Lukrécia boszorkánykonyhája

Alább olvasható a cikk ami megjelent a tudatosvasarlo.hu oldalán.

 

Aki próbálkozott már házi kozmetikum készítésével, a receptek keresgélése közben biztosan rábukkant Lukrécia méregkeverő oldalára. Vele beszélgettünk a blog és a honlap születéséről, a családi „méregkeverő” hagyományról.


Miért pont a Lukrécia nevet adtad a honlapodnak?

Valami könnyen megjegyezhető és jellemző néven gondolkodtam, ami illik a „méregkeveréshez”. Így jutott eszembe Lucrezia Borgia, aki az olasz reneszánsz idején élt, és hírhedtségét annak köszönhette, hogy saját maga által készített méreggel tette el láb alól férjeit és szeretőit. Ő volt a későbbi VI. Sándor pápa egyetlen leánya.

Gondoltam, róla nevezhetném el a honlapot – Lucrezia a méregkeverő. Ám később alaposabban utána olvastam, és csak akkor derült ki számomra, hogy valójában csak egy szép, de szerencsétlen sorsú lány volt, aki apja politikai csatározásának áldozatává vált. Ő mérgezte meg a férjeit, hogy előnyösebb házasságra adhassa a lányát.

Viszont az vicces volt, hogy a név hallatán az ismerőseim többsége Frakkra, a mesefilmre asszociált…

 

Honnan jött az ötlet, hogy blogot indíts a házi készítésű kozmetikumokról?

Röviden mondjam, vagy kezdjem az őskortól?

 

Mondd az őskortól.

Az egész onnan indult, hogy hívő keresztyénként egyre inkább elegem lett mindenből, amit a világ le akar nyomni a torkunkon: megmondják, mit kell szeretnünk, mi az értékes, hogyan éljünk, holott a felszín alá nézve ez mind értéktelen, talmi csillogás, tetszetős, de nem valódi. A modern ember egyre messzebb kerül a természettől, a természetestől, a bibliai gyökereitől.

Azzal kezdtem, hogy kitettem a TV-t. Nem volt könnyű, de megérte. Úgy gondoltam, többet kellene játszaniuk a gyerekeknek, többet kellene bicikliznünk, sétálnunk együtt, és így is lett.

Egy idő után elkezdtem megreformálni az étkezésünket. Elmaradtak a félkész ételek, levesporok, chipsek, kekszek, tejkészítmények. Úgy döntöttem, én fogok otthon mindent összeállítani, megfőzni, mert akkor legalább tudom, hogy mit eszünk. Elhagytam a fehér lisztet, cukrot – ez sem volt könnyű lépés, mert a családom körében nem aratott osztatlan sikert, a két nagyobb gyermekem viszont igen rugalmas, most már szívesebben fogyasztják, amit készítek.

Viszont a családi béke érdekében a kezdeti nagy változtatni akarásból apróbb lépések lettek, ma már nem hozok ilyen mértékű radikális döntéseket. Inkább az jellemző, hogy örülök minden apró sikernek, például ha elfogy a barna cukorral vagy mézzel készített süti, amelybe egy kis zabkorpát is kevertem, és ehhez hasonlók.

 

És hogy jutottál el a kozmetikumokig?

Egyszer rábukkantam egy honlapra, ahol leírták, milyen veszélyes összetevői vannak egyes kozmetikumoknak, ekkor tudatosodott bennem, hogy ezen a téren is vannak problémák. Ezen az oldalon ajánlottak is olyan kozmetikumokat, amiket nyugodt szívvel használhat az ember, de olyan drágák voltak, hogy azt átlag fizetésből szinte már nem lehet megvenni.

Találtam néhány házilag készíthető kozmetikum receptet is, és ekkor jöttem rá, hogy sok mindent én is meg tudok csinálni. Ám hiába kerestem még több receptet, sajnos nemigen találtam. Elkezdtem angol nyelvű gyűjteményekben is kutatni, de a talált recepteket tárolni kellett valahol – ha lehet, inkább magyarul, illetve sokat át kellett írni, vagy ki kellett hagyni. Így jött a blog ötlete. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyien megtalálják, olvasgatják.

Abban reménykedtem, ha én is megosztok néhány receptet, akkor lehet, hogy más is megteszi ugyanezt, és lesz egy közösen épített adatbázis, amit mindenki kedvére böngészhet, és szerkeszthet. Emellett egy közösség is létrejöhet hasonló érdeklődésű emberekből.

 

Mikor kezdted írni a blogot?

2010. januárjában.

 

Miért lett a honlap? Miért érezted úgy, hogy már nem elég a blog?

Egy idő után nehézkessé vált, hogy nem lehetett a tartalmat megfelelően csoportosítani, szervezni, ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy honlapot. Ekkor jött Viki – aki szintén a blogra írogatott – róla kiderült, hogy webfejlesztő. Írtam neki, hogy lenne-e kedve segíteni, mire nagyon kedvesen elvállalta – sőt, meg is csinálta helyettem, rengeteget dolgozott vele, és ezért rendkívül hálás vagyok neki. Most a második gyermekét várja, izgulok is, mi lesz a honlappal, ha megszületik a baba, de persze szurkolok is, hogy minden rendben legyen.

 

Hol szerzed be az alapanyagokat?

Alapvetően webáruházakból, például a Cosmioról, mert ott tudom, hogy Kati minden termékéről minőségi tanúsítványt kér, bioboltokból és sok mindent a gyógyszertárból. A gyógyszertárban szoktam venni a sztearinsavat, kakaóvajat, cink-oxidot, alkoholt, méhviaszt. Bár a méhviaszt mostanában nem, mert egyik munkatársamtól, aki méhészkedik is, sikerült beszereznem egy nagy adagot.

 

A sztearinsavat mire használod?

Borotvahab készítéséhez kell, erre büszke is vagyok, mert már sok recept kering magyarul a neten, de borotvahab még csak nálam van.

 

Melyik a kedvenc alapanyagod?

A sheavaj. Egyrészt azért, mert magában is lehet használni, másrészt mert nagyon jót tesz a bőrnek. A másik nagy kedvenc a méhviasz. Ez a kedvenc emulgeálószerem.

 

Melyik a kedvenc illatod?

A jázmin. Gyakran használom. Bár most próbálok finomítani a dolgon, mert már mindennek jázmin illata volt.

 

Melyik receptnek örültél legjobban, melyik volt számodra a legérdekesebb, amit felírtak az oldaladra?

Az aromavíz nagyon hasznos volt, de igazából minden egyes receptnek örülök, mert nagy dolognak tartom, hogy rajtam kívül még más is ír az oldalra. Mindig az volt az álmom, hogy ezt közösségi oldallá fejlesszük.

 

Melyik a kedvenc készítményed?

Egyértelműen a dezodor. Nyáron, a nagy forróságban minden nap rácsodálkoztam, hogy ez a kis szódabikarbónás krém mire képes. Sheavajjal készítem. Arckrémből a rózsavizes arckrém és a körömvirágos krém. Az előbbi száraz bőrre jó, az utóbbi mindenre. Ja, és a sós fogkrém, ami leszedte a fogkövemet.

 

Egyébként mennyire figyelsz oda a környezettudatos életmódra?

Most épp azt tervezem, hogy létrehozok egy háztartás menüpontot, mert nekem is annyi ötletem van, meg biztosan másnak is. Mosás, takarítás, erre gondolok. A tisztítószerek nagy részét már kiraktam otthonról, szódabikarbónával, citromsavval tisztítok, illetve amit még használok, az a bórax.

A mosogatószerből ökot használok, a mosogatógép-tablettából is, mert még nem tudtam mással helyettesíteni. Öblítő helyett ecetet teszek, az bevált; próbáltam már mosószódát is tenni a tabletta helyett, de az nem jött be.

 

Mit szeretsz legjobban mindebben?

Ez a hobbim. Szeretek sütni-főzni, de ott a végeredmény sajnos rögtön eltűnik, csak a mosogatás marad. Itt meg még napokig, hetekig lehet kenegetni, szagolgatni, és egy szép üvegben ajándékba is adható.

 

Mi volt rád legnagyobb hatással ezen a téren?

Egyértelműen Rózsa Sándor Testápoló Kislexikona. Letölthető az internetről, mindenkinek nagyon ajánlom, aki ezzel szeretne foglalkozni.

 

Mik a távlati céljaid az oldallal?

Voltak álmaim, hogy én is alapanyagot árulok majd, és az oldal egyszer eltartja magát, vagy esetleg leszerződök egy megbízható webáruházzal, de visszatart, hogy annyira szeretem a munkámat, hogy nem tudnám ott hagyni. Így most az a cél, hogy egy közösségi oldalt fejlesszek, rengeteg tartalmat kellene még feltölteni alapanyagokról, beszerzési helyekről, hasznos linkeket felrakni.

Azt szeretném, hogy ez az oldal egy teljesen független oldal legyen, mindennek le lehessen írni a nevét, mindenki le tudja írni őszintén a véleményét arról, amit használ. Esetleg ha már jól megy az oldal, akkor felrakok néhány hirdetést, de csak olyat, amit jónak tartok. De egyelőre még nem versengenek a hirdetők. Viszont volt már olyan, hogy jelentkezett egy webáruház, hogy árulná a krémjeimet, mire én mondtam, hogy nem gyártok krémeket…

 

„Az utolsó szó jogán” szeretnél még valamit megemlíteni, amiről eddig nem esett szó?

Talán azt, hogy valószínű, nem véletlen, hogy ide jutottam. Én lehetnék a családban az ötödik gyógyszerész generáció, ugyanis az ükszüleimnek gyógyszertáruk volt, mindenki ott nőtt föl, és természetes volt, hogy gyógyszerész lesz. A nagyszüleim korában államosították, ezért édesapám már egy gyógyszernagykernél dolgozott. Engem is elvitt néha a laborba, ahol kúpokat öntöttem, és krémeket kevertem. Viszont a nagyfiam folytatja a családi hagyományt, gyógyszerész akar lenni, jövőre felvételizik.

A családon belül talán leginkább a nagyanyám, Seybold Anna nyomdokaiba léptem, ő élete végéig a családi gyógyszertárban dolgozott, és sokféle saját készítménye volt, krémeket, kölnit készített. Volt egy receptes füzete, amit nem talál a család. Édesapám szerint megvan valahol, nagyon várom, hogy előkerüljön…

Szerző:

Nagy Marianna

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/jofej-hely-lukrecia-boszorkanykonyhaja

Hírek,

25 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • szerint:
   
  2013. 10. 03. 21:52

  Kedves ManduLee,

  örülök, hogy tetszik az oldal. Smile
  Erről a fogkrémről van szó alapjában, de még egyszerűbben szoktam elkészíteni: http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/fogkremek/fogkrem-inyproblemakra
  Az aloe gélt, glicerint kihagyom ha épp nincsen, kaolin helyett pedig a dm-ben kapható dentomin fogport szoktam használni. Illóolajból is legtöbbször csak sima bors- vagy fodormentát. A lényeg, hogy a szódabikarbónát és a sót jól ledarálom kávédarálón, hozzá a fogport és némi víz, de akár porként is jó. Kinézete nem annyira bizalomgerjesztő, de tényleg jól dörzsöl. Állandó használatra sokan nem javasolják, merthogy nem vékonyíthatja a fogzománcot. Nekem még nem volt vele ilyen gondom, de hallottam róla. Ezért inkább kúraszerűen érdemes használni, egy-két hétig mosni vele, amíg a fogak visszanyerik a saját színüket. Később meg mondjuk hetente 1-2-szer.

  Üdvözlettel,
  Lukrécia

 • ManduLee szerint:
   
  2013. 10. 03. 20:27

  Kedves Lukrécia!

  Először is gratulálok az oldalhoz! Most találtam rá és nagyon tetszikSmile

  Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan melyik az a cikkben emlegetett sós fogkrém, ami leszedte a fogköveidet, mert az oldalon rengeteg fogrém van és sok tartalmaz sót is közülük… Ha megírnád a feltöltés dátumát, vagy nemtudom, mi alapján lehetne beazonosítani?

  Köszönöm a segítséget!
  További szép kotyvasztást!
  Fruzsi

 • Emmama szerint:
   
  2012. 09. 13. 18:15

  Köszi szépen, majd próbálkozok (az előre összeállított naptejcsomagok sokszor felesleges dolgokat tartalmaznak, amitől túl sűrű és zsíros lesz a krém: pl sheavaj+kakaóvaj+kókuszolaj)!

 • szerint:
    weboldal
  2012. 09. 13. 18:10

  Kedves Emmama,

  sajnos ez így van. Azért még lehet patika, aki ad, de a legtöbben nem fognak. Ha Budapesti vagy, ajánlom még az Ökokuckót, nekik van boltjuk Óbudán és Újpesten.

 • Emmama szerint:
   
  2012. 09. 13. 18:05

  Szia, én is próbáltam cink-oxidot beszerezni a gyógyszertárban (naptejhez), de azt a felvilágosítást kaptam, hogy csak receptre adható ki. Láttam a Cosmio-nál is, de egyszerűbb lenne a gyógyszertár. Mit tudsz erről?

 • szerint:
    weboldal
  2012. 03. 25. 15:37

  Szia Orsi!
  Én nem szoktam szappanokat készíteni, ezek a lányok saját receptjei. Ha tetszik valamelyik, szerintem írj a gazdájának, hátha elad is. Tudom, hogy többen is csinálnak eladásra. Ha rákattintasz a felhasználó nevükre, ott látszik a weboldal, ha van. Üzenetet is tudsz nekik küldeni, de ez valamiért még csak a kommenteknél látszik.

 • Orsi szerint:
  2012. 03. 22. 14:44

  Kedves Lukrécia!

  Érdeklődnék, hogy a szappanjaidat meg lehet -e vásárolni valahol?
  Nagyon tetszenek!

 • szerint:
    weboldal
  2012. 03. 02. 20:09

  Szia Judit!
  Megnéztem, és nagyon irigyellek, hogy ennyi mindent megvalósítottál!
  Milyen együttműködésre gondoltál? Írhatsz nekem üzenetet is, jobb alul, magánban.
  L

 • szerint:
    weboldal
  2012. 03. 02. 20:08

  Kedves Zsuzska!
  Köszönöm, ez jól esett. Én soha nem érzem magam elég jónak, csak a hibákat hallom ki Smile Tényleg jól megvágták, azon derültünk a férjemmel, hogy a borotvahab receptből kivágták a hozzávalók egy részét Smile
  Vicces dolog ez a hanggal, de örülök neki.

 • Judit szerint:
  2012. 03. 01. 19:01

  Kedves Lukrécia! Nagyon tetszik amit csinálsz, én is próbálgatok dolgokat, az ötleteket innen veszem. Nézz rá a szedervölgymajorra, ha tetszik talán együttműködhetünk valamilyen formában

 • Zsuzska szerint:
   
  2012. 03. 01. 11:15

  Kedves Lukrécia!
  Tegnap meghallgattam a Katolikus Rádión a veled (is)készült riportot. Klassz volt, informatív és abszolút kedvcsináló! (Nekem is, pedig én már kotyvasztgatok egy ideje.) Csak egy kicsit rövidre vágták. Érdekes, hogy a fényképedhez pont egy ilyen hangot képzeltem el. Wink
  További sikereket, boldogságot kívánok neked és családodnak!
  Üdv,
  Zsuzsi

 • szerint:
    weboldal
  2012. 02. 28. 20:37

  Szia Ani!
  Megmondtam neki, ő is szeretettel üdvözöl titeket!
  Örülök, hogy tetszik az oldal, azért ha hibát látsz, szóljál Smile
  Lukrécia

 • Ani szerint:
  2012. 02. 28. 19:20

  Kedves Lukrécia!

  Szeretetteljes üdvözletét küldi három fóti tanítványa.

  Nagyon jó az oldal. Minden nap találok valami finomságot, amire készetetést érzek, hogy elkészítsem. Köszönöm, hogy létrehoztad. Isten áldjon Titeket!

  Szeretettel:Ani

 • szerint:
    weboldal
  2012. 02. 28. 07:50

  Szia Ani!

  Dehogynem, ő az Smile

 • Ani szerint:
  2012. 02. 27. 21:37

  Kedves Lukrécia!

  Szeretnék kérdezni Töled valamit.
  Engem tanított még alapszakon Dr Südy György Gyógyszerész Úr. Csak nem Ő az édesapád?

 • szerint:
    weboldal
  2012. 01. 30. 19:49

  Szia Renáta,

  köszi, én is örülök, hogy sikerült! Főleg hogy most már alig kellek hozzá, annyian megosztják a tapasztalataikat. Jó érzés.

  Lukrécia

 • Renáta szerint:
  2012. 01. 30. 19:34

  Kedves Lukrécia!

  Azt hiszem, sikerült megvalósítani, amit szerettél volna ezzel az oldallal: létrejött itt egy jó kis közösség, ahol megoszthatjuk az ötleteinket egymással, és megbeszélhetjük a kérdéses dolgokat, segíthetünk egymásnak, leírhatjuk a tapasztalatainkat.

  Gratula, és köszönjükSmile

 • szerint:
   
  2011. 12. 30. 23:10

  Kedves Viki!
  Örülök, hogy itt vagy, és nagyon jól esik a visszajelzés, hogy hasznosnak találod az oldalt. Neked is boldog új évet kívánok!

 • Viki59 szerint:
   
  2011. 12. 29. 17:08

  Kedves Lukrécia!

  Gratulálok ehhez a csodához amit létrehoztál.Nagyon sok mindent elkészítettem már,és a családom és ismerősök között is nagy a sikere. Kívánok nagyon Boldog Új Évet és nagyon jó egészséget Neked és a családodnak!!!

 • Tindigo szerint:
  2011. 12. 11. 20:09

  Most olvastam csak a cikkedet! Nagyon szuper, gratulálok! Smile

 • jena szerint:
   
  2011. 11. 11. 13:46

  Üdv Mindenkinek. Köszönöm a szíves fogadtatást.

  Nagyon örülök ennek az oldalnak, mert “bio imádó” vagyok. Sok mindent pepecseltem már magamnak, de itt legalább kapok tanácsokat, és azt is látom, hogy ami nem sikerült, az miért nem sikerült.

 • szerint:
   
  2011. 11. 08. 22:10

  Köszönöm mindenkinek, és Jenát Isten hozta az oldalon!

 • jena szerint:
   
  2011. 11. 06. 10:45

  Kedves Lukrécia!
  A cikk alapján jutottam el ide hozzátok.

 • Hermici szerint:
   
  2011. 11. 04. 15:12

  Büszkék vagyunk Rád!
  És Valaki más isWink

 • Kincs szerint:
   
  2011. 11. 04. 00:38

  Kedves Lukrécia!

  Gratulálok!Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.