Az igazság Lucrezia Borgia-ról


Azért választottam a Lukrécia becenevet, mert róla mindenkinek a méregkeverés jut az eszébe. A legendák szerint gyönyörű nő volt, rengeteg szeretővel, akik közül többet is megmérgezett. Főleg Victor Hugo drámája és a belőle írt Donizetti opera az oka ennek a híresztelésnek.
Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, és korunk történészei rehabilitálták Lukréciát. Röviden leírom a történetét, mert büszke vagyok rá, hogy ő lett az oldal névadója.

Lukrécia apja bíboros volt, amikor megszületett, három testvérével együtt törvénytelenül, apja szeretőjétől. Apja – aki közben pápa lett – persze elintézte, hogy törvényes legyen a származásuk, és mindannyiukról gondoskodott. Lukrécia egy zárdában nagyon jó nevelést kapott, de mivel szép volt, apja és bátyja minél előnyösebben akarták férjhez adni. Tizenhárom évesen ez meg is történt, de boldogtalan házasság lett. Közben apjának más tervei lettek vele, ezért rábeszélte Lukrécia férjét hogy nyilvánítsa magát impotensnek, így elválhatott tőle. Ezután beleszeretett egy spanyol nemesbe, akitől gyermeke is lett, de őt dühében a fivére leszúrta.
Ekkor hozzáadták egy nápolyi herceghez, akivel boldog volt, született még egy gyermeke, de ezt a férjét két év után megfojtotta “valaki”. Lukréciát pedig máris férjhez adták Ferrara hercegének fiához. Itt végre kiteljesedhetett, mindenben támogatta férjét, a háborúk idején kormányozta a várost, támogatta a művészetet, a szerzeteseket, vallásos lett, naponta többször imádkozott. 39 évesen, nyolcadik gyermeke szülésébe halt bele, és Ferrrara mélyen meggyászolta.

Semmilyen bizonyíték sincs rá, hogy bárkit is eltett volna láb alól, inkább apja és bátyja sakkbábuja volt politikai játszmáikban. Ahogy kikerült a hatókörükből nagyszerű, művel, jólelkű fejedelemasszonnyá vált.

forrás: Hahner Péter: 100 történelmi tévhit, Animus kiadó Budapest, 2010

Hírek,

3 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Kovács László szerint:
  2011. 12. 25. 06:56

  Kedves “Lukrécia” !
  Örömmel olvasom receptjeidet !
  Szeretnék 1-2 kipróbálni.
  De nem tudom, hogy Békéscsabán valyon hol tudok venni méhviaszt, vagy boraxot, , rózsavizet, stb.
  Abban segíts légyszíves , hogy ismerteted a beszerzés forrását ! Lehet ez Budapest, Szeged, csak csinálj egy ismertetőt, hogy mit, hol, milyen értékesítési helyeken lehet megvenni.

  Tisztelettel: László

 • szerint:
   
  2011. 12. 15. 17:46

  Köszi Timi, feltétlenül megszerezem!
  L

 • Timi szerint:
  2011. 12. 08. 22:49

  Szia! A spanyolok készítettek egy filmet “Los Borgia” címmel, ott is ez a történet látható. Lukrécia egy kedves, gyönyörű nő, aki ki van téve az aktuális politikai történéseknek. Lényegében egy áldozat. Nagyon ajánlom a filmet, ráadásul a zene is fantasztikus és az Enigmának köszönhető (Enigma: Borgia)

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.