Gyerekek és a kozmetikumok


Bár első hallásra furcsa ezt a két szót összepárosítani, ha jobban belegondolunk, igenis találkoznak gyerekeink (már az egészen kis babák is) a kozmetikumokkal. Napvédőszerek, popsikrém, habfürdő, sampon, babaolaj, hintőpor… Nagyon hamar megjelenik a kislányoknál a sminkelés iránti vágy: kifestik szemüket, szájukat, körmüket ahogy a felnőttek szokták. Vajon feltesszük-e a kérdést, hogy ezek az anyagok, “ápolószerek” hogyan hatnak a bőrükre? Elgondolkodunk-e rajta, hogy a játék arcfestés nem árt-e nekik?gyerekszepseg

A gyermekek bőre sokkal védtelenebb, mint a felnőtteké. A kisbabáké például még ötször vékonyabb, ezért elképzelhetjük, mennyivel gyorsabban szívódik fel rajta keresztül bármilyen anyag, és jut be a véráramba. Ahogy nőnek, a bőrük is egyre vastagabb lesz és jobban védekezik a külső hatások ellen, de a felnőttekéhez hasonló vastagságot és védelmet csak kb. 12 éves korára éri el. Ezzel együtt viszont a  bőrük gyönyörű, a bőrtípusuk normál és tiszta, ha nincs valamilyen problémájuk akkor nem szükséges kenni sem.

Sajnos a baba és gyermekápolási kozmetikumok nagy része ugyanazokat az anyagokat tartalmazza, mint a felnőtt kozmetikumok, például gyakran szerepel SLS vagy SLES a habfürdőkben, samponokban. Ezek szárítják a gyerekek bőrét, ezért ilyenkor fürdés után krémezni is kell. Máris értelmet kap az egész babaápolási termékcsalád!

Gyerek sminkszereket pedig már minden játékboltban lehet venni, folyamatosan reklámozzák is őket a gyerek-adókon. Hasonlítsuk az áraikat össze a drágább, felnőttek részére készült természetes sminkszerekkel, és már sejteni is fogjuk, hogy nem lehet ugyanaz bennük. Sokan kifestik kislányuk körmét is, mert kéri, pedig azt még a laikus szülők is tudják, hogy a körömlakk káros, és azért olyan a szaga, mint a festékeknek, mert erős vegyszer van benne. Mégis hagyjuk, hogy a gyermek sokkal vékonyabb és áteresztőbb körmére kenje.

Itt az oldalon sok olyan alternatív, otthon elkészíthető kozmetikumot ajánlunk, amit teljes biztonsággal kenhetünk gyermekünk érzékeny bőrére. Található babafürdető, popsikrém, orrcsepp de még popsitörlő recept is: http://lukreciakencei.hu/kategoria/recept/csaladtagok/babaapolas. A legtöbbet egyszerű elkészíteni, és kevés beszerzendő hozzávaló kell hozzá. Ne sajnáljuk rájuk, a nekünk legfontosabbakra az energiát!

Egészség, Kiemelt cikk

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.