nem zsírtalanító, hanem inkább normalizáló sampont.

A sampon használata: Minden sampont fel kell hígítani! Nem csak azokat amik egyébként irritálnának, hanem a bio- vagy házilag készített samponokat is, és nem csak azért hogy könnyebben eloszlatható legyen a hajon vagy hogy kevesebb is elég legyen belőle, hanem mert a tenzidek a vízzel elkeveredve fejtik ki a maximális tisztító hatásukat. 5ml sampont hígítsunk fel negyed liter vízzel.

Amennyiben szappannal mosunk hajat, még fontosabb hogy a szappant alaposan feloldjuk vízben. Kb. 1 teáskanál reszelt szappanhoz adjunk 1dl vizet, lehetőleg meleg vizet hogy a szappan hamarabb oldódjon, és időről időre megkevergetve hagyjuk teljesen feloldódni benne, míg szappandaraboktól mentes keveréket nem kapunk.

3) A balzsam választása: A balzsamot minden esetben a haj hosszának állapota szerint válasszuk meg. Ha a hajunk hossza általában könnyen fésülhető, nagyon megteszi egy egyszerű balzsam. Ha a haj száraz, a végei szikkadtak, könnyen töredeznek, akkor válasszunk egy tápláló krémbalzsamot. Ha viszont a fejbőrünk zsíros, és a hajunk gyorsan koszolódik, akkor keressünk egy könnyebb, inkább folyékonyabb balzsamot, és vigyázzunk hogy azt csak a haj hosszára kenjük, s a  fejbőr-közeli területre ne kerüljön.

A balzsam használata: Olvastátok már mi van a balzsamok flakonjára írva? “Hagyjuk hatni néhány percig, majd alaposan öblítsük ki”. És mi mit teszünk? Kenjük, jobb esetben egy kicsit átmasszírozzuk a hajunkat, majd azonnal leöblítjük. Holott a balzsamnak is szüksége van 4-5 teljes percre hogy kifejtse a hatását, tehát hogy valóban kifésülhetővé tegye a hajat. Próbáljátok meg kimérni a 4-5 percet, s meg fogjátok érezni a különbséget.

Az öblítés pedig akkor teljes, amikor a haj már nem siklik a balzsamtól a kezetek alatt.

4) Az „utolsó öblítés”: Sokak részesítik előnyben az ecetes vagy citromleves (zsíros hajra) öblítést. Ennek a lépésnek nagyon nagy előnyei vannak a haj állapotát tekintve. Nem csak felszabadítja a hajat a hajápolók maradványaitól, hanem be is zárja a hajlemezkéket, amitől a haj könnyebben fésülhető és fényesebb lesz. Ezen felül az almaecetes vízzel való hajöblítés nagyon finoman frissítő és bőrnyugtató hatással van a gyulladt fejbőrre.

A száraz vagy normál hajúaknak mindenképp ajánlatos a sampon alapos kiöblítése után végezni a savas öblítést, így a savas közeg semlegesíti a hajon és fejbőrön maradt esetleges samponmaradványokat, és nagymértékben simítja a hajat. A normál hajnak az ilyen öblítés után sokszor már balzsamra sincs szüksége.

A zsíros vagy zsírosodásra hajlamos hajúak viszont jobban teszik ha a savas öblítést a balzsam alapos kiöblítése után végzik, így a savas oldat eltávolítja a hajról a balzsammaradványokat, felszabadítva a hajszálakat, amelyek így jobban lélegeznek és kevésbé zsírosodnak.

A savas öblítés természetesen nem szükségszerű a sampon használatakor, eldönthetjük, hogy szeretjük és használjuk, vagy utáljuk a szaga miatt (ami persze a száraz hajon már nem lesz érezhető) és megvagyunk nélküle is.

Amennyiben viszont szappannal mosunk hajat, a savas öblítés elengedhetetlen, nagyon fontos szerepe van a hajszálakon letapadt szappanmaradványok eltávolításában, illetve a haj és fejbőr fiziológiás pH-jának helyreállításában.

5) A “Leave-in”: Magában foglal minden olyan anyagot vagy terméket, amelyet a hajon hagyunk leöblítés nélkül: a haj hosszának és a hajvégeknek a védelmére illetve a haj formázására. Néhány példa:

-A hajvégekre a legjobb 1-2 csepp (!) olajat kenni a hajmosás után, de még a hajszárítás előtt. A kókuszolaj nagyon hasznos nyáron, mert megvédi a hajat a napsugárzás ártalmaitól, és egy kicsit formázza is a tincseket. A lenmagolaj védi a haj szerkezetét a hajszárító melegétől, és megelőzi a hajvégek töredezését. Az argán olaj –lévén az un. száraz olajok egyike- nagy kedvence sokaknak, mert nagyszerű ápoló hatása mellett sem nehezíti el a hajat.

-Ide soroljuk a hajápoló, restruktúráló, regeneráló krémeket, amelyeket a száraz, festett, roncsolt haj ápolására ajánlanak.

-A lenmag-zselé könnyen felszívódik, ápoló hatása mellett nagyszerű hajfixáló zselé. A sűrűbb változata nagyon alkalmas a vizes hatású frizurák készítésére, de ha hamarabb szűrjük és hígabb marad, akkor könnyebbé és dúsabbá varázsolja lelapuló vékonyszálú hajat.

-Az aloe vera zselé hidratálja a hajat; nagy segítség a vékonyszálú, gyenge hajnak, amelynek hajzseléként alkalmazva jó tartást ad; illetve nagyon szép természetes tartást kölcsönöz a göndör vagy hullámos tincseknek.

6) Az étrendkiegészítők: Alapvető fontosságú hogy a hajat belülről, a szervezet erősítésével is támogassuk, hiszen a bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is abból táplálkozik és él amit megeszünk. A csak külsődleges ápolás soha sem fogja a hajat megfelelően táplálni, hiszen a hajnövekedés “gyökerei” a szervezetünkbe nyúlnak.

A haj túlzott hullásának (tavasszal és ősszel a legszembetűnőbb) két fő oka, amelyeket ugyanolyan fontos kezelni: a tápanyagok hiánya és a hajvégek töredezése.

Rengeteg féle étrendkiegészítő termék van forgalomban, mindenki megtalálhatja azt amelyik neki a legmegfelelőbb. A legegyszerűbb mind közül a sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae), és az az élesztő amit kis kockákban a boltokban kapni lehet a tészták kelesztéséhez. A legtöbb hajregeneráló étrendkiegészítő egyik fő hatóanyaga az élesztő, hiszen a legjobb B-vitamin forrás a haj és a körmök számára.

A tavaszi és őszi-téli kb. 3 hónapos hajhullást megelőzhetjük, ha február-március folyamán és augusztusban (tehát még az évszakváltások előtt) kb. egy hónapos étrendkiegészítő kúrát tartunk.

7) Masszírozzuk naponta a fejbőrünket. A haj nagyon gyakran azért is vékony szálú vagy hullik nagyon, mert a fejbőr vérellátása nem megfelelő. A naponta végzett masszázs serkenti a fejbőr mikrokapillárisainak vérellátását és a hajhagymák működését is. Elegendő napi 5 perc, például a televízió előtt ücsörögve. Nem szükséges semmilyen egyéb eszköz, csak a két kezünk.

Kezdjük a masszázst apró, gyengéd körkörös mozdulatokkal a tarkó aljától, majd haladjunk mind középen mind pedig a halántékok felett lassan előre az arc felé. Vigyázzunk, hogy a körmeink ne sértsék a fejbőrt, dolgozzunk az ujjbegyeinkkel.hajbaj3

A próba biztosan eredménnyel fog járni: a haj tartása sokkal jobb lesz és a hajhullás is csökkeni fog.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretnék eloszlatni egy tévhitet amely sokaknak megkeseríti az életét: a haj nem a végeitől nő!

Amikor valaki azt látja hogy a haja akár hosszú hónapok során is ugyanolyan hosszú, megijed hogy az ő haja nem nő, de ez nem igaz! Minden haj növekszik, a fejbőr szőrtüszőiből, a hajtövektől kiindulva, kb. 1-1,5cm-t havonta. Fel kell ismerni, hogy nem a haj nem nő, hanem egyszerűen a haj végei töredeznek el. Tehát ha attól tartunk, hogy a hajunk “megállt”, vágassuk le a törött hajvégeket és kezdjük el tudatosan ápolni a haj hosszát és végeit.

És az sem igaz hogy minden hónapban muszáj hajat vágatni. Hiszen ha a hajunk minden hónapban 1cm-t nő, de azt minden hónapban rendszeresen le is vágatjuk, akkor a hajunk bizonyosan ugyan olyan hosszú marad még egy év elteltével is. Abban a pillanatban azonban amikor a frissen vágott hajvégeinket elkezdjük rendszeresen ápolni, elég lesz hajat vágni minden 3 hónapban, s akkor a hajunk látványosan növekedni kezd.

Egészség, Hírek

11 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Swayy szerint:
   
  2014. 03. 30. 11:48

  Kedves Biofeleség!

  Az én méréseimben többek között Cyclomethicone 5-NF és Dimethiconol Blend 20 nevezetű illékonyszilikon és szilikon gumi -folyékonyszilikon keveréket használtam. Ezekről tudok főleg nyilatkozni.
  És igazad van, krémben használtam: én egy csodálatos V/O krémet csináltam belőle, ami nem kelt zsíros érzetet a bőrön és nem változtatja meg a bőr transzepidermális vízvesztését. Ez a tulajdonság nagyon fontos, mert hiába hidratál egy termék nagyon jól, ha a vízvesztés miatt a bevitt víz elpárolog!

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 03. 26. 16:47

  Kedves Swayy,
  Egyáltalán nem haragszom, sőt mindig szívesen fogadom az építő kritikát Smile

  Ismerem az új generációs szilikonokat, illetve sokat olvasom a friss kutatási eredményeket.

  Az ún. illékony szilikonok igaz hogy csak szemi-okkluzívak, de hosszú távon ezek is szárító, dehidratáló hatásúak. Ilyenek a Cyclopentasiloxane és a Cyclohexasiloxane. Viszont ezek az anyagok egyrészt sokkal inkább krémekben használatosak, másrészt még a kutatási fázisban vannak, azaz nem tudunk róluk sokat.

  Mivel azonban a hajápoló termékekben legtöbbször a dimetikonokat (szilárd szilikonok) használják, teljesen jogosnak tartom az ellenjavallatukat. Ezek filmképzőkként kerülnek felhasználásra, és ugyebár minden a felhasznált mennyiségtől függ: ha az összetétel vége felé szerepelnének, nem lenne probléma, de sajnos szinte minden esetben szorosan követik a tenzideket, még a növényi kivonatok előtt.

 • Swayy szerint:
   
  2014. 03. 23. 23:23

  Szia!
  Ne haragudj, nem kritizálni akarlak, csak szeretném megosztani az információimat a szilikonokról. Én többek között ilyen szilikonokkal készítettem krémeket és mértem a hatásaikat. Elsősorban szeretném pontosítani, hogy ezek az új generációs szilikonok már szemi-okkluzívak, vagyis nem zárják le teljesen a bőrt! Ezért nem is gátolják a természetes vízvesztést. Nem természetes anyagok, de attól még nagyon jók! Az a tévhit pedig, hogy a hajápolásban rossz, az abból ered, hogy anno Németországban a szilikontartalmú hajápolók miatt nem tudták bedauerolni a hajakat és ezért jött belőle a negatív felhang. Ha gondolod szívesen mesélek róla többet is.

 • afonyaszorp szerint:
   
  2013. 09. 28. 11:46

  köszi a receptet Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 09. 27. 19:25

  Kedves Áfonyaszörp,
  Nincs semmi baj, meg azt hiszem nincs lista sem, de lehet hogy csak én nem leltem rá Wink
  Akkor már értem mi a gond: te eddig csak kémiai „hajpakolásokat” használtál.
  Az ilyen hajpakolások –tapasztalatból tudom- nem csinálnak semmivel sem jobbat mint a hajbalzsamok, csak bevonják a hajat hogy az nem tud tovább lélegezni.

  Amit én ajánlok az sem fog azonnal a legelső használatkor csodákat tenni, de lehet hogy jobb lesz mint az eddig próbáltak:
  Vegyél 1 rész shea- vagy kakaóvajat, olvaszd fel gőzfürdő fölött, majd amikor elkezd hűlni verd fel 3-4 rész olajjal (oliva, mandula, jojoba, szezám, stb –amelyik van otthon, vagy amelyik jobban tetszik). A keverék idővel (1-2 óra) ahogy hűl be fog sűrűsödni, adj mindig hozzá annyi olajat hogy a kívánt krémességet elérje. Ha akarod, illatosíthatod illóolajjal.
  Hajmosás előtt a nedves hajra kend fel egyenletesen, masszírozd át vele gyengéden a fejbőrödet is, és hagyd hatni minimum fél órára (ideális az úszósapka alatt, csak az a fontos hogy a sapka jót tapadjon, s hogy a krém ne kezdjen csurogni alóla). A pihenő után pedig moss hajat a szokásos samponoddal, de alaposan felhigítva (5-10ml sampon 2dl vízben)

 • afonyaszorp szerint:
   
  2013. 09. 27. 10:01

  Kedves Biofeleség!

  A nem vált be mindössze annyit jelent nálam, h nem lett jobb tőle a hajam – és még akkor ne is emlegessem a benne lévő SSL-t, kőolajat meg ilyesmi fölösleges egészségtelen hozzávalókat. De jó az illata Confused Ez nekem nem ér meg ennyitThinking
  Jó tudom nem kéne csodákat várni tőle, de sztem kis javulást azért hozhatott volna…

  Mi annak az olajos-kakóvajas keveréknek az aránya és a “használati utasítása” ?

  ui. bocs h eddig lassan válaszolgattam, de elfelejtettem feliratkozni a listára Silly

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 09. 25. 11:39

  Kedves Áfonyaszörp,
  Nekem vékony szálú és zsírosodásra hajlamos hajam van. Hidd el, a heti pakolás nem hogy rontotta, hanem egyenesen javította a helyzetet. Most hogy hosszú (vállig ér) elég 3-4 naponta mosnom, és teljesen egészséges.
  Én csináltam egy mixet olajokból, de shea- vagy kakaóvajat is ki lehet keverni az olajjal, s akkor nem csorog.
  Mit jelent hogy nem vált be, mi volt a probléma?

 • afonyaszorp szerint:
   
  2013. 09. 25. 11:36

  Egyébként meg eddig jól elvoltam nélküle. 2-3 hete ilyen sprőd…

 • afonyaszorp szerint:
   
  2013. 09. 25. 11:32

  Kedves Biofeleség!
  Nem használok. A fürdőszoba dugig van a megmaradt balzsamokkal/samponokkal (mióta biok vagyunk Smile ). 1x próbáltam, de nem vált be. Azóta keresem a természetes “helyettesítőt”. Neked melyik jött be a receptek közül?

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 09. 21. 15:07

  Kedves Áfonyaszörp (nyamm Razz)
  Használsz valamilyen heti pakolást hajmosás előtt?

 • afonyaszorp szerint:
   
  2013. 09. 21. 10:10

  sziasztok
  lassan 1 éve járok hetente 3x uszodába. mondanom se kell a klóros víz mostanra kikezdte a hajam (eddig a sörös samponom egész jól helyállt Smile ). mivel tudnék javítani a helyzeten? (egyszerű, uszodában használható és gyors módszert keresek)
  azt olvastam, h vizezzem be előre a hajam zuhanynál, így kevesebb klóros vizet szív magába és hogy utána mindig mossam meg balzsammal. más ötlet? ki mit ajánlana?
  addig is jók legyetek, és ne feledjétek: “..szabad szappanozni” Grin

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.