Natúr kozmetikumok és öko-bio márkák…


Fogalmak – Tisztázzuk mit is jelentenek

Natúr, 100%-ig természetes

Kivéve a tiszta növényi olajokat és vajakat, egy kozmetikum sem teljesen természetes. Ugyanakkor minden anyag természetes, ami a földünkön megtalálható: legyen az ásványi, kövületi, növényi, állati, vagy emberi eredetű, a geoszférából, a bioszférából, az atmoszférából, vagy a sztratoszférából származó. Igaz hogy a „természetes” kifejezést szeretjük a természetesség filozófiájára, a természetes életformára használni, de például az urán, a higany, az azbeszt is megtalálható az ásványi világban, tehát elvileg ezeket is “természetes”-nek kellene hívnunk(?).  Amikor viszont kozmetikai termékekről beszélünk tudnunk kell hogy csak és kizárólag természetes anyagokból biztonságos minőségű kozmetikumot nem lehet előállítani. Egyrészt mert a természetes anyagok nagyon érzékenyek, másrészt mert teljesen természetes és biztonságos tartósítószerek nem léteznek.

naturkozmetikum

Öko-, környezetbarát (“eco-friendly”)

Folyamatosan megújuló forrásokból származó összetevőkből készült kozmetikumok, összetevőik növényi eredetűek, illetve az ún. „zöld kémiával” nyertek, amelyek a legkisebb hatással vannak a környezetre. Biológiailag a lehető leg-lebomlóbbak, a csomagolásukat tekintve is. Nem tartalmaznak kőolajszármazékokat (vazelin, paraffin), szilikonokat, ftalátokat, stb.

Öko-bio

Azok a kozmetikumok, amelyeknek növényi eredetű összetevői 95%-ban biogazdálkodásból származnak, tehát az anya-növényeket illetve a földet ahonnan származnak nem kezelték vegyszerekkel. Ezen felül a felhasznált anyagoknak tisztáknak kell lenniük, mentesnek bármilyen oldószertől vagy egyéb szintetikus kezelő anyagtól, illetve biztonságosan tartósítottaknak kell lenniük.

Öko-dermo-kompatibilis (környezet- és bőrbarát)

Ez egy teljesen új fogalom az európai kozmetikai nyelvben. Azokra a kozmetikumokra vonatkozik, amelyek a lehető legkörnyezetbarátabbak, de ugyanakkor bőrgyógyászatilag teszteltek és hipoallergének. Jelenleg tartalmazhatnak nagyon kis mennyiségű, a környezetbarát termékeket tanúsító szervezetek legszigorúbb szabályzataiban nem megengedett anyagokat, amelyek azonban az összetevők listájának (INCI) a vége felé, lejjebb kell szerepeljenek.

Hipoallergén

Bőrgyógyászatilag tesztelt készítmény, amely a lehető legalacsonyabb koncentrációban tartalmaz allergén anyagokat. Mivel a legallergizálóbb anyagok természetes eredetűek (növényi kivonatok, illóolajok, illatanyagok) ezekből rendszerint csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak, ugyanakkor viszont hipoallergén anyagoknak minősülnek bizonyos anyagok mint például a szilikonok, paraffinok, akrilok. Épp ezért az hogy egy kozmetikum hipoallergén, nem jelenti hogy környezetbarát vagy bio lenne, illetve egy környezetbarát vagy bio kozmetikum sem lehet hipoallergén.

Green Chemistry (zöld kémia, környezet- és bőrbarát kémia)

Az öko-kozmetika nem zárja ki a kémiát, hanem az úgynevezett “zöld kémiát” részesíti előnyben, azaz azoknak az anyagoknak a használatát amelyeket szintetikus módon neyrtek, de amelyek biológiailag lebomló(bb)ak, és nem a petrolkémia termékei.

naturkozmetikum2

Fair Trade (méltányos kereskedelem)

Alapvetően a fogyasztó együttérzésére támaszkodik, nagyon pozitív segítő szándékával folyamatosan biztosít piacot a harmadik világ termelőinek, s így nagyon sok úgymond primitív, nosztalgikus, hagyományos, anakronisztikus terméknek. Ezek a termékek gyakran de nem mindig vagy nem teljes egészükben környezetbarátok. Garantálják a méltányos árat, a folyamatos piacot és a termelő méltóságának és jogainak védelmét, de nem biztosítják az alapanyagok minőségét és tisztaságát.

Tanusítványok/bizonyítványok (garantált márkák)

A “tanúsítványok” szinte mindig a termékek öko-bio-kompatibilitására (környezetbarát voltára és/vagy organikus eredetére) vonatkoznak. Magán kezdeményezésű intézményeket takarnak, amelyek ellenőrzik hogy minden a termékben található összetevő az adott intézmény szabályai által megengedett legyen, és hogy a növényi kivonatok legtöbbje organikus eredetű legyen. Számos hivatalos tanúsító szervezet végzi ezeket az ellenőrző vizsgálatokat, a legismertebbek: ICEA, CCPB, ECOCERT, COSMOS, NATRUE, SOIL ASS. Egységes európai modell hiányában kissé különböznek egymástól, de egyik sem engedélyezi például a vazelin, paraffin, szilikonok, parabenek használatát.

Vegan OK

Növényi eredetű termék. Nem a termék minőségét garantálja, hanem hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt (még mézet sem).

Cruelty free

Állatokon nem tesztelt termék. Mivel 2013. július 11-től az EU kozmetikai irányelvei tiltják az állatkísérletek végzését mind a késztermékek mind az összetevők vagy összetevő-kombinációk esetébe, ez tanúsítvány szerencsére ma már elvesztette jelentőségét, legalábbis az Európai eredetű termékek esetében. Magától értetődően nem így az EU-n kívüli termékekkel kapcsolatban.

Forrás: Dr. Serri Riccarda, bőrgyógyász, a Skineco elnöke (Öko-bőrgyógyászat Nemzetközi Egyesülete)

Egészség, Kiemelt cikk

3 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Kincs szerint:
   
  2014. 01. 21. 11:40

  Yes Grin

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 01. 19. 15:37

  Nagyon reméltem kedves Tökmag anyu,
  Ez a cikk az után született, hogy egy vegan szapankészítő egy szappanos eszmecsere alkalmával a disznózsírt “hullazsírnak”, azt pedig hogy a disznózsír biológiailag lebomló a 2013-as év viccének titulálta.
  Minden tiszteletem a vegetariánus meg vegan kotyvasztóké, de sokszor kell szembesülnöm a ténnyel hogy bizonyos emberek úgy használnak bizonyos fogalmakat hogy halvány gőzük sincs hogy mit is jelentenek. És bizony gyakran mi is beleesünk abba a hibába hogy egyetlen szónak ami a flakonon írva van minden jelentést tulajdonítunk, csak azt nem értjük hogy mi is az valójában.
  Remélem hogy sokatoknak hasznos lesz, s ha van olyan fogalom amit nem ismertek, kerdezzetek bátran, s mi igyekszünk tisztázni

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2014. 01. 19. 14:20

  Jó kis cikk, hasznos volt! Waving

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.