Dezodorok szódabikarbónával?

„Az emberi faj azon kevesek egyike, ahol az anyák nem képesek felismerni gyermekeiket a szagukról, de ahol a kor előrehaladtával szörnyen megnövekszik az anyák gyermekük szagára való érzékenysége”. Big Smile

 

Az egyszerű, házilag készített dezodorok nagyon sokaknak szuperül működnek, de mindig akadnak olyanok akiket irritál valami, vagy akik elviselhetetlen bűzről és/vagy fokozott izzadásról számolnak be. De vajon ez tényleg a személyes érzékenységen múlik, vagy sokkal inkább a használt anyagok mennyiségén és kombinációján?

 

Mitől és hogyan működik?

A szódabikarbóna mind a savakkal mind az erős lúgokkal (amfoter jellegű) reagál. De képes sókat képezni a tipikusan rövid láncú savakkal is, amelyek a bőr lipideinek hidrolízise pordezodorfolyamán keletkeznek. Ezek közül a legfontosabbak: a hangyasav, a vajsav, a valeriánsav és a kapronsav, amelyek némelyike illékony és kifejezetten rossz szagú (a kapronsav szaga például –„capra” latinul kecskét jelent- valahogy a kecske szagára emlékeztet).

A képződő nátrium-sók nem épp ibolya illatúak, de gyakran kevésbé illékonyak és jobban oldódnak vízben. Kevésbé „bűzlenek” és kevesebb ideig maradnak a bőrön.

A szódabikarbónának ez a amfoter jellegéből adódó mechanizmusa működhet néhány nem savas összetevővel is.

Más -a hónalji kellemetlen szagokkal összefüggő- molekulák (szulfanil-alkanoloki, dimetil-szulfon, stb.), amelyek nem reagálnak a szódabikarbónával, szintén a savas környezet hatása alatt az enzim-reakciók által termelődnek.

 

Hogyhogy a szódabikarbóna hatása ilyen hosszan hat?

Mert a kellemetlen szagokért felelős baktériumflórára hat.

A verejték és a faggyú pH-ja egyaránt savas. Az ilyen környezetben fejlődik és szaporodik egy bizonyos baktériumcsoport, amely számos kellemetlen szagokat okozó enzim-reakcióért felelős. Bizonyos ilyen bőrön élő baktériumok, amelyek savas közegben élnek, lúgos környezetben (pH9) kevésbé aktívak.

Ez nem jelenti hogy a szódabikarbónának antimikrobiális (antibakteriális?) hatása lenne, hiszen rengeteg baktérium vagy penészgomba létezik amelyek a szódabikarbóna 8-as, 8,5-ös pH-jú oldatában lubickolhatnának. De a környezeti változás amely során az 5,5 alatti pH-ról 8 felettire lépünk, kedvez bizonyos baktériumoknak, amelyek viszont általában nem vesznek részt a hónalji szagok képződésében. Továbbá a 8-nál magasabb pH csökkenti a baktériumok képességét a bőrön való megtapadásra, így könnyebben eltávolíthatók.

 

De biztos hogy nem árt?

Bizonyos ökológiai és ökoszisztéma-tanulmányok leszögezik, hogy az egyensúly a környezet, a baktériumflóra és a bőr között nagyon változó és instabil. Ezt minden alkalommal érzékeljük amikor valamilyen fertőzést szedünk össze nyilvános helyen. A téma bizonyosan nagyon összetett, a teljesen világossá tételhez sokkal jobban el kellene benne mélyülnünk.

Annyi viszont biztos, hogy a normális baktériumflóra, amely felelős a kellemetlen szagokért, aktív része a mikróbaellenes védelmi funkciónak és az immunrendszernek.

Hosszú távon a szódabikarbóna (vagy egyéb erős antimikrobiális anyagok) dezodorként használva gyengíti a bőr védekező mechanizmusait. Ezért van hogy bizonyos személyek esetében pontosan ezeknek a dezodoroknak a használata indít el egyfajta bakteriális vagy gombás fertőzést.

 

Összefoglalva:

A hagyományos keményítő és szódabikarbóna alapú dezodor hatékony, és nem igényel további aktív mikróba ölő anyagokat.

A normál bőr baktériumflórája részt vesz bizonyos folyamatokban, amelyek kellemetlen szagokat produkálnak, de képes pozitívan befolyásolni a bőr állapotát az antimikrobiális védelem és az immunrendszer szintjén egyaránt, ezért nem szabad teljesen megszüntetni.

 

Hogyan csináljuk?

Nagyon jól megfigyelhető a tendencia, hogy sokan előszeretettel használnak a dezodorokban antimikrobiális hatású illóolajokat, mint pl. a teafa.

Valójában az ilyen illóolajok (teafa, oregánó, kakukkfű, indiai citromfű, stb) használata semmilyen különösebb előnnyel nem jár sem az illatot sem a hosszabb mikróbaellenes hatást tekintve, sőt kifejezetten kontraproduktív. Személy szerint teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ezeknek az illóolajoknak a használata –a személytől függően különböző összetételű baktériumflóra miatt- bizonyos személyek esetében vezethet kifejezetten zavaró, sokszor elviselhetetlen szagok jelenlétéhez.

 

– Az allergiák és érzékenységek miatti, az illóolajokra vonatkozó óvintézkedéseket figyelembe véve teljesen ideális a levendula+citrom keverék. Sokkal kellemesebb illatot kapunk, ami csodásan elfedi a szagokat, és nincsenek nem kívánatos mellékhatásai. Illetve személy szerint nagyon nőies illatot kaptam a levendula+ylag-ylang keverékkel.

– Az irritációkat elkerülendő nagyon fontos az is, hogy a szódabikarbóna mindig kevesebb legyen, a keményítő pedig több, illetve hogy ezeket a porokat „bevonjuk” valamilyen olajjal.

– Végül pedig, de nem utolsó sorban, miután összekevertük a porokat, ajánlatos a keveréket tovább finomítani egy aprító gép poharában vagy kávédarálóban, hogy a por nagyobb szemcséi is szétessenek, s hogy vékony rétegben felvihető legyen egy ecset vagy puff segítségével.

 

Íme egy példa az ideális receptre:

 

PARACELSODEO1 -pordezodor

Keményítő 50%

Szódabikarbóna 38%

Kókuszolaj 5%

Cink-oxid 5%

Tocopherol (E-vitamin) 1%

Levendula illóolaj 0,5%

Citrom illóolaj 0,5%

 

És hogyan használjuk?

Mivel szódabikarbónát, tehát lúgos anyagot alkalmazunk, a rutin előírja a dezodor reggeli vagy edzés előtti alkalmazását, illetve este annak alapos leöblítését egy savanykás, összehúzó tonikkal (!)

 

Működik a lábakon és más kellemetlen szagot terjesztő testfelszínen is.

Eltartható kb. egy hónapig, lehetőleg a hűtőszekrényben.

 

Forrás: http://www.nononsensecosmethic.org/?p=45089,

Rodolfo Baraldini, a Skineco (Eco-derma-kompatibilitàs Nemzetközi Társasága) tudományos bizottságának és a az Unipro (Nemzeti Kozmetikai Cégek Szövetsége) tagja, a Bicocca-i Egyetem Kozmetikai Informer szakának minősített docense.

2013 Augusztus 1

Fordította és átdolgozta: Biofeleség

 

Hasznos alapanyagok, Hírek,

19 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Hazi szerint:
   
  2014. 08. 28. 18:42

  Kedves Lukrécia!

  Most találtam rá az oldaladra. Fantasztikus! Nagyon köszönök minden tanácsot. Smile
  Lenne egy kérdésem.

  A lentiek szerint, tehát hosszú távon ne használjunk szódabikarbónás dezodort?

  “Hosszú távon a szódabikarbóna (vagy egyéb erős antimikrobiális anyagok) dezodorként használva gyengíti a bőr védekező mechanizmusait. Ezért van hogy bizonyos személyek esetében pontosan ezeknek a dezodoroknak a használata indít el egyfajta bakteriális vagy gombás fertőzést.”

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2013. 11. 22. 00:10

  Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 11. 21. 17:30

  Yes Big Smile Wink

 • AgiCica szerint:
   
  2013. 11. 21. 14:00

  Kedves Tokmag Anyu és Kincs!

  Köszönöm szépen az információkat és a linkeket. Big Smile

 • Kincs szerint:
   
  2013. 11. 15. 16:21

  Kedves ÁgiCica!

  A cink oxidról bővebben még itt olvashatsz:
  http://lukreciakencei.hu/cikkek/hasznos_alapanyagok/cink-oxid

  http://lukreciakencei.hu/forum/alapanyagokrol-cink-oxid

  Üdv.:Kincs

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2013. 11. 15. 16:04

  Kedves AgiCica!

  E vitamint bármelyik webáruházban kaphatsz, de tán a Cosmioban a legolcsóbb.
  Ez egy színtelen, szagtalan sűrű folyadék, ami pl. késlelteti az olajok avasodását.
  Cink – oxidot szintén kaphatsz náluk, de a gyógyszerzárban is adnak. Sok popsikenőcs alapanyaga, izzadásgátló tulajdonsággal rendelkezik, de pattanások kezelésére is jó.
  A keményítő pedig az, amivel a sűrítünk. Smile
  Sok sikert a kencekeverésben!

 • AgiCica szerint:
   
  2013. 11. 15. 12:54

  Sziasztok!
  Nagyon tetszik ez a recept és a hozzászólásokból is sokat tanultam. Én még teljesen kezdő vagyok a természetes kozmetikumok terén ezért lenne néhány – számotokra talán bugyuta – kérdésem. Cute
  – Hol lehet venni E-vatimint? Ha nem kapszullában veszem, akkor milyen kiszerelésben lehet kapni?
  – Mi az a cink-oxid és hol lehet kapni?
  – Az itteni keményítő ugyanaz a keményítő amivel a főzeléket is sűríthetjük? Smile
  A válaszotokat előre is köszönöm! Rose

 • Treponema szerint:
   
  2013. 08. 13. 19:53

  Kedves Biofeleség, megfogadom a tanácsaidat! Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 08. 13. 14:18

  Kedves Biofeleség: Yes Kiss !

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 13. 12:03

  Kedves Treponema,
  1. A kozmetikumokban kétfajta E-vitamint használunk, melyeknek az INCI neve Tocopherol és Tocopheryl Acetate
  A sima „Tocopherol” az az antioxidáns, amely jobban megelőzi az olajok-vajak oxidációját, azaz avasodását, és nagyon jó antioxidáns és rugalmasító a bőrnek is.
  A „Tocopheryl Acetate” viszont az Alfa-Tocoferol acetil-észtere, amely kifejezetten a bőrápoló hatása miatt mint aktív hatóanyag kerül a kozmetikumokba, bőrápoló, -nyugtató, csökkenti a bőr dehidratációját, és rugalmasabbá teszi a bőrt.

  2. Az illóolajok használatának a legbiztosabb módja hogy cseppenként szagoljuk a keveréket. Tehát ebben az esetben kezdesz egyetlen csepp levendulával, alaposan elkevered az egészet, s meglétod hogy neked elég-e vagy még illatosabbat akarsz. Aztán ha úgy teszi kedved, adsz hozzá egyetlen csepp citromot, s újra szaglászod.

  3. A savas lemosáshoz teljesen elég fél liter vízben vagy főzetben 1/5 dl almaecet, de alaposan le kell öblíteni vele a hónaljakat minden használat után, pont ahogy a használatnál írva vagyon.
  Az ecetet nem kell macerálni, egyszerűen össze lehet keverni a sima vízzel, vagy egy egyszerű teafőzettel, mondjuk zöldteával.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 13. 11:34

  Kedves Kincs,
  Teljesen igazad van, összekeveredtem. Krémekben 2gramm E-vitamin /100gramm krém sokkal jobb.
  Ebben az esetben elég ez a kicsi is, hiszen porról van szó, s az olaj mennyisége elenyésző.
  Kösziii! Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 08. 13. 10:19

  Hmmm eddig én úgy tudtam,hogy az általános szabály 50 g keverékre 1 g tiszta E vitamint ír ! Thinking Question

 • Treponema szerint:
   
  2013. 08. 13. 09:21

  Kedves Biofeleség! Rose
  1. Köszönöm a sok ötletet! Az E-vitamin kapszulámban a 400 mg tokoferol-acetáton kívül összesen 30 mg szójaolaj és glicerin van, tehát szerintem nem számottevő a segédanyagok mennyisége. Sajnos csak alfa-tokoferolt tartalmaz, tehát vennem kell a cseppentős olajból. (Kár, hogy csak kozmetikai célokra javasolják, mert szedni is jobb lenne olyat, amiben nem csupán alfa-t. van.)
  2. A recept 0,5-0,5% illóolajat ír. Igazad van, ez tényleg nagyon sok (100 g por esetén 25-25 csepp!) lenne hónaljra. Mennyit javasolsz beletenni (maradjunk a 100 g-nál)? Nekem terápiás hatású levendulám van, de citromból csak egy olcsóbb fajta. Mennyi kell pl. a F@rfallából és az olcsóbb fajtából (Arom@x és társai) a tapasztalatod szerint? Egyáltalán, érdemes olcsóbb fajtával kísérletezni, amíg szép lassan helyettesíteni tudom az olajaimat F@rfallával? (Csak olyan esetekben, amikor csupán illatosítás a cél, mint ebben a receptben is. Pl. teafát, rozmaringot semmiképp nem használnék az olcsóbbakból.)
  3. A savas lemosáshoz arra gondoltam, hogy Lukrécia tonik-alapreceptjét (http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arclemoso-tonik/gyogynovenyes-arctonik-alaprecept) használnám, mert ez almaecetes. Milyen gyógynövényeket javasolsz bele (az ecetben macerálni, ahogy Lukrécia írta, és ebből mindig egy keveset hígítani vízzel, mondjuk hetente)?
  4. Biofeleség! Köszönjük, hogy vagy!!! Heart

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 13. 07:33

  Kedves Treponema,
  Az E-vitaminról még egy dolog:
  A kapszulákon minden esetben a hatóanyag-koncentrációt kell feltűntessék. Tehát ha egy E-vitamnin kapszulán az van írva hogy 400mg, akkor az azt kell jelentse hogy abban a kapszulában 400mg E-vitamin van jelen, az egyéb hordozóanyagokon kívül. Tehát ha az 1gramm/100gr E-vitamint kapszulással akarom helyettesíteni, akkor 2 ½ kapszulát kell használnom.
  Természetesen a kapszulák dobozán hátul van egy ún. hatóanyag-táblázat is, ott meg kellelne nézni hogy valóban csak E-vitamint tartalmaz-e s hogy abból is mennyit.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 13. 07:06

  Kedves Treponema Rose,
  Ne haragudj, talán a késői óra tette hogy nem értettem meg a kérdést Silly.

  Az E-vitamin olaj az tiszta, 100%-os. Hogy milyen koncentrációjú a kapszulás, azt a csomagoláson kell megnézni. Viszont a tiszta E-vitamin olajból 100gr keverékbe 1gr-ot szoktak javasolni.
  Az sajnos az oldal és a receptek hibája hogy nem adják meg következetesen ezt a mennyiséget, de ez az általános szabály. Remélem hogy ezt is világossá teszik majd a készületben lévő következő cikkek Wink

  Az az illóolajokkal kapcsolatban: nagyon nem mindegy hogy milyen hordozóanyagba keverjük az illóolajokat. Tiszta olajokban több szükséges, krémekben kevesebb, porokban pedig nagyon kevés.
  Ebben a receptben pl.: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/sminkszerek/puder-hazilag 250gr porban 1-2 csepp illóolaj is teljesen elegendő. És főleg ha olyan érzékeny testfelületen használjuk a kozmetikumot mint a hónalj, akkor főleg csökkenteni kell az illóolajok mennyiségét, hiszen a legirritálóbb természetes anyagok.

  Hát, az 50 g-os mennyiség elkészítéséhez azt tudod megtenni, hogy pl. kiméred az 5gr cink-oxidot vagy olajat, s a kimérés után szemre megfelezed, s a felét felhasználod, a másik felét meg visszaöntöd Wink No, mit szólsz?
  Amikor viszont szétosztogatod, nehogy elfeledd az ajándékozottaknak is felhívni a figyelmét a savanykás, összehúzó tonikkal való leöblítésre!
  Sok sikert Big Smile

 • Treponema szerint:
   
  2013. 08. 12. 23:07

  Kedves Biofeleség!
  Bár már későre jár, azért ezen a szinten még tudok számolni… Smile Úgy értettem az E-vitaminos kérdést, hogy nem tudom, hogy a cseppentős olaj milyen koncentrációjú a kapszuláshoz képest. Feltételeztem, hogy a recept a cseppentősre vonatkozik. “Egyébként itt a lukreciakencei.hu-n a többség a 400 mg-os kapszulákat használja, vagy az alacsonyabb hatóanyagtartalmúakat? Mindenhol csak darabszámot látok feltüntetve.)
  A másik kérdésemre épp az előbb találtam választ: az illóolajok g-ja 40-55 csepp, átlagosan 50, tehát 5-5 csepp szükséges a 20 g-os adaghoz.
  Az 50 g-os mennyiség elkészítésével az a probléma, hogy két összetevőt nem tudok pontosan kimérni (2,5 g). Persze abban sem vagyok biztos, hogy 1 g-ot ki tudnék mérni (a 20 g-os adagnál)… Mielőbb be kell szereznem egy jobb mérleget. Addig pedig lehet, hogy 100 g-ot csinálok, és szétosztogatom, ahogy javasoltad.
  Köszönöm a válaszodat!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 12. 22:04

  Kedves Treponema,
  Ha 1g= 1000mg, akkor 0,1g=100mg, tehát 0,2g=200mg
  Az egyes illóolajoknak más és más a fajsúlyuk.
  Viszont szerintem 50 grammnál kevesebbet nem éri meg csinálni, esetleg felezd meg egy barátnőddel Wink

 • Treponema szerint:
   
  2013. 08. 12. 21:22

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm a remek receptet. Sajnos (még) nincs más mérlegem, csak a konyhai (g-os). Úgy gondolom, egy hónapra (egy fő két darab hónaljára) elegendő lenne 20 g. Ehhez kell 10 g keményítő, 7,6 g szódabikarbóna (ezt majd valahogyan megsaccolom), 1-1 g kókuszolaj és cinkoxid, és az “apróságok”:
  Valaki (egy precíziós mérleg tulajdonosa) meg tudná mondani, hogy 0,2 g E-vitamin hány kapszula 400 mg-osnak felel meg, illetve hogy 0,1 g illóolaj hány csepp?
  Előre is köszi a segítséget! Üdv. T.

 • jena szerint:
   
  2013. 08. 11. 06:39

  Kedves Biofeleség!
  Köszönöm ezt a nagyszerű leírást, ezáltal sok fel nem tett kérdésemre választ kaptam. Évek óta áttértem a természetes kozmetikumokra, és észre vettem, hogy ma már nem is kell minden nap a hónom aljára dezodorálás. Pedig amikor áttértem a bolti cuccokról, kb. 3 hétig alig bírtam elviselni a saját szagomat. Gondolom ennyi idő kellett a méregtelenedéshez, és az önszabályozáshoz.
  Másoknak kitartást kivánok az áttérés időszakára, megéri!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.