Az illóolajok használata


Az illóolajok aromaanyagok keverékei, melyek mikroszkopikus cseppek formájában jelen vannak a növények virágaiban, leveleiben, a gyümölcsök héjában, a gyantában, vagy magában a növény fás szárában is. Az illóolajokat préseléssel vagy desztillációval nyerik.

Illó olajoknak nevezzük őket, mert a levegőben hamar elillannak. Olajban vagy alkoholban oldódnak, vízben nem.

Az illóolajok nagyon erősen koncentrált illatanyagok, melyek kis mennyiségben is erős illatot produkálnak. Akkor is ha növényekből származnak, az illóolajok igen erősen irritáló anyagok. Elég egy kicsit többet használni a kelleténél, s a kívánt hatásnak az ellentétét válthatják ki.

Amire fontos figyelni:

 • Sohase használjuk az illóolajokat a bőrre tisztán! Irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki, illetve bizonyos illóolajok (kifejezetten a citrusfélék) fényérzékenységet okoznak. Használjuk őket mindig valamilyen olajban vagy krémben hígítva.
 • Ne nyeljük le az illóolajokat. Igaz hogy bizonyos illóolajokat alkalmaz belsőleg az alternatív gyógyászat, de az arra alkalmas illóolajok fogyasztása csak szoros orvosi ellenőrzés mellett javasolt. Bizonyos illóolajok mint pl. a kúszó fajdbogyó (gaultheria), a tuja, a szasszafrász babérfa (sassafras albidum), a ruta (ruta graveolens) a keserű mandula és az északi v. fehér nyírfa (betula alba) kis mennyiségben is mérgezőek.
 • Ne szaglásszuk az illóolajokat hosszan, mert hányingert, fejfájást okozhatnak.
 • Tartsuk az illóolajokat sötét falú üvegekben, fény- vagy hőforrásoktól távol.
 • Az illóolajok nagy része -különösen a citrusfélék és tobozosok olajai- nagyon gyúlékonyak. Kezeljük őket mindig a bekapcsolt tűzhelytől vagy szabad tűztől távol.
 • Bizonyos illóolajok (mint pl. a citrusfélék) kémiai reakcióba lépnek a műanyagokkal, „feloldva” azokat.
 • Az illóolajok kezeléséhez (pl. szappan készítésekor) használjunk gumikesztyűt.
 • A terhesség első 4 hónapjában kerüljük az illóolajok használatát.
 • Kerüljük az illóolajok használatát az újszülöttek ápolásában is, 3-6 hónapos korig csak óvatosan, nagy körültekintéssel használjuk őket, legjobb ha kikérjük aromaterapeuta véleményét.
 • Kerüljük az illóolajok szemmel és nyálkahártyával való érintkezését. Ha esetleg ilyen baleset történne, azonnal mosakodjunk meg szappannal és alaposan öblítsük le folyó vízzel.
 • Mivel az illóolajok oldó hatásúak, kerüljük a bútorokra, szintetikus textíliákra, műanyag vagy lakkozott felületekre való véletlen spriccelődésüket. Bizonyos színes illóolajok (római/kék kamilla, patchouli, ciprus) maradandó foltot hagyhatnak.

A parfümök világában az illatokat gyakran a zene hangjaihoz hasonlítják. És valóban, egy jól „megkomponált” illat olyan mint egy szimfónia. És ahhoz hogy jó parfüm-kompozitorok legyünk a  jelszavunk kell legyen: tapasztalni!

Nagyon fontos alaposan megismerni az illóolajok különféle jellemzőit, hatását, a személyes ízlésünk szerint osztályozni őket, majd pedig különféle kombinációkkal próbálkozni, míg meg nem találjuk a kívánt kompozíciót.

Az illóolajak három fő csoportja:

A fejillatok: a leggyorsabban elpárolgó összetevők. Ezek nyújtják az első benyomást: könnyed, rendkívül illékony aromák, amelyek 5-30 perc alatt elenyésznek, hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek – a szívillatoknak. Egy illatkompozíciónak általában a 20-65%-át teszi ki.

Ebbe a kategóriába tartoznak: citronella, citrusfélék (bergamott, citrom, grapefruit, mandarin, narancs), eukaliptusz, kajeput, kámfor, kardamom, menta piperita, vasfű (verbéna)

A szívillatok: azok az illatok, amelyek a kompozíció karakterét adják. Már kezdetektől fogva ott lappanganak az illatban, de szükségük van kb. 10-30 percre ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba (virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, …). Egy illatkompozíciónak általában 25-70%-át teszik ki.

Ebbe a csoportba soroljuk: ánizs, babér, bazsalikom, citromfű, édeskömény, geránium, izsóp, jázmin, kamilla, levendula, mirtusz, neroli, niaouli, pálmarózsa, petitgrain, rózsa, teafa, ylang-ylang, zsálya

Az alapillatok: csak jó pár óra elteltével válnak érezhetővé, ugyanis ezek a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Többségükben a növények fás részeiből, kéregből, gyantából nyert illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixáló anyagokként szolgálnak, lelassítják a könnyebb jegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezeknek az aromája érezhető a legtovább, akár egy teljes napig is. Kevésbé elillanó anyagok, elegendő belőlük 10% hogy teljessé tegyék a kompozíciónkat.

Ide tartoznak a: benzoin, boróka, cédrus, ciprus, fahéj, fenyő, gyömbér, majoránna, mirha, nyírfa, oregánó, patchouli, pézsma, rozmaring, rózsafa, szantál, szegfűszeg, tömjén, vetiver

És hogy melyikből mennyit?

A hozzáértők szerint hagyományosan követett szabály:

3 rész fejillat + 2 rész szívillat + 1 rész alapillat

 Természetesen a házi kozmetikumok és szappanok terén ezt a szabály felülírja illetve kiegészíti az egyéni ízlés.

Amikor egy új illattal kísérletezünk, próbáljuk egy vattakorongon apró cseppenként összekombinálni az illóolajokat, majd azt bezárni egy kis dunsztosüvegbe, és a nap haladtával több alkalommal megszaglászni. Így megtanulhatjuk miként „érik” egy parfüm, és kitapasztalhatjuk ha esetleg hiányzik valami a „harmóniából”.

Források:

www.parfumexpress.hu

Patrizia Garzena-Marina Tadiello: Il mio sapone naturale

Hasznos alapanyagok

33 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
 • Karácsonyi illat otthonra, méghozzá ingyen! | pecsma.hu szerint:
  weboldal
  2014. 12. 02. 17:15

  […] Hozzávetőlegesen úgy osszuk el az arányokat, hogy két rész fejillat, három rész szívillat és egy rész alapillat legyen az olajunkban. Ha részletesebben szeretnénk az összetevőkről olvasni, kattintsunk IDE. […]

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 09. 12. 09:29

  Kedves KFcs, persze használhatod őket, de azért légy óvatos a nagyon régiekkel mert az illatuk változhat, főleg ha amikor újak voltak még nem voltak neked akkor nem tudod felmérni a külömbséget.

 • KFCs szerint:
   
  2014. 09. 05. 17:11

  Sziasztok! Nemreg kezdtem szappant kesziteni es ez alkalombol anyukam nekem adta az osszes illoolajat. Sajnos sok kozuluk mar lejart, a legregebbi 2008-ban, de van olyan is, ami csak e honapja. Szerintetek hasznalhatom szappan illatositashoz oket (persze csak sajat hasznalatra)? Az illatuk teljesen jo.
  Koszi a segitseget

 • lmzsuzsi szerint:
   
  2013. 12. 05. 23:43

  Kedves Mindenki,
  szeretném a figyelmetekbe ajánlani illóolajok párologtatására szolgáló, saját készítésű aromalámpáimat!
  http://manukaolaj.blogspot.hu/2013/12/ajandekotlet-illoolaj-egyedi.html
  Hátha valaki épp ilyesmit szeretne ajándékozni Karácsonykor… Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 11. 08. 14:42

  Csak még egy dolog Heh: Ez a honlap házi kencekészítésről, tehát az amúgy egészséges bőr ápolásáról szól, akkor is ha néhány gyógyhatású kence is terítékre kerül. Az aromaterápia viszont egy sokkal bonyolultabb tudomány, amit egyetlen cikk még nyomokban sem foglalhat össze, s ami valódi gyógyításró szól, tehát nagyban túlmutat a honlap keretein. Természetesen lehetnek kivételek, de a kencék kategóriáját nézve azt gondolom hogy ez így elfogadható. A kommentekben pegig kitárgyalhatjuk a többit, de aki még azt sem érti hogy mik azok az illóolajok, annak nem érdemes aromaterápiáról értekezni.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 11. 08. 13:36

  Kedves ImZsuzsi,
  Ez csak egy személyes felfogás, aztán nem biztos hogy így van, szerintem sokal többen adják a fejüket az illóolajok tisztán alkalmazására mint hogy elkezdjék tanulmányozni az ajánlott mennyiséget és annak a higítását, de azt gondolom hogy higítva is ugyanolyan hatásosak lennének.
  Például ahogy írtad az égési sérülésekre a levendulát: ha jól tudom (?) friss égésre semmit sem szabad tenni, legfeljebb ha a bőr csak felhólyagzott de ép, illetve amikor a sérülést már bőr fedi. Viszont ezekben az esetekben szerintem az olajban higított illóolaj is ugyanolyan hatásos lenne csak nem próáltuk Thinking. Te mit gondosz erről?
  Az orosok vannak ilyenek meg olyanok is, de a gyógyszerészet alapja mindig is a fitoterpia volt és lesz. Én is megkaptam a háziorvosomtól hogy nem tudja garantálni hogy nem leszek rosszabbul az általam hasznát természetes készítmények és a gyógyszerek inkompatibilitása miatt, de ez sajnos előfordul. Viszont hál’Istennek még vannak homeopata-fitoterapeuta gyógyszerészek, ha kevesen is, de manapság szerencsére egyre többen Wink
  Tudom hogy a cikk javításokra és bővítésre szorul, de egyrészt nehéz innen szakirodalomhoz hozzájutnom és idén május óta nem jutok haza, másrészt én sem vagyok egészséges és a férjemet is operálták (és még fogják is nemsoká), úgyhogy most nem tudom belevetni magam. De segítséget nagyon szívesen fogadok és viszonzok, ha esetleg e-mailen kontaktálunk, s ha te is nyitott vagy egy közös munkára Smile

 • lmzsuzsi szerint:
   
  2013. 11. 05. 11:05

  Még annyit hozzátennék: teljesen igazat adok Neked abban, hogy ma, hála a biodivatnak, sokkal nagyobb a lelkesedés az illóolajok alkalmazása iránt, ahhoz képest, hogy mennyire kevés jól használható és megbízható információ van ezekről a köztudatban. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy ezt a ködöt oszlassuk, korrekt információkkal!

  Abban is teljesen igazad van, hogy az orvosok és gyógyszerészek így állnak a témához, ahogy Te is utaltál rá, hogy nem javasolják az olajok alkalmazását.
  De ez nem azért van, mert annyira értenek hozzá, tisztelet a kivételnek, hanem azért, mert az orvostudomány a maga gyógyszereiben hisz, és gyanakvóan néz az egész természetgyógyászatra, akkor is, ha annak bizonyos, jól körülhatárolható területeit, mint a fitoterápia vagy az aromaterápia, a tudomány is bőségesen igazolta. Az orvosok és gyógyszerészek döntő része nem használja ezeket az olajokat, ahogy ellenzi a természetes szülést, és még sok egyebet is. Bizonyos gyógyszerészek dilettáns barbárságnak vélik ezt az egész kencekeverészetet is, mintha csak ők érthetnének hozzá, és az orvosok sem repesnek az örömtől, ha a páciensek (tudományosan igazolt) alternatív eszközökkel is gyógyítják magukat. (Egy orvos! barátom leukémiás kislányának a kezelőorvosa azt mondta: “minek issza azokat a nyers zöldségleveket (amiket a Gyermekrák Alapítvány ingyen jutatott hozzájuk!) hiszen az úgysem használ”)
  De hogy is lehetne ez másként: az orvosi egyetemen nem tanítják az aromaterápiát, és feltételezem, a gyógyszerészek tanulmányaik vagy munkájuk során nem is találkoznak automatikusan tiszta bioillóolajokkal. Azok az illóolajok, amik a gyógyszertárakban kaphatók (csak néhány van: levendula, narancs, citrom, rozmaring…) valóban nem minőségi olajok (nem szintetikusak, de sem a termőhely, sem a feldolgozás szempontjából nem képviselnek jó minőséget! A kemotípusukat sem tudják.) és ezeket a silány olajokat valóban jobb, ha az ember nem használja a bőrre, én sem tenném soha! Úgyhogy én nem hagyatkoznék teljesen az orvos és gyógyszerésztársadalom véleményére ebben a témában, mert nincsenek otthon benne, tisztelet a néhány kivételnek.
  Ja, a férjem orvos, az ő véleményére alapozom a magamét.

 • lmzsuzsi szerint:
   
  2013. 11. 04. 20:06

  Kedves Biofeleség!
  Az illóolajok belsőleges használatával kapcsolatban valóban igaz, hogy kizárólag aromaterapeuta/orvos javaslatára szabad csak használni.

  Az értem, hogy Te nem érzed biztonságosnak az illóolajok bőrön való tiszta alkalmazását, és hogy te nem javaslod, de a bejegyzésben ez úgy szerepel, mint egy általános és bevett szabály: “Sohase használjuk az illóolajokat a bőrre tisztán!” – ebben a formában ez egy nagyon határozott ellenjavallat, ami úgy hangzik, mint valami szakszerű használati utasítás, mint például ez: “A hypo sohase érintkezzen a bőrfelülettel, mert súlyos irritációt okoz!”
  Azt gondolom, hogy egy ismeretterjesztő cikkben igenis meg kell említeni azt a néhány illóolajat (ezeket egy kezemen meg tudom számolni) amelyeket szabad tisztán is alkalmazni, (sőt, a levendulát égési sérüléseknél egyenesen ajánlatos is). Ehhez egyáltalán nem szükséges aromaterapeuta felügyelete. Azt írod óvatos vagy az általánosításokkal, de ez a cikk pont így egy szükségtelen és szakszerűtlen általánosítás… Ennyi erővel a szappankészítéstől is nagy felkiáltójelekkel távol kellene tartani mindenkit, hiszen rendkívül veszélyes a szappankészítés… Wink

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 11. 04. 15:08

  Kedves ImZsuzsi, EditDulovics és Többiek,
  Ez a cikk általánosságban, összefoglalóként szól az illóolajokról. Ilyen röviden nem lehet minden információt összeszedni.
  Az igaz hogy bizonyos illóolajokat közvetlenül is lehet a bőrre alkalmazni illetve belsőleg is fogyasztani, de csak szakember tanácsára és/vagy felügyelete mellett. Emlékszem mit mondott Édesanyámnak az orvos Nagyapám: a babáknak nem tesz jót a folyamatos kamillázás, mert elkényelmesíti a bőrt. Manapság pedig a fogyasztók nagy része a mindenféle kivonatokkal teli kozmetikumokat keresi nyakra-főre.
  Sajnos pontosan ez manapság a legnagyobb probléma (és okoz sok gondot az orvosoknak) hogy pontosan az illóolajoknak az ilyen felhasználását favorizálják, s az emberek sokkal inkább hisznek ezeknek az általánosításoknak mint azoknak akik valóban értenek hozzá.
  Én viszont –mivel nem vagyok sem orvos sem gyógyszerész- inkább vagyok óvatos ezekkel az általánosításokkal, mert a kevesebb több, és míg ezek az információk biztosan nem félreérthetőek és így ezeket olvasva senki sincs kitéve annak hogy önmagában kárt okozzon, addig az esetleges nyugodtan használatra buzdításnak súlyos következményei lehetnek. Tudom hogy ez nem divat manapság, de az én lelkiismeretem így nyugodtabb.
  Pontosan emiatt az illóolajok topikus illetve belsődleges használatát csak szakember felügyelete mellett ajánlom.
  Egy gyógyszerészt idéznék:
  “Egy csepp illóolaj egy csepp gyógyszerészeti aktív hatóanyagnak felel meg, ellentétben más természetes gyógymódokkal (növényi kivonatok, tinktúrák, főzetek), amelyekben egy csepp csak nyomokban tartalmaz hatóanyagot. Pl. a vasfű (Verbena officinalis) illóolajának egyetlen cseppje egyenértékű körülbelül 2 kg vasfű levéllel, azaz több mint 200 liter főzettel vagy 20 liter tinktúrával.”
  …Azt hiszem hogy ezek után nem lehet általánosítani semmit, hanem minden illóolajat egyenként kellene kielemezni. Ahhoz viszont ez a cikk kevés

 • editdulovics szerint:
   
  2013. 11. 03. 20:20

  Az illóolajokkal ellentétben a szuperkritikus extrakcióval készitett gyógynövényolajok ehetőek is, sok termék pl. mákolaj (osteoporosis), fahéj (cukorbetegség), kapszaicines antireumatikus bedörzsölő, stb. kifejezetten terápiás céllal használhatóak. A kozmetikumokban azért birnak kiemelt jelentőséggel a szuperkritikus extraktumok, mert a bőrfelületen kiválóan felszivódnak. A szuperkritikus extraktumok a gyógynövények teljes hatóanyagtartalmát tartalmazzák, az illóolajok nem!

 • lmzsuzsi szerint:
   
  2013. 11. 01. 22:53

  Kedves Biofeleség!
  Az illóolajokkal valóban nagy körültekintéssel, elővigyázatosan és takrékosan kell bánni.
  De azért talán nem lehet általánosságban ennyire óva inteni mindegyiktől mondjuk a babákat vagy a kismamákat, és az sem igaz minden illóolajra, hogy nem lehet tisztán használni. Természetesen, ha valaki nem használja őket, rosszul adagolni sem tudja, de ez olyan, mintha az extrém sport veszélyei miatt eltiltanánk a terhes nőket a helyváltoztató mozgástól is.
  Nagyon szeretném a figyelmedbe ajánlani Ingeborg Stadelmannak két könyvét, a Bevált aromakeverékeim, és a Bába válaszol címűt, amelyekben részletesen beszámol arról, hogy melyik illóolajat hogyan és milyen dózisban alkalmazza a terhesség folyamán és a gyermekággy meg a későbbi csecsemőkor idején a klienseinél. Több évtizednyi tapasztalatból születtek ezek a könyvek, amely alatt többezer esetszáma volt a bábának. Szerintem hihetünk neki. Is.
  Természetesen igaz, hogy a citrus illóolajok, és sok más, irritálhatnak is, és a legtöbb olajat tilos tisztán alkalmazni, illetve mindig kizárólag tiszta bioolajokat szabad csak használni. Vannak ellenjavallt olajok különféle élethelyzetekben, ez is igaz. De bizony a rózsa a teafa, a manuka vagy a levendula olajat tisztán, akár nyílt sebre, akár nyálkahártyára is lehet alkalmazni. Az antiszeptikus hatása miatt a babapopsikenőcsben nagy szolgálatot tehet 1 csepp rózsa vagy levendula, téynleg nem kell több. de egy felnőtt számára tégely krémben elfér akár 5 csepp is, és ha aromaterápiás kenőcsöt vagy krémet készítünk, akkor ez lehet akár 30-50 csepp is, persze ezt nem használjuk állandóan, csak 1-2 hétig. … stbstb.
  Jó anyag még Babulka Péter írása is a témában:
  http://www.tarnics.hu/Elemek/MAZ_aromater%C3%A1pia_BP.pdf
  ő az adagolást is kifejti.
  Nem kell tehát félni az illóolajoktól, de ésszel kell használni ezeket a drága, rendkívül hatásos anyagokat!

  http://manukaolaj.blogspot.hu/

 • racoon szerint:
   
  2013. 08. 28. 11:59

  Biofeleség, köszönöm szépen a választ. Igen, azt tudtam, hogy az illót nem kell beleszámolni; de mivel az alap olajok mennyisége változik, így mindegyik saját SAP-jával újra kell számolni a lúg mennyiségét, illetve a leszámitolást is olajfajtánként kell megtenni, ugye? Ha elkészült, mindenképpen beszámolok az eredményről. Blush

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 27. 15:30

  Kedves Racoon,
  1 kg olajhoz elég 1 evőkanál keményítő és 5ml illóolaj. Viszont az illóolajokat nem számítjuk a szappanosítandó olajokba.
  Lúg kalkulációjához és a zsírfelesleg leszámitolásához menj a szappanos cikkek V. Fìfejezetéhez, ott találsz magyarázatot.

 • racoon szerint:
   
  2013. 08. 26. 22:23

  Kedves Biofeleség! Köszönöm szépen a választ! Ettől tartottam, hogy az erős illó esetleg összeránthatja a szappanmasszát. Mit javasolsz, mennyi keményítőt használjak, 1 kg olajhoz és 5-6 ml illóhoz számolva? 1-2 evőkanál? Az olajokhoz át kell számolnom a lúgot is, ugye, mert mindegyikhez más elszappanosítási érték tartozik, illetve a leszámitolást is olajonként kell megcsinálni ugye? Blush

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 08. 26. 21:53

  Kedves Racoon,
  Így van, a szantál az alap ilatok közé tartozik, mert nem virágokból vagy levelekből, hanem férészből nyerik, s így sokkal erősebb mint a virágokból vagy levelekből nyert illóolaj.
  Mivel ennyire erős, ugyanolyan negatív hatása lehet mint a fahéjnak, a fenyőnek vagy a rozmaringnak, azaz könnyedén összekaphatja, túróssá teheti a szappanmasszát, aminek követleztben nem lehet már a formába önteni.
  Amennyiben tisztán szeretnéd használni a szantál illóolajat, nagyon fontos hogy a telítetlen zsírok legyenek nagyobb aráyban (tehát a te combinációdat így variálnám: 40% olíva, 20% pálma, 20% kókusz, 20% napraforgó), és 1 kiló zsírhoz csak 5-6ml illóolajat használj, természetesen valamilyen lisztel vagy keményítővel fixálva az illatot.

 • racoon szerint:
   
  2013. 08. 26. 19:52

  Sziasztok! Kezdő “szappanozó” vagyok, most készítettem el az ötödik szappanomat. A natúr olíva szappannal kezdtem, aztán egy négy olajos (olíva, pálma, kókusz, napraforgó egyenlő arányban) alapreceptet variálok hozzáadott szárított növényekkel. Az első illatos szappanomhoz kb. 3 evőkanálnyi szárított és porrá őrölt levendulavirágot adtam, és a szappannak nagyon kellemes, de enyhe levendula illata van. A legutóbb elkészült szappan már 22 gramm szárított levendulát tartalmaz; bár még nem vágtam fel, de a tömb jóval erősebb levendula illatot áraszt, mint a korábbi. Illót nem tettem bele, egyelőre azzal kísérletezek, milyen eredményt lehet elérni tisztán a növények vagy a macerátumok hozzáadásával. Ez utóbbiak még érnek, használatukról nem tudok beszámolni.
  Felmerült azonban egy kérdésem. A fenti cikkben az alap illatok között szerepel a szantál, és én nagyon szeretnék egy tiszta szantál illatú tömböt elkészíteni. Az öcsém szantál mániás, régebben még a fürdővizébe is azt csepegtetett, szóval szeretném meglepni egy szantál illatú szappannal. Az öntőformám fa boros doboz, egy kilogramm massza fér bele. Mennyi szantál illót tegyek bele hogy jó legyen? Másik kérdésem, hogy a szantál okozhat-e valamiféle problémát? (Bár mint mondtam, korábban sokat használta gond nélkül.)

 • Renata szerint:
   
  2013. 03. 26. 12:09

  Kedves Biofeleség!
  Az illóolajok valóban nagyon koncentrált kivonatok, és az alkalmazásuk körültekintést igényel. De azért nem feltétlenül károsak minden esetben a bőrre, és nem mindenféle bőrre. Jól kiválasztva és odafigyeléssel alkalmazva javíthatnak a bőr állapotán, illetve segíthetnek fenntartani a normál állapotot. Az nyilván nem mindegy, hogy milyen illóolajat és mennyit használunk.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 26. 09:33

  Kedves Judit, és mások is!
  A homeopata meg fitoterapeuta orvosok mindig mondják –mi kevésbé vagyunk tisztában vele, hogy a növényi kivonatok is vannak olyan erősek mint a gyógyszerek, és azoknak is lehetnek mellékhatásaik. S mint tudjuk az illóolajok naaagyon koncentrált kivonatok. Ezért tiltakozom annyira amikor valaki a tisztán alkalmazásukat említi.
  És pontosan tegnap este olvastam egy herbarista hozzászólását a couperose (rosacea) témában, hogy az illóolajok krémekbe téve is milyen ártalmasak lehetnek: irritálják nem csak a bőr felszínét, hanem a bőr alatti szöveteket is, és kitágítják a kapillárisokat, tehát már az illóolajok használata is okozhat rosacea-t.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 21. 16:13

  Kedves Judit87!
  Tudom hogy itt az illóolajokat tanulmányozók azt írják hogy bizonyos illóolajokat (teafa, levendula, stb) tisztán is lehet alkalmazni, de egyrészt az általam ismert források mindegyike, másrészt pedig az orvosom (homeopata-fitoterapeuta-gyógyszerész) is kifejezetten ellenjavallja.
  Pl. az aloe verát is tisztán alkalmazhatónak tartják a bőrre, nekem pedig (és több ismerősömnek) gyönyörű rosacea-t okozott a használata. A doktornőnk szerint az aloe vera annyira erős, hogy az érzékeny bőrre elég belőle 1-2%, a krémeket meg telenyomatják vele.
  A természetes kivonatok nagyon erős dolgok, akkor is ha mi nyomatni akarjuk őket, s akkor is ha el sem tudjuk képzelni milyen hatásuk lenne kisebb adagban, mert még soha ki sem próbáltuk.

 • Judit szerint:
   
  2013. 03. 21. 11:39

  “Sohase használjuk az illóolajokat a bőrre tisztán! Irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki, illetve bizonyos illóolajok (kifejezetten a citrusfélék) fényérzékenységet okoznak. Használjuk őket mindig valamilyen olajban vagy krémben hígítva.”-kivéve a teafaolajat amit simán lehet tisztán, hígítatlanul a bőrre kenni helyileg, kis felületre pl. pattanásokra vagy herpesz hólyagokra.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 13. 20:20

  Ja,akkor várjunk ketten! Waiting Big Smile

  Azért kár ,hogy a tárolásukról stb… nem találtál valami jó anyagot! weep
  Valahol olvastam azért,hogy 16 – 20 fok körül optimális a tárolásuk!
  No most a hűtőmbe még nincs 16 fok,a szobahőmérséklet meg már nem 20.

  Üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 01. 13. 20:01

  Kedves Kincsem,
  Azt nem tudom hogy az illóolajoknak árthat-e a hűtő vagy sem, én télen-nyáron szekrényfiókban tartom őket, s nem érzek semmi bajukat.
  Remélem hogy nemsoká erre téved egy szagértő, s a helyére teszi a fejünket Wink

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 13. 19:20

  Kedves Fanni,Lukrécia ,Mindenki!

  A mosogatós pumpás üvegembe ami kb. 2 dl szoktam tenni teafa illóolajat is.
  Most a kérdésem az hogy az optimális hatás eléréséhez hány csepp teafát (jó minőségű )cseppentsek a 2dl mosogatószerhez!
  Mindig többet teszek mert azt gondolom,hogy kevés de igazából nem is tudom,hogy mennyi az elégQuestion Thinking

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 13. 19:06

  Kedves Fanni,Biofeleség,Lányok!

  Baj az,hogy ha az illókat most is így télen is a hűtőben tartom!? Thinking

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • Voroske66 szerint:
   
  2012. 09. 04. 15:27

  Köszi Agneskova az ötletet.

 • Voroske66 szerint:
   
  2012. 09. 04. 15:26

  batora!

  Bio argánolajos szappanra gondoltam.A kérdésem ez lett volna.

  Köszi

 • Agneskova szerint:
   
  2012. 09. 04. 15:08

  @Voroske66: Organikus, finomítatlan, fairtrade argánolaj Marokkóból itt: http://koidrogeria.hu/termek/argan_olaj_125_ml_argania_spinosa , Lukréciás kedvezménykupon a jobb oldalsávban :] Yes

 • batora szerint:
   
  2012. 09. 04. 11:51

  Vöröske, kedves: Az “és szappant” nem igazán értem. Bio szappanra vagy bio argánolajos szappanra gondoltál? Ez utóbbi szerintem csak megrendelésre készítik el és az ára valószínűleg a csillagos égnél lesz Frown

 • batora szerint:
   
  2012. 09. 04. 11:37

  Szia Vöröske!
  Marokkói argán olaj
  Naturkence: 4000 Ft/100 ml

 • Voroske66 szerint:
   
  2012. 09. 04. 11:23

  Szia Kincs!

  Köszönöm szépen!
  Eredeti marokkóit keresek.Természetesen fontos az ár-érték arány is.
  Természetesen tájékozódom.

  Szép napot!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.