A ZSÍROK SAP-JA

A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra)

A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

ZSÍR TÍPUSA

NaOH SAP együtth.
gramm

Argánolaj (Argania spinosa)

0,195

Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana)

0,133

Babassu olaj (Orbignya martiana)

0,175

Baobab olaj (Adansonia digitata)

0,139

Borágóolaj (Borago officinalis)

0,136

Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum)

0,131

Carnauba viasz (Copernicia prunifera)

0,069

Csipkebogyó olaj (Rosa canina)

0,132

Dióolaj (Lungas regia)

0,135

Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis)

0,136

Fekete kömény (Nigella sativa)

0,135

Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea)

0,136

Jojobaolaj (Simmondsia chinensis)

0,059

Kendermag-olaj (Cannabis sativa)

0,135

Kókuszolaj (Cocos nucifera)

0,184

Kukoricaolaj (Zea mais)

0,136

Lanolin (gyapjúviasz)

0,074

Lenmag-olaj (Linum usitatissimum)

0,136

Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis)

0,136

Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia)

0,139

Mogyoróolaj (Corylus avellana)

0,136

Mustarmag-olaj

0,124

Napraforgóolaj (Helianthus annuus)

0,134

Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta)

0,139

Olíva olaj (Olea europea)

0,134

Pálmaolaj (Elaeis guineensis)

0,141

Pamutmag-olaj

0,138

Pisztácia-olaj (Pistacia vera)

0,135

Repceolaj (Brassica napus)

0,124

Ricinusolaj (Ricinus communis)

0,128

Rizsolaj (Oryza sativa)

0,128

Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius)

0,136

Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca)

0,135

Sárgabarack-mag olaj (Prunus armeniaca)

0,135

Szezámmag-olaj (Sesamum indicum)

0,133

Szójaolaj

0,135

Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera)

0,126

Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, C. Pepo)

0,133

Vaj –Kakaó

0,137

Vaj –Kecske

0,167

Vaj –Mangó

0,128

Vaj –Shea

0,128

Vaj –Tehén

0,162

Viasz –Candelilla (Euphorbia antisyphilitica)

0,039

Viasz –Méhviasz

0,069

Zsír –Disznó

0,138

Zsír –Marha

0,140

Zsír –Emu

0,138

Zsír –Kos

0,138

 

SAP-tartományok
Források: K. Kunn – “Scientific soapmaking” és Lamberto Formiconi

 

Egy fajta zsír SAP-ja annak zsírsav-koncentrációjától függ. A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja viszont függ a forrás növény/állat fajtájától, a termőföld kompozíciójától, az állat táplálkozásától, a gyümölcs érettségétől. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek. Azok az értékek amelyekkel az egyes kalkulátorok dolgoznak nem mások, mint az adott térségben használt zsírok összegyüjtött SAP-jának középértéke.

 

Ez a táblázat nagyszerűen szemlélteti ezt a különbséget:

 

ZSÍR TÍPUSA

Minimum SAP

Maximum SAP

Különbség %-ban

Vaj (100% zsírtartalom)

0,149

0,165

10,7%

Kakaóvaj

0,136

0,143

5,1%

Sheavaj

0,126

0,141

11,9%

Méhviasz

0,063

0,069

10,2%

Földimogyoró-olaj

0,133

0,140

5,3%

Kókuszolaj

0,176

0,189

7,4%

Napraforgóolaj

0,134

0,138

3,0%

Jojobaolaj

0,064

0,070

9,4%

Makadámdió-olaj

0,135

0,143

5,3%

Kukoricaolaj

0,133

0,139

4,5%

Édesmandula-olaj

0,134

0,143

6,7%

Olíva olaj

0,131

0,140

6,9%

Pálmaolaj

0,135

0,149

10,4%

Ricinusolaj

0,125

0,133

6,4%

Rizsolaj

0,129

0,135

4,7%

Szőlőmag-olaj

0,134

0,138

3,0%

Zsír –Marha

0,135

0,143

5,9%

Zsír –Disznó

0,135

0,145

7,4%

 

Hírek, Szappankészítés hideg eljárással

13 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Lukrécia szerint:
     
    2015. 02. 21. 14:27

    Szia,
    Pont amennyiben a receptben van Smile
    L

  • Patakibea szerint:
     
    2015. 02. 21. 14:15

    Kedves Lukrécia!
    Az lenne még a kérdésem, hogy mennyi vízben kell feloldani a nátrium-hidroxidot?

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 06. 16. 18:37

    Kedves Marianna!
    Most már tiszta a számítás is, köszönjük! Clap Rose

  • mananna szerint:
     
    2013. 06. 16. 01:02

    Sziasztok! nagyon egyszerű kiszámítani a különbséget, pl. a vaj esetén: 165/149*100=110.7 ez annyit jelent, hogy ha 100%-nak vesszük a min. értéket, akkor a max. érték annak 110.7%-a. A kettő különbsége pedig jól látszik. De igazából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy receptek számolásakor pont emiatt a pontatlanság miatt -mármint, hogy nem tudjuk az általunk használt olaj pontos elszappanosítási számát – mindenképp érdemes legkevesebb 5% zsírfelesleggel számolni Smile
    Marianna

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 13. 13:53

    Yes Big Smile Heart Rose

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 06. 12. 16:51

    Sziasztok!
    Persze, hogy érthető, és nincs is jelentősége, a lényeg,h különböző földrajzi helyeken az SAP is más.
    Nagyon örülünk ezeknek az összefoglalóknak, a “hogyan komponáljunk szappanreceptet” írás is nagyon hasznos volt nekem,. Rose

  • Lysithea szerint:
     
    2013. 06. 12. 13:39

    Kedves Biofeleség!

    Nem akarok beleszólni, de a különbség talán azért nem jó, mert azt két ismert tulajdonságú anyag vagy szám adja. Míg a “delta” a matematikában (változó) gyakran egy ismeretlen mennyiséget jelent, amit a tudós megváltoztathat.
    Azt persze nem tudom, mi lenne helyette jó. Question De a lényeg, hogy is érthető és szerintem elég kevés matematikus olvassa Big Smile

    További szép napot mindenkinek

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 12. 10:55

    Kedves Kreatívkönyvelő!
    Az a helyzet, hogy az egészet forditottam meg kiegészítettem, s SAP-tarományos táblázatot tartalmazó eredeti angol nyelvű könyvet viszont soha sem láttam. Én egy olasz kémikustól kaptam ezt a táblázatot, s abban a „delta” szó szerepel, ami ugyebár „változást” jelent a matematikában, s ezt én a tudatlan (sem kémikus sem matematikus) eszemmel a magyarosságra törekedvén „különbség”-nek tituláltam, ami viszont nem biztos hogy megfelelő, de nem találtam semmi jobbat. Viszont minden kiegészíő-javító ötletet szívesen fogadok!

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 06. 12. 09:33

    Kedves Biofeleség!
    Köszi az infót, teljesen logikus helyen van, egyszerűen nem tudtam, hogy létezik ilyen. Megint tanultam valamit.
    A másik része pedig: lehet, h.nincs jelentősége a kiszámítás módjának, én mégis kíváncsi voltam rá, mert nekem sehogy nem jönnek ki ezek a százalékok, és ha valamilyen számításos módszerre nem jövök rá, akkor sajnos egész nap ezen jár az eszem, gondoltam megkönnyíted ezt nekem. De ez az én defektem.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 12. 07:01

    Kedves Kreatívkönyvelő!
    1) A „Vaj – Kecske” az a kecsketej-vaj, azaz a kecsketejbők köpült vaj.
    Mivel több féle vaj van, próbáltam egy helyre csoportosítani őket, s a zsírokat is ugyanígy. Lehet hogy nem a legjobb megoldás, de így tűnt logikusnak (de lehet hogy csak nekem?).
    2) Ez a táblázat egy szemléltetés, azt akarja megvilágosítani hogy mekkora különbségek vannak SAP éa SAP között. Hogy hogyan számolták a százalékokat nem tudom, de azt gondolom hogy nincs is jelentősége, a jelentése a lényeg.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 06. 11. 18:48

    Szia Biofeleség!
    Jó kis összefoglaló, nagyon hasznos Yes
    Segítenél pár dolog megértésében?
    1., mi az a Vaj – Kecske?
    2., Hogy kell kiszámolni a második táblázaton feltüntetett értékek százalékos különbségét?
    köszi

  • Kincs szerint:
     
    2013. 06. 11. 14:51

    Yes Kiss

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 09. 22:59

    Kedves Lukrécia, nagy a baj!
    Úgy látom hogy nemkívánatos sorok maradtak a táblázatban, javítani kelleneeee!!!
    Ajajaj!!!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.