Citromsav


A citromsav (oxi-trikalbilsav) egy gyenge, hárombázisú szerves sav, könnyen átalakul izocitromsavvá. Vízben jól oldódik, hevítésre könnyen bomlik miközben szúrós szagot áraszt. Szobahőmérsékleten fehér kristályok formájában fordul elő. Természetes tartósítószer, és bár önállóan nincs erős antioxidáns hatása, képes felerősíteni a többi társvegyület hatását.

A citromsav mind szabad állapotban mind pedig kálium- vagy kálcium só alakjában megtalálható a legtöbb zöldségben és gyümölcsben, különböző koncentrációban: így a citrom esetében mintegy 5-8% citromsav tartalomról beszélhetünk. Az élő szervezet építőeleme, hiszen a citromsavciklus alapvető fontosságú anyagcsere-folyamat minden olyan élő szervezetben, amely sejtlégzést esetén oxigént használ fel, ezért a szervezetre nézve NEM TOXIKUS.

Az élelmiszer ipari termékekben E330 néven találkozhatunk vele, általában savanyúságszabályzó- illetve ízesítőszerként használják. Sói a kozmetikai és gyógyszeripar alapanyagai.

Ha természetes háztartási tisztítószereket és kozmetikumokat próbálunk használni és készíteni a citromsav kikerülhetetlen.

Citromsavval és sóival szembeni érzékenység, ritkán ugyan, de felléphet!

Ezért mindig használjunk kesztyűt ha tisztítószerként vagy vízkőoldóként használjuk, kozmetikumok esetén pedig végezzünk bőrpróbát. Ha bőrünk vagy a szemünk tömény oldattal érintkezik, erős irritáció léphet föl.

ÉLELMISZERIPARI FELHASZNÁLÁSA

A citromsavat (E330), kálcium-citrátot (E333), kálium-citrátot (E332), nátrium-citrátot (E331) és trietil-citrátot (E1505) a Food and Drug Administration (FDA) lista közvetlen élelmiszer adalékanyagként jegyzi. A FAO/WHO szakértői bizottság arra a következtetésre jutott, hogy nem szükséges korlátozni a táplálkozással bevitt citromsav valamint sóinak a mennyiségét.

HÁZTARTÁSI FELHASZNÁLÁSA

A gyári konyhai és fürdőszobai tisztítószerek többsége, kis százalékban ugyan, de tartalmaz citromsavat. A citrusillat továbbá kellemes közérzettel és magával a tisztaság érzetével párosítható, ezért illatosítók gyártásánál is felhasználják.
Mivel a citromsav kitűnő vízkőtlenítőszer, és nem mérgező, az ecettel ellentétben pedig szagtalan házi tisztítószereink, öblítőszereink alapanyaga. Továbbá, mivel a vizet lágyítja, így hasznos adalékanyag szappanok és mosószerek gyártásánál is.

KOZMETIKUMOK ÉS GYÓGYSZEREK ALAPANYAGA

A citromsavat (és sóit) a kozmetikai ipar is széles körben használja, A legtöbb testápoló vagy gyógykence mintegy 0,5-1%-ban tartalmaz citromsavat vagy valamilyen citrátot. Így a citromsav és a nátrium-citrát bébi termékek, smink, rúzs, szappanok és mosószerek, hajfestékek és szinezékek, egyszóval haj és bőrápolási termékek adalékanyagai. A tributil-citrát és trietil-citrát a fürdéshez használt készítmények és egyéb tisztító termékek, valamint krémek és testápolók összetevői
A CIR szakértői testület a tudományos adatok alapján megállapította, hogy a citromsav (E330), nátrium-citrát (E331), kalcium-citrát (E333), kálium-citrát (E332), diammónium-citrát (E380), trietil-citrát (E1505), vas-citrát (E381), magnézium-citrát, nátrium-citrát (E331), cink-citrát, tributil-citrát, trietil-citrát (E1505), tri-C12-13 alkil-citrát, tri-C14-15 alkil-citrát, trietil-hexil-citrát, triisocetil-citrát, triizósztearil-citrát, izodecil-citrát, sztearil-citrát (E484), dilauril-citrát és etil-citrát biztonságosan felhasználható a kozmetikumok gyártásánál,

mint:

 • antioxidáns és tartósítószer: megakadályozza a baktériumok elszaporodását, a kencék avasodását: cink-citrát,
 • pH szabályzó (gyereksampon, krémek): diammmonium citrát, kálium-citrát,
 • kozmetikai hámlasztó: citromsav,
 • mélytisztító: citromsav,
 • stabilizátor: színt, ízt, aromát,
 • asztrigens: alumínium-citrát,
 • fertőtlenítő: cink-citrát,
 • bőr-kondicionáló:
  (i) bőrpuhító: dilauril-citrát, izodecil -itrát, sztearil-citrát, tri-C12-13 alkil-citrát, tri-C14-15 alkil-citrát, triethylhexil-citrát,
  (ii) egyéb: vas-citrát, magnézium-citrát,
  (iii) pórustisztító:  tricaprilil-citrát, triisocetil-citrát, triisosztearil-citrát, trioctyldodecyl-citrát.

mivel:

 • biológiailag gyorsan lebomlik,
 • könnyen metabolizálódik és eliminálódik a szervezetből.

Mivel jogilag nem kötelező minden minőségben feltüntetni, ezért legtöbbször nem is szerepel az összetevőket felsoroló listán az összes citrát.

HOGYAN HASZNÁLJUK HÁZILAG?

SOHA ne alkalmazzuk a HÁZTARTÁSI citromsavat kencéink gyártásához, csakis tisztításra/vízkőtlenítésre használjuk. Kozmetikumok készítésénél mindig az ÉTKEZÉSI (vagy gyógyszertári) változatát használjuk.

SOHA NE HASZNÁLJUK NAPOZÓSZEREK ESETÉBEN.

Hasznos alapanyagok

23 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • matrioska szerint:
   
  2014. 04. 06. 21:31

  Sziasztok!
  szeretnék itthon egy aha-s hámlasztót keverni, csupa gyümölcsből (papaya, stb) Gyakran használok ilyesmit, de sajnos nagyon macerás minden alkalommal újra kikeverni, ezért nagyobb dózist szeretnék készíteni, és tartósítani valahogyan. Esetleg rokonsallal lehetne? vagy ti mit javasoltok?

 • Freya szerint:
   
  2013. 10. 24. 09:09

  Kedves Szollgyi!

  A pH-t akarod csokkenteni a citromsav hozzaadasaval? Legjobb tudasom szerint nem ersz el eredmenyt hideg eljaras eseteben. Udv, Freya

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 10. 23. 19:39

  Kedves Szollgyi,
  Mien célból használnád a citromsavat?

 • szollgyi szerint:
   
  2013. 10. 23. 11:21

  Azt szeretném megtudni, hogy ha citromsavat adok mondjuk banánhoz, amit szappanba akarok belerakni, akkor hogyan kell számításba venni a mennyiségét a lúg számításakor! Valaki tudja? Sajnos ennyire nem vagyok jó kémiából Frown

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 06. 28. 16:53

  Freya, Batora, köszönöm szépen a tippeket! Smile Felültöltős. Elől van a szűrő, amennyire tudom, legalábbis két éve ott voltunk kénytelenek szétszedni, mert folyt belőle a víz (talán valami csatszerűség került bele a gépbe) – ekkor megtapasztaltuk, milyen az, ha kifolyik egy egész dobnyi víz a gépből.
  Kitisztítjuk elöl, illetve megnézem, hogy kivehető-e az öblítő tartálya, de eddig nem tűnt fel, hogy az lenne.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 06. 28. 13:29

  Hello Kékliliom!

  A felültöltősnél is van szűrő lent hátul! Smile Bye

 • batora szerint:
   
  2012. 06. 28. 13:18

  Szia Kékliliom!
  Ötletelésben én is jó vagyok Smile
  Nem írtad, hogy milyen típusú a mosógép: felül v. elöltöltős? Ha utóbbi, akkor biztos, (ha előbbi, akkor passz), hogy ki tudod szedni az öblítő tartályát. Nézz bele, meg fogsz lepődni, mi minden van benne. Jó alaposan suvickold ki, én üvegmosó kefével (gépet) és fogkefével (tartály) szoktam.
  Elméletileg a szűrőt is szét kell tudni szedni, nekem elöltöltős van, az elején-alján van egy műanyag borítás mögött a szűrő: itt is csuda dolgok szoktak lenni. Mielőtt nekiesnél, készíts oda felmosót Wink

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 28. 12:38

  Szia Kékliliom- ez csak ötlet. Nem lehetséges, hogy eltömődött a szűrő és vmi fogja a “szagot”?

  Mosd át egy illóolajos öblítéssel a gépet.

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 06. 28. 11:56

  Nem találom, hol írták, úgyhogy itt kérdeznék egyet mosógéppel kapcsolatban. Írta valaki, hogy 5-7 evőkanálnyi citromsavat old fel és önt a gépbe, majd max (90°C) hőfokon indítja el a mosást. Lehet, hogy ez leszedte a vízkövet, nem tudom, de továbbra is nagyon fanyar/savanykás szagot áraszt a mosógép. A citromsav előtt ecettel is próbálkoztam. Mi okozhatja ezt a nagyon erős szagot, és van-e ötletetek, hogyan szüntethetném meg? (Ez nem az én mosógépem, de most egy ideig ezt kell használnom.)
  Előre is köszönök minden ötletet!

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 06. 28. 11:49

  Szia Freya, nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a linket! Smile

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 25. 14:05

  ERŐS SZEMIRRITÁLÓ/TOXIKUS adalekok: H319,P264,P280,P305,P351,P338,P337,P313

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 25. 14:04

  Szia Kekliliom: minden esetben az etkezesi/gyogyszertari valtozatot ajanlom, mivel a haztartasiban H es P szamok vannak

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 06. 25. 14:02

  Sziasztok!

  Bár evidensnek tűnik, mégis szeretném megkérdezni, hogy a fürdőgolyókhoz is étkezési citromsavat kell használni? Ezt a konkrét kérdést nem láttam egyik cikkben/receptben/kommentekben sem, de lehet, hogy ott van valahol. Köszönöm előre is a választ!

 • honoemi szerint:
   
  2012. 06. 18. 14:12

  Köszi! Kiss Várom!

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 18. 14:05

  Honoemi- nagyon szivesen atkuldom, legkesobb holnap estig, ha esetleg ma kiesne a fejembol.

 • honoemi szerint:
   
  2012. 06. 18. 14:03

  Freya! Citromsavra kerestem Lukrécia oldalán, ezért nem találtam meg a hámlasztós pakolásodat. Már mentem is le magamnak!!! Jól hangzik!

  Megköszönném, ha átküldenéd a pigmentfolt halványítására való receptedet. Az email címem: honoemi (kukac) gmail.com

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 18. 12:18

  Honoemi: “Kár, hogy erre nem találtam receptet az oldalon”, marmint a Lukrecia oldalon erted? Pedig van, a receptjeim kozott: ) -“Luxus bőrápolás három lépésben” az egyik lepes a hamlasztas.

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 18. 08:27

  Szia Honoemi: igen, kozmetikai jelzovel ellatott anyag hasznalhato, vagy akar az etkezesi/gyogyszertari is. Ha erzekeny a borod akkor egy 5%-os oldattal probalkozz, magasabb koncentracio fole ne menj. Vagy elsore akar probalkozhatsz frissen csavart almalevel is, szinten tartalmaz AHA-savat.

  Van egy pigmentfoltra valo receptem, megkeresem es feltoltom, de akar el is kuldhetem. Szemelyes tapasztalatom vele nincs, de barataim korebe elismeresnek orvend.

  Az AHA-sav gyenge sav, de sav. Az 5-10%-os AHA -sav tartalommal keszult hazi hamlasztok pH-ja 4-4,5 korul mozog.
  Sztem amit a harmadik pontban irsz, az az orvosi peeling, magas AHA-sav koncentracio megtamogatva meg NaHCO3-al + szakember – es melyhamlasztasnak hivjak, joval savasabb. Semmi esetre se javaslom otthoni kiprobalasra.

 • honoemi szerint:
   
  2012. 06. 18. 07:15

  A hármas tipp nagyon jól hangzik!! Kár, hogy erre nem találtam receptet az oldalon. Frown
  Cosmionál láttam kozmetikailag felhasználható citromsavat – gondolom az használható lenne arckrémbe?!

  Főboszik! Nem lenne kedve kikísérletezni valakinek egy jó kis pigmentfolt halványító receptet? Razz

  Az AHA savról úgy tudom, hogy a “működéséhez” savassabb PH kell, de az már nem egyszerű mutatvány, meg “kockázatosabb”. Egyáltalán lehetne emiatt hatásos házi krémet készíteni a citromsav fenti előnyének kihasználására??

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 15. 14:13

  HÁZTARTÁSI CITROMSAV

  Sztem azt már tisztáztuk, hogy háztartási jelzőt viselő alapanyagokat SOHA ne használjunk kencekészítésre/étkezésre. Most öblítéssel kapcsolatosan felmerült a kérdés, hogy akkor ebben az esetben lehet-e háztartási citromsavat használni-hiszen se nem kenjük magunkra, se nem esszük meg, higítva használjuk stb.

  VISZONT úgy néz ki, hogy a háztartási citromsav tartalmaz az összetevők listáján a citromsav mellett ERŐS SZEMIRRITÁLÓ adalékokat is: H319,P264,P280,P305,P351,P338,P337,P313 – ahogy ennek Kincs volt olyan kedves utánnanézni. Köszönet neki ezért Smile.

  Tehát a HÁZTARTÁSI CITROMSAV maradjon csak takarítószer és semmi más.

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 15. 11:12

  Smile

 • Kincs szerint:
   
  2012. 06. 15. 11:11

  Yes Ez nagyon jó,köszi Freya!Smile

  Bye Kincs

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.