Sztearinsav


A sztearinsav egy színtelen, viaszos szilárd anyag, vízben nem oldódik, olajokban és alkoholban viszont igen. Széles körben használt alapvető összetevője a kozmetikai termékeknek: szappanoknak, arckrémeknek, testápolóknak, borotválkozási termékeknek/haboknak; mintegy 2-10%-át téve ki az össztömegnek.

Amit fontos tudni, hogy a kozmetikai és élelmiszeripari sztearinsav egyaránt lehet állati vagy növényi eredetű zsír: megtalálható mind az állati faggyúban, mind pedig a kakaóvajban. Sőt, mi magunk is képesek vagyunk a vegyületet szintetizálni. Az élő szervezetben (hormonok útján) a vérnyomás és véralvadás szabályozásban játszik fontosabb szerepet.

A kereskedelmi sztearinsav általában egy keverék, nagyjából azonos mennyiségű sztearinsavat, palmitinsavat illetve kis mennyiségű olajsavat tartalmaz.

Mivel a sztearinsav eredete – a legtöbb esetben – nincs feltüntetve a kozmetikai termékeken, a PETA minden erejével igyekszik a sztearinsav használatát megakadályozni.

  • Az elsődleges ok etikai jellegű: állításuk alapján a vegyületet elsősorban állatkísérletek miatt vagy menhelyeken elaltatott állatokból vonják ki.
  •  Ugyanakkor a PETA szerint számos kísérlet igazolja, hogy az emberi szervezet számára -akár kis mennyiségű- sztearinsav is rákkeltő hatással bír. Neurotoxicitás, toxicitás és a bőr irritációja, mint lehetséges mellékhatás, szintén felmerül(t) ezen kísérleti eredmények kapcsán.

A PETA-tól független in vitro kísérletekben sejt mutációt figyeltek meg, és ebből adódóan felmerült, hogy a vegyület „potenciális rákkeltő” lehet az élő szervezet számára. A jelenlegi hivatalos álláspont egyelőre az, hogy a sztearinsav egy alacsony kockázattal bíró vegyület, annak ellenére, hogy sok esetben a sztearinsav kivonásánál/feldolgozásánál nehézfémeket is használnak.

A sztearinsavnak és  származékainak – http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=search.results -, a kozmetikumokban általában nincs saját ápoló hatása, azonban sok hatóanyag felszívódását megkönnyítik/elősegítik. A krémek esetében  elsősorban (segéd) emulgeátorként lépnek föl, illetve felerősítik más emulgeálók hatását. Az ilyen krémek könnyen megtapadnak a bőrön, ugyanakkor maga a kence szavatossági ideje is nő.

Más kozmetikai termékekben elsősorban sűrítőként illetve keményítőként alkalmazzák, mivel a „lotionok”, masszázsolajok és fürdőolajok elkészítéséhez a sztearinsav emulgeáló hatása gyenge.

A szappanok és samponok állaga illetve gyöngyház fénye szintén a sztearinsavnak vagy származékainak köszönhető. Konzisztencia növelő szerként való alkalmazásuk is gyakori.

Mivel egy felületaktív anyagokról van szó, e vegyületek erőteljes tisztító hatással bírnak: így a gyári szappanok, tusfürdők egyik alapanyaga.

A kozmetikai ipar továbbá kihasználják a sztearinsav azon tulajdonságát, hogy olvadáspontja magasabb a testhőmérsékletnél, így megakadályozza, hogy a kozmetikum «megfusson» a bőrön. Egyenletes “tartást” biztosít pl. a borotvahab vagy az alapozó esetében.

A sztearinsavat az élelmiszeripar csomósodást gátló anyagként alkalmazza, E570 néven ismerhetjük: margarinok, vajkrémek összetevője.

Forrás: http://www.food-info.net/uk/e/e570.htm, http://www.ewg.org/skindeep/ingredient.php?ingred06=706311, http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1090&SearchTerm=stearic%20acid

Hasznos alapanyagok

15 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Clown89 szerint:
     
    2013. 12. 17. 14:25

    Sziasztok hol lehet kapni sztearinsavat? és miből lehet még borotvakrémet késziteni?

  • Freya szerint:
     
    2012. 08. 30. 08:50

    Szia Batora!

    Ahogy Te is írtad, a sztearinsav itt elsősorban (segéd)emulgeátorként lép föl, felerősíti a méhviasz hatását. Az ilyen krémek könnyen megtapadnak a bőrön, ugyanakkor maga a kence szavatossági ideje is nő. A kész kence jobban megtapad, hiszen maga az olvadáspont kitolódik. A vizet is jobban bezárja, nem fut meg a kence annyira az arcon, a krém pedig egy stabil V/O emulzió. Ha jól számolok, kb. 5-7% a krém sztearinsav tartalma, tehát nem ez a krém hatóanyaga, ez csak amolyan “adalék”.

  • batora szerint:
     
    2012. 08. 30. 08:11

    Freya kedves!
    Én is jöhetek? Smile
    Jó múltkorában rendeltem egy könyvet az antikváriumból, egészen pontosan ezt:
    http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=termeszetes-kozmetika-mindenkinek&ID=41796

    Tele van jobbnál jobb receptekkel: arc, kéz-, láb-, hajápolási kencékkel.
    Igen ám, de elég sok recept tartalmaz sztearinsavat. Úgy fogalmaz, hogy ” a méhviasz emulgeáló hatásának elősegítésére adjuk hozzá, ezáltal a krémek nedvességtartalmát a bőr könnyebben fel tudja szívni.” Az arányok általában: méhviasz<=sztearinsav

    Egy konkrét arckrém recept:
    25 ml szójaolaj
    15 ml búzacsíraolaj
    2 tk orbáncfűvirág (ezekből macerátum)
    4 g fehér méhviasz
    7 g kakaóvaj
    6 g sztearinsav
    30 ml ásványvíz
    2 csepp kamillaolaj

    Vélemény?
    Köszi

  • Freya szerint:
     
    2012. 08. 29. 16:22

    Szia Judwil – ha a sorrend az amit irtal, es az illeto is a tomeg alapjan allitotta fel a sorrendet, akkor a sztearinsav itt nem foalkoto, hanem valoszinusithetoen “allagjavito” -kent kerult be: kemenyseg es tisztito hatas vagy csak keznel volt, es hasznalta. De ezek aranyok hianyaban csak tippek.

  • judwil szerint:
     
    2012. 08. 29. 16:02

    Freya üdv.ismet közöttünk!Smile
    Mär irom is gyorsan…Ket kezi keszitesü szappannäl talälkoztam vele. Az egyik CP szappan -össztevöi- kokusz,pälma,oliva,repce,mandula,mogyoro, lanolin, sztearinsav es juhtejpor
    A mäsik glicerin szappan – összetevök a meleg eljäräsnäl- pälma,ricinus,kokusz,oliva, es stearinsav
    Aränyokat sajnos nem tudok irni, nem konkret receptkent talälkoztam velük.Wink Tudsz ezzel mit kezdeni? Kiväncsian värom a välaszod es elöre is köszönöm!

  • judwil szerint:
     
    2012. 08. 23. 11:37

    Amig Freya nem keszül el a täbläzattal a http://olionatura.de/_oele/index.php oldalon mindent megtalälsz az összes olaj,vaj,viasz – zsirsav, Jodszäm, sztearinsav, szappanosodäsi szäm, olvadäspont stb. kerdesekkel kapcsolatban. Összefoglalja a kozmetikai felhasznäläs lehetöseget es a beszerzesi helyeket. Nemet nyelvü oldal, viszont forditoval nagyon jol müködik! Erdemes belenezni! En pl. a homoktövis olajnäl nagy hasznät vettem.Wink

  • judwil szerint:
     
    2012. 08. 21. 12:44

    OK, addigra elökeritem a recepteket! Jövö heten folyt. köv. , a rövid välasz pedig köszi.Smile

  • Kincs szerint:
     
    2012. 08. 20. 15:20

    Köszi Freyus Én várok rád türelemmel ! Waiting Laugh

  • Freya szerint:
     
    2012. 08. 20. 08:24

    Sziasztok Lányok’
    Minden kérdésre válaszolok bővebben is ha igénylitek, de ha megengeditek, csak jövő hét közepe körül. Addig röviden:

    BIOFELESÉG – igyekszem majd táblázatot is mellékelni, ahogy kérted.

    JUDWIL: házi vagy bolti receptben találkoztál vele?
    Ha gyári, akkor nem a termék minőségének (bőrre való hatása) javítása érdekében, mivel ennek a vegyületnek nincs saját bőrápoló tulajdonsága-, de legalább is én ilyenről nem tudok. Így nem marad más, mint maga a késztermék eladhatóságának, állagának „feljavítása”, ill. a hasznos anyagok kispórolása Frown. Minden kémiai anyag összetétele – amit a kozmetikai ipar használ, pontosan ismert – ezért egy adott vegyületre a %-os összetétele ezek alapján számítható.
    Ha házi receptben találkoztál vele, akkor nem biztos, h annyi sztearinsav van a termékben, mint amit feltüntettek: mivel a kereskedelmi forgalomban nem tiszta sztearinsavat tudnak venni – és nem biztos, h utánaszámoltak ennek (habár lehetne, mivel a patikai termékeknél minden címkézve kell, legyen). Másrészt, most hirtelen, szintén csak annyit tudok erre mondani, h állagjavítónak (most ez lehet fény, keménység, tapadás stb.) használhatták. Ha esetleg küldenél egy konkrét termékre vonatkozó összetételt, lehet, többet tudnék mondani.

    KINCS: ok, igyekszem egy olyat is írni.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 19. 17:16

    Kedves Judwil!
    Ne haragudj, nem akartam vaskalaposnak mutatkozni, csak azt hittem hogy azért kérdezed hogy kipróbáld.
    Amennyit én tudok, hogy a sztearin savat mint konzisztenzanövelő, sűrűsítő anyagot használják a kozmetikai termékekben, így a szappanban is. Ez egy teljesen telített zsírsav, s mint ilyen viszkózusabbá teszi a készítmények állagát és könnyebben kenhetővé teszi őket, a szappannak meg keménységet biztosít.

    De azért én is kiváncsi vagyok hogy mit mond Freya Wink)

  • judwil szerint:
     
    2012. 08. 19. 15:03

    Kedves Biofeleseg!
    Köszönöm az informäciot! Amit leirtäl…azzal eddig is nagyjäbol tisztäban voltam. Igaz, hogy bövültek az ismereteim viszont a gondom az, hogy meg mindig nem kaptam välaszt a kerdesemre…Question A 3.ponthoz csak annyit- igazad van! Viszont a kerdest nem azert tettem fel, mert szändekomban äll hasznälni a stearinsavat. Mivel en nem tarozok egy olyan csoporta, ahol vegyeszektöl azonnali välaszt kapok,gondoltam itt teszem meg. Freya ugye välaszolsz nekem?

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 19. 14:12

    Kedves Judwil!
    A sztearinsav önmagában –mint ahogy Freya is írta- „a gyári szappanok … egyik alapanyaga”.
    A házi szappanokban több ok miatt sem alkalmazzuk:
    1. Azok a zsírok (zsírok, olajok, vajak) amiket a szappanhoz használunk MÁR TERMÉSZETESEN IS tartalmaznak sztearinsavat.
    Azok amelyek szobahőmérsékleten szilárdak (állati zsírok, vajak mint a kakaóvaj, sheavaj) több sztearinsavat tartalmaznak, a szobahőmérsékleten folyékony olajok pedig kevesebbet.
    2. „A kereskedelmi sztearinsav általában egy keverék, nagyjából azonos mennyiségű sztearinsavat, palmitinsavat illetve kis mennyiségű olajsavat tartalmaz”, tehát NEM UGYANAZ mint a természetes sztearinsav ami az olajokban természetesen jelen van.
    És bizony nagyon sokan megtapasztaltuk már hogy az ember természetes szervezete nem ismeri fel magáénak a szintetikus adalékanyagokat.
    3. A legtöbben azért kezdünk házi szappankészítésbe, mert az őseink hagyományait követve TERMÉSZETES szappant akarunk készíteni. Amennyiben pedig a szappanba egyéb savakat-sűrűsítőket keverünk, akkor az egyszerűen megszűnik természetes lenni.

  • judwil szerint:
     
    2012. 08. 19. 13:45

    Jaj de jooo, hogy ezt megosztottad…bombäzhatlak a kerdeseimmelQuestion Több szappanreceptnel talälkoztam sztearinsavval…. Miert hasznältäk a rceptben es mi alapjän szämitottäk ki a mennyiseget? Remelem vegre valaki elmagyaräzza nekemWink

  • Kincs szerint:
     
    2012. 08. 19. 10:26

    Húúú Freya de jó,hogy ezt megosztottad velünk!
    Most már világos mint a nap! Sun

    Én még szeretnék többet tudni a glicerinről ha lehet! Wink

    Köszönöm! Bye Kincs

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 19. 07:59

    Köszönjük, Freyus!

    Bizony a szappanjaink minősége (szilárdsága) nagyban függ a felhasznált olajok sztearinsav-tartalmától.
    A legtöbbet a disznózsír tartalmaz, aztán a vajak (legyen az tejszármazék vagy a kakaó- vagy sheavaj), s még a pálmaolaj, s az olivaolaj.

    Esetleg létezik egy táblázat amelyik a zsírok, olajok és vajak sztearinsav-tartalmát összefoglalnák?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.